Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  SPANIA - ITALIA 1-0

CRONICĂ DE DANIEL SCORPIE Spania zburdă spre „optimi”! » Campioana Europei a fost „asfaltată” de Furia Roja. Santo Donnarumma a evitat dezastrul

Reacțiile după autogolul lui Calafiori. Sursă foto: Cristi Preda (GSP) +28   FOTO
Reacțiile după autogolul lui Calafiori. Sursă foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de , , - Publicat joi, 20 iunie 2024 09:58 / Actualizat vineri, 21 iunie 2024 00:29

Spania s-a impus în fața Italiei, scor 1-0, grație autogolului lui Riccardo Calafiori, devenind a doua echipă calificată matematic în optimile de finală ale Campionatului European.

Naționala Spaniei a surclasat la toate capitolele rivala din Clasicul Europei și scorul a fost mincinos față de diferența abisală din teren. Căpitanul Squadrei Azzurra, Gianluigi Donnarumma, a reușit astăzi 8 intervenții excepționale, fără de care plasa porții campioanei Europei, transformată de iberici într-o echipă de Serie B, ar fi arătat ca o strecurătoare.

Spania, a doua echipă calificată în „optimi” » Cronică de Daniel Scorpie: Campioana Europei a fost „asfaltată” de Furia Roja

Devenit deja un Clasic al fotbalului continental, derbyul grupei B, Spania contra Italia, două duble campioane ale Europei, a ajuns la al 11-lea episod dintr-o serie superechilibrată.

Ambele rivale n-au decât un eșec sub comanda noilor selecționeri și fiecare aspiră la șefia grupei B. Pentru că postura de lider poate ușura disputa pentru un loc în "sferturi". Da, am zis deja "sferturi", pentru că nimeni nu-și poate imagina că cele două forțe ale fotbalului mondial nu vor trece de prima fază a competiției. În care numai 8 din 24 merg acasă.

Un egal le-ar prinde bine amândurora, după debutul cu o victorie. Remiză (1-1) a fost și la precedenta înfruntare de la Europene, semifinala de pe Wembley, adjudecată dramatic de Squadra Azzurra, în urma loviturilor de departajare (4-2).

Italienii, cei mai generoși cu idolii lor când e vorba de titlu!

Acum se joacă la Gelsenkirchen - e al șaselea duel în cinci ediții succesive ale Euro! - , pe arena a cărei capacitate a fost redusă de UEFA la numai 50.000 de spectatori. Dacă pe teren, apriori, Furia Roja pare favorită, judecând după prima impresie lăsată pe pământ nemțesc, în tribune tifosii azzurri au câștigat disputa numerică: 20.000 de italieni contra a 12.000 de iberici, care par mai puțini ca nivel al decibelilor produși.

Nicio surpriză la acest capitol, dovadă și concluzia unui studiu făcut de ING și Kantar printre microbiștii din țările favorite la prețiosul trofeu: peninsularii ar fi dispuși să scoată din buzunare 420 de euro (pe primul loc în UE!) pentru a-și vedea, din nou, idolii pe acoperișul Bătrânului Continent. În timp ce spaniolii s-ar limita la 295, poziția a patra în top.

Duel inegal, cu 25 cm diferență, la prima ocazie a partidei

Cei 22 de actori sunt aproape aceiași folosiți de Luis de la Fuente și de Luciano Spalletti în prima etapă. Cu excepția înlocuirii pe care antrenorul Furiei Roja a făcut-o în centrul defensivei: Laporte, refăcut după accidentare, în locul lui Nacho. Așa cum era de așteptat, spaniolii au preluat imediat inițiativa și au împins Italia adânc în propria jumătate.

Din start s-a văzut că Di Lorenzo are viață grea cu supersonicul Nico Williams. Din acea bandă a venit prima centrare periculoasă în carerul "oaspeților". Mingea livrată de tânărul din Pamplona a fost reluată sub transversală cu capul de mijlocașul de 1,74 m, dar MVP-ul Euro 2020, Gigio Donnarumma, uriașul cu 25 cm mai înalt, a deviat lejer peste poartă.

Di Lorenzo, căpitanul lui Napoli, năucit de Nico Williams!

Campionii en-titre trăiesc tot mai periculos și n-a lipsit mult ca același frate mai mic din familia Williams să deschidă scorul. Nu a profitat însă de debandada defensivă azzurra, cu fundașii laterali călcându-se pe bombeuri în centrul careului pentru a-l scăpa din marcaj pe "ghanezul" basc. Alt "cap", ce nu a modificat tabela de pe "AufSchalke"!

Era deja foarte limpede că nu va fi, în seara ce aduce a început de aprilie, loc pentru eleganță și costumele Armani la patru ace, ci de salopetele imperios cerute la munca de jos.

9-0 raportul șuturilor pentru Spania, 4 parade Donnarumma

"Forza ragazzi" s-a auzit stingher din tribuna azzurra, mai sonor către mijlocul reprizei. Îndemnul frenetic parcă i-a mai scos pe favoriți din plasa de păianjen țesută de adversari. E doar iluzie pentru că lacătul lui Spalletti e ruginit. Ibericii l-au bubuit pe căpitanul italian, care mai scoate, mai întâi cu piciorul, în fața lui Morata, apoi cu mâna racheta teleghidată de Fabian Ruiz sub bară!

Acțiunile trupei lui de la Fuentes au sfidat uneori FIFA 24, amețindu-i pe timorații italieni, reduși destul de ușor la imaginea tristă de echipă mică, sufocată de un presing incredibil. De unde să găsești suflu să legi măcar un contraatac spre careul advers? Trasee scurte și răsfirate, frică la posesie și un șut la poartă (în peluză) toată repriza: Chiesa în peluză!

Calafiori semnează a cincilea autogol al turneului

Autogol caraghios în Spania - Italia / foto: Cristi Preda
Autogol caraghios în Spania - Italia / foto: Cristi Preda
Autogol caraghios în Spania - Italia / foto: Cristi Preda
Autogol caraghios în Spania - Italia / foto: Cristi Preda
Autogol caraghios în Spania - Italia / foto: captură GSP
+9 FOTO

Spalletti a reacționat la vestiare și, dincolo de discursul aspru, a făcut două modificări, în speranța că "la grande sofferenza" (remarcată de Gazzetta dello Sport în cronica online) se va atenua după reluare.

Italienii joacă dur, iar Cristante se murdărește cu o intrare tare urâtă la Rodri după doar 20 de secunde de la înlocuire. Pilonul lui Guardiola de la Man. City a rezistat la crush-test! Degeaba i-a trimis don Luciano dublaj (Cambiaso) lui Di Lorenzo, în stânga ofensivei roja e tot bulevard. Ratarea lui Pedri nu a fost decât preludiul golului.

Fanii spanioli, ole-uri în tribună. Italienii tremură!

Tot Nico a creat faza, cu centrare spre Morata, apărut la prima bară, mingea a fost deviată de Donnarumma ușor, iar Calafiori, revelația Bolognei, comparat aiuritor cu Nesta!, a împins mingea cu genunchiul în plasă. Al cincilea autogol la acest Euro.

Spaniolii au continuat asediul și ocaziile s-au înlănțuit formidabil, în ole-urile spaniolilor treziți din tribune. Donnarumma a salvat la șuturile lui Morata, Pedri și Lamine Yamal, apoi Cambiaso a respins disperat din preajma liniei porții balonul plasat cu capul de Le Normand la un corner.

Amintiri de la finala din 2012, numai scorul a diferit

Abia după trei sferturi de meci și-au procurat azzurrii întâia oportunitate. Conexiunea rezervelor Cristante-Retegui i-a dat emoții lui Unai Simon, numai că argentinianul adus de la Tigre nu e Paolo Rossi.

Mult mai aproape de gol au fost tot ibericii. Ce traiectorie a pictat dreptul lui Williams în marginea careului, în stil Del Piero, dar "transversala" e al 12-lea jucător al Squadrei. Era a 16-a fază terminată cu execuție la poartă! Italienii abia o bifau, mai târziu, pe a doua, la "directa" lui Lorenzo Pellegrini peste țintă.

Ayoze Perez, două ratări singur cu Donnarumma!

Mizerabilă statistică (plus 0-6 șuturi cadrate) pentru, totuși, campioana în exercițiu! Așa-zisul derby a semănat, mai puțin scorul, cu finala de la Kiev de la Euro 2012, 4-0 pentru trupa lui Del Bosque, din care doar Jesus Navas (38 de ani) a mai rezistat până în prezent. Dar, surpriză... Spania a obosit și a invitat adversarul la joc prin minutul 80.

Tifosii au o licărire de speranță că azzurrii pot ciupi un egal. La un corner bătut de Raspadori, Cristante a apărut la colțul scurt, devierea cu călcâiul e prea anemică pentru Unai Simon. Era primul șut cadrat al peninsularilor. Ibericii au o răbufnire și același Donnarumma a făcut două miracole în fața rezervei Ayoze Perez, ținând echipa în viață.

Cu masca de oxigen pe figură. Campioana Europei a evitat o catastrofă la Gelsenkirchen, grație căpitanului, demn urmaș al lui Gigi Buffon, șeful delegației italiene suferind și el pe margine.

FINAL. Spania - Italia 1-0

  • A marcat: Riccardo Calafiori (autogol) '55

Burleanu, loc de gală la Spania - Italia

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, este prezent la Euro și nu ratează marile meciuri ale turneului. În afara duelurilor „tricolorilor”, a fost la câteva meciuri tari, joi seară, la Gelsenkirchen, la Spania - Italia, unde a avut loc chiar lângă regele Filip.

În această seară, pe Auf Schalke, la Spania - Italia, șeful fotbalului din România a stat la câțiva pași de regele Spaniei, Filip! În momentul când alteța regală a ajuns la stadionul din Gelsenkirchen, s-a blocat tot traficul, s-a creat un culoar pentru el. Bineînțeles, a fost însoțit de mai mulți bodyguarzi.

Spania zburdă spre „optimi”! » Campioana Europei a fost „asfaltată” de Furia Roja. Santo Donnarumma a evitat dezastrul
Răzvan Burleanu, lângă Regele Spaniei, Filip al VI-lea. Sursă foto: Imago

Spaniolii au început mai bine partida, trecându-și ocazii importante în cont prin Nico Williams și Pedri. Deocamdată, Italia este fără replică, încercând să dea lovitura pe contraatac. Deși partida este una cu ritm, fanii din tribune sunt liniștiți, reacționând doar la sporadicele faze ale favoriților.

+24 FOTO

VIDEO. Ce au transmis reporterii GSP de la „AufSchalke”

Atmosferă incandescentă înainte de șocul fazei grupelor, Spania - Italia

Atmosfera înainte de Spania - Italia, cea mai tare partidă din faza grupelor, este una electrizantă, cu câteva zeci de minute bune rămase până la primul fluier al „cavalerului” în negru. 20.000 italieni sunt așteptați în tribunele „bijuteriei” din Gelsenkirchen. Spaniolii au parte de o susținere ceva mai mică: 12.000 fani.

În drum spre Arena AufSchalke din Gelsenkirchen, casa divizonarei secunde Schalke, câțiva fani iberici aflați într-o mașină au fost chestionați de reporterii GSP privind jucătorii români cunoscuți. Aceștia au răspuns prompt: „Hagi, Popescu!”

Spania - Italia, echipele de start:

Spania (4-3-3): Unai Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Pedri, Rodri, Fabian Ruiz - Yamal, Morata, Williams
Antrenor: Luis de la Fuente
Rezerve: Raya, Remiro, Nacho, Vivian, Merino, Joselu, Olmo, Ferran Torres, Grimaldo, Alex Baena, Zubimendi, Oyarzabal, Jesus Navas, Fermin Lopez, Perez

Italia (4-2-3-1): Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco - Barella, Jorginho - Frattesi, Pellegrini, Chiesa - Scamacca
Antrenor: Luciano Spalletti
Rezerve: Vicario, Meret, Buongiorno, Gatti, Raspadori, Darmian, Bellanova, Cristante, Mancini, Retegui, Zaccagni, Fagioli, El Shaarawy, Cambiaso, Folorunsho

Stadion: Veltins Arena (Gelsenkirchen)
Arbitru: Slavko Vincic (Slovenia)

Citește și:

Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Nationala
Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Superliga
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!
Euro 2024
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (7)
AdiOvi
AdiOvi  •  21 Iunie 2024, 01:08
Postat de MariusMitran69 pe 20 Iunie 2024, 22:30

Soc da, fotbal nu...

Aşa-i că ți-ar plăcea să înțelegi ceva din sportul ăsta??

AdiOvi
AdiOvi  •  21 Iunie 2024, 01:06

Clar că fotbalul se joacă pe goluri, pentru că dacă s-ar juca pe frumusețe, Spania ar fi campioana, campioanelor. Ibericii joacă in momentul ăsta tot ce-i mai spectacular, tehnic, inventiv şi frumos in fotbal. Într-un cuvint: perfecțiune. Bravo lor.

theo_s
theo_s  •  21 Iunie 2024, 00:54

E Majestate, bre, alteta o fi dl. Hagi G, cicatan', bang, dang, made in Romania, gen. Greu cu cultura asta generala, cica trebuie sa citesti, nu gluma. Zicea un coleg de taraf.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează