Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  GRUPA B

FOTO Spania și-a arătat furia de la primul meci » Ibericii i-au demolat pe croați la debutul la EURO 2024

FOTO: Guliver/GettyImages +12   FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 15 iunie 2024 20:57 / Actualizat sambata, 15 iunie 2024 21:17

Spania a câștigat cu Croația, scor 3-0, în primul meci al grupei B la EURO 2024.

  • Din Grupa B fac parte: Spania, Croația, Italia și Albania.

Cronică de George Nistor după Spania - Croația 3-0: Taurul, prea puternic pentru „vatreni” cu tâmple albe

Pe întinsul Olympiastadion cel cu intrare triumfală la peluză, Spania și Croația au deschis grupa de foc de la Euro 2024, din care mai fac parte Albania și Italia, alte războinice gata să-și ducă visul la capăt.

Spania - Croația, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Spania - Croația, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Spania - Croația, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Spania - Croația, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Spania - Croația, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
+8 FOTO

A fost un meci cernut de momentele în care s-au regăsit cele două combatante, aflate la poli opuși în privința armelor prin care se pot impune, întrucât calitatea nu se poate compara de la un anumit punct, în contextul unui turneu final care stoarce energii.

Roșul Spaniei la acest turneu final este mai aprins ca de obicei, e splendoare a tinereții, cu multe talente și mix de experiență, așa cum îi place lui Luis de la Fuente, un selecționer contrar predecesorului Luis Enrique, venit de foarte jos, dar totuși atât de aproape de echipa națională.

Îi cunoaște pe toți jucătorii, nu crede în fotbal dogmatic, liber în alegeri și experimental atunci când încrederea e maximă.

Morata, finisher-ul periferic

Startul a părut construit după caracteristicile lui De la Fuente, cu Furia Roja îndrăzneață și totuși rațională, capabilă să erupă, dar cuminte și, element-surpriză, ciudat de speculativă.

După luni bune în care și-a purtat semnul de întrebare deasupra capului, Alvaro Morata, veteran cu zâmbete care nu au cucerit până acum, a înscris primul gol pentru reprezentativa sa la Euro 2024, cu o execuție de atacant pur, poziție contestată de mulți dintre suporterii spanioli.

O fază construită cu minute bune înainte, la care fundașii centrali Sutalo și Pongracic s-au regăsit îndepărtați de pasele adverse pe extreme.

Doar trei minute mai târziu, Fabian Ruiz dublează scorul după ce este servit de Pedri, responsabilizat pe ambele tranziții. Un dans pe vârfuri, încheiat cu „ole” din șut, la care Livakovic este mult prea distras pentru a-și lăsa reflexele să intervină.

Fără reacție din partea croaților, și-a făcut curaj și Lime Yamal, de azi cel mai tânăr debutant din istoria Campionatelor Europene, la 16 ani și 338 de zile. Aripa Barcelonei s-a desprins ușor de Gvardiol și a centrat îndrăzneț, în avans, pentru piciorul bine pus al lui Carvajal, în prelungirile primei părți, disputate sub semnul controlului.

Impulsuri de tâmple albe

Meciurile „celor din foc” cum își spun croații, „vatreni” în limba lor, sunt adesea lungi și extenuante ca urmare a blocajului solid pe care îl formează. De cele mai multe ori i-a făcut de neînvins și i-a plasat în istorie undeva între vechi și neclar, ca într-un serial continuu, cu aceiași protagoniști care își duc misiunea la capăt. Dacă privim din acest unghi, pare a fi un episod care anunță finalul.

Obișnuită, Croația a lăsat de multe ori mingea adversarului ca dar ascuns, însă Spania nu a căzut în plasă. Impulsurile ei s-au arătat doar în secundele de după gol primit, prin Brozovic și ulterior Kovacic, ambii cu șuturi moi. Balcanicii au jucat cu multe tâmple albe pe teren și par a nu fi conștientizat că și gleznele de eroi apun dacă nu sunt ajutate cu sprinturi.

Luka Modric a avut o evoluție ștearsă și pentru că mijlocașii din jurul său, mai tineri, nu au alergat mai mult. Croația a rămas blocată în același joc și în partea secundă, astfel că ocaziile au lipsit. Pe final, poate contesta doar un penalty neacordat și judecat din reguli încă enigmatice ale sistemului VAR.

Nu e nimic pierdut, la fel cum nici Spania nu se poate considera calificată. E grupa de foc, avantaj fotbal.

FINAL: Spania - Croația 3-0

  • Click AICI pentru statistici
  • Au marcat: Morata 28, Ruiz 32, Carvajal 45
  • Lamine Yamal a devenit cel mai tânăr jucător la un Campionat European. El e titular cu Croația, la doar 16 ani și 338 de zile.

Spania - Croația, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Spania - Croația, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Spania - Croația, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Spania - Croația, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
Spania - Croația, EURO 2024/ FOTO: Guliver/GettyImages
+8 FOTO

Echipele de start la Spania - Croația:

Spania: Simon - Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella - Pedri, Rodri, F. Ruiz - Yamal, Morata, N. Williams
Selecționer: Luis de la Fuente

Croația: Livakovic - Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol - Modric, Brozovic, Kovacic - Majer, Budimir, Kramaric
Selecționer: Zlatko Dalic

Arbitru: Michael Oliver (Anglia). Asistenți: Stuart Burt, Dan Cook. VAR: Stuart Attwell, David Coote, Pol van Boekel. Arbitru de rezervă: Anthony Taylor
Stadion: Olympiastadion (Berlin)

Declarațiile selecționerilor Spaniei și Croației înainte de meci

Luis de la Fuente, antrenorul spaniolilor, a declarat: „Admir cu adevărat mentalitatea fotbaliștilor croați pentru că sunt un exemplu de mândrie națională, de sentiment de unitate, de a fi mândru de echipa națională – mă face mândru când simțim același lucru în țara noastră.

Prima țintă a noastră trebuie să fie întotdeauna să fim competitivi și să facem în așa fel încât să ajungem în poziția de a câștiga. Sunt convins că vom avea o șansă de a lupta pentru titlu. Cu toate acestea, poate exista un singur câștigător și există multe echipe naționale bune care pot câștiga acest trofeu”.

De cealaltă parte, Zlatko Dalić, antrenorul Croației, a opinat: „Suntem în cea mai dură grupă și toată lumea știe asta. Un început bun este esențial.

Ar trebui să ne aducem aminte de Cupa Mondială din Qatar, când am jucat prima dată cu Maroc, când am obținut un punct care a fost foarte important mai târziu. Vrem să dăm tot ce putem și să câștigăm. Nu ne e frică de nimeni. Va fi dificil și foarte solicitant, dar cred în echipa noastră”.

VIDEO. Match Preview » Spania - Croația, Euro 2024

Citește și:

Transfer de răsunet pentru Dennis Man după Euro 2024?! Două cluburi uriașe au trimis scouterii la cel mai bun meci al românului
Nationala
Transfer de răsunet pentru Dennis Man după Euro 2024?! Două cluburi uriașe au trimis scouterii la cel mai bun meci al românului
FCSB și-a aflat adversara din turul I al Ligii Campionilor! Noroc pentru campioană: cel mai facil adversar
Liga Campionilor
FCSB și-a aflat adversara din turul I al Ligii Campionilor! Noroc pentru campioană: cel mai facil adversar
L'Equipe contrazice UEFA » Surpriză: francezii au anunțat „omul meciului” în România - Ucraina 3-0
Nationala
L'Equipe contrazice UEFA » Surpriză: francezii au anunțat „omul meciului” în România - Ucraina 3-0

România - Ucraina » Echipa de start gândită de Edi Iordănescu pentru primul meci de la EURO 2024

CALCULE: Cum se califică România în optimi la EURO 2024, după victoria fantastică în fața Ucrainei


Comentarii (15)
Liogol7
Liogol7  •  16 Iunie 2024, 02:39
Postat de muzzi1 pe 15 Iunie 2024, 19:05

deja au inceput sa ma enerveze comentatorii cu iamin Hamalu` lor si cu Cucureia! una la mana, Cucurella e argentinian, deci se citeste Cucurela! a doua, iamin hamal ala cica studiaza! aveti idee de capatanile de oaie de maghrebieni si de cultura lor? nu studiaza nimic, habar nu au sa scrie si sa citeasca capatanosii!

Nici o legătură cu realitatea, frustratule. Cucurella este spaniol get beget, nu știu de unde ai inventat treaba cu Argentina. Nu știu câți magrebieni ai cunoscut tu, eu am cunoscut destui, și sunt la fel ca toți ceilalți: unii deștepți, alții prosti, unii culți, alții mai puțin. Nu cred ca tu poți da multe lecții de cultura nimănui, roman, magrebian sau din Djibouti. Și Lamine Yamal este din tata marocan, mama din Guinea Ecuatorială, născut, crescut și educat în Spania. Așa ca mai bine ai citi un pic mai mult decât sa scrii opinii random nicaieri.

muzzi1
muzzi1  •  16 Iunie 2024, 01:17
Postat de DonLeo pe 15 Iunie 2024, 21:00

Esti frustrat romanache. Adevarul e ca Yamal e cu 30 de clade peste orice jucator roman si mai ales peste ianis.

si tu si lapusneanul intelegeti in punga! am zis ca ma enerveaza comentatorii, nu Spania! poate voua va plac , mai ales Mironica ala, care pare ca mesteca in timp ce vorbeste, dar mie nu! cat despre Hamal ala, nu il mai pupati in ***, e o capatana de oaie de marocan, niciodata spaniol, poate sa fie geniul lui peste prajit, tot un mirositor de maghrebian kebabar este! si sa zici ca Ianis e fotbalist, zice mai multe despre tine decat despre el!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

randoom_briliantul
randoom_briliantul  •  15 Iunie 2024, 21:42

gata ba ati inceput cu umilitii ?? sa vedem cand o intra natia de prostalai din berceni ce o sa mai ziceti

Vezi toate comentariile (15)
Comentează