OPINII  »  EDITORIAL

Anotimpurile lui Mitriță

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat luni, 27 noiembrie 2023 14:56 / Actualizat luni, 27 noiembrie 2023 14:57

După un hattrick veritabil, subiectul convocării atacantului oltean la echipa națională revine în actualitate. Oare cu cât temei?

Cele trei goluri marcate de Alex Mitriță în Oțelul – CS Universitatea Craiova 1-3 întrunesc absolut toate calitățile noțiunii de hattrick, în cea mai britanică dintre accepțiunile ei. Sunt trei goluri consecutive, fără ca vreun coechipier sau vreun adversar să se fi intercalat pe lista marcatorilor. 

Mai mult, toate trei reușitele au avut loc într-o singură repriză, ceea ce-i face până și pe cei mai cusurgii căutători de pete în soare să se abțină. E vorba despre un hattrick în toată puterea cuvântului!

Primul, din ofsaid, dar trebuia să i se dea un penalty!

Așadar, Alex intră în rol la 1-0 pentru gălățeni, marcând la capătul unei devieri cu călcâiul a lui Jovan Markovic. Se va spune că a fost ofsaid la Markovic. Da, a fost, măcar un metru, iar pentru asta nu era nevoie de analiză VAR, asistentul ar fi trebuit să vadă! 

Dar la fel de adevărat este că, fie și cu acel ofsaid, faza s-a derulat la viteză normală, nimeni nu s-a oprit, așa că meritele lui Mitriță pentru finalizare nu se știrbesc cu nimic. Și la fel de adevărat este că în prima repriză tot el fusese faultat clar în careu de Cisse și nu s-a dat nimic, deși nici pentru faza aceea nu era nevoie de VAR, ci doar de o atenție ceva mai… decongelată a lui Horațiu Feșnic.

Teren numai bun pentru el

Golurile doi și trei ale lui Alex respectă aproximativ aceeași rețetă. Pase bune ale coechipierilor (Bancu, apoi Crețu), apărare adversă rarefiată, prinsă mereu foarte sus, numai bine pentru centrul de greutate al lui Mitriță (1,66 m înălțime), aflat foarte aproape de gazonul înghețat. Pe care mereu "piticii" se mișcă mai ușor decât jucătorii înalți. 

Anotimpurile lui Mitriță
Alexandru Mitriță a păstrat mingea meciului Oțelul - Universitatea Craiova

Și uite-așa, Alexandru Mitriță înscrie într-o repriză mai mult decât marcase în cele 15 (din 16) meciuri jucate de el până la deplasarea în iarna grea a Galațiului.

Neselecționare în formă continuată

Chiar el, la interviurile de după meci, a spus că acum poate va avea selecționerul ochi și pentru el. Nu e exclus să aibă și probabil că pe Alex l-a durut lăsarea sa în afara listei "în formă continuată", adică la toate acțiunile acestei toamne. 

Pe de altă parte însă, cât de justificat ar fi fost ca Mitriță să fi fost chemat la lot (eventual chiar titularizat) când el înscrisese doar de două ori în patru luni și jumătate trecute de la startul sezonului. Și ce goluri? Pe al cincilea, în minutul 90, la meciul cu Botoșani (5-1) și pe al treilea, tot în minutul 90, cu Poli Iași (4-1 în deplasare). Mai degrabă era de reținut penalty-ul ratat (obținut tot de el) la Voluntari, într-un meci încheiat cu 0-0!

Condiția de megastar

Alex a venit în vară la Craiova, după un periplu americano-greco-arăbesc, și a fost primit ca o supervedetă. Cu o festivitate de prezentare separată, nu laolaltă cu celelalte achiziții! În piața publică, primit de suporteri ca un megastar! 

Probabil că tocmai de aceea de la el se așteptau goluri mai multe, nu unul, pe caniculă, în 12 august, altul sub soarele blând al toamnei, pe 1 octombrie, și, în fine, reușitele de clasă dintre nămeții Galațiului, în prag de iarnă. 

Un megastar e bun mereu, nu doar o dată pe anotimp. Dar poate că Ivaylo Penev a găsit unsoarea cu care să mângâie balamalele acestui mare talent. Care se recomandă încă drept o promisiune, deși la început de februarie va împlini 29 de ani.


Comentarii (14)
CostiCorabu
CostiCorabu  •  28 Noiembrie 2023, 11:32
Postat de observator_federal pe 27 Noiembrie 2023, 16:39

Chiar așteptam să văd când (și dacă) va apare un articol pe tema hattrickului lui Mitriță în presa noastră "echidistantă" - cea care a dedicat deja golului marcat de Florinel în meciul cu Dinamo vreo zece "exerciții de admirație". A apărut târziu (mai bine mai târziu decât...) și articolul dedicat lui Mitriță, dar din câte văd, în loc să vorbim despre rafinamentul RECUNOSCUT al execuțiilor olteanului și de frumusețea fazelor create ieri de Universitatea -golul al doilea a fost fotbal în esență pură- văd că se face un inventar al motivelor care l-ar îndreptăți pe Edward să-l țină departe de Națională. În virtutea dreptului la opinie și "tangențial" cu argumentele prezentate de dumneavoastră, mi-aș permite și eu câteva observații: - internaționalul Olaru a avut nu anotimpuri de secetă, nici măcar un sezon secetos ci un an întreg de dureroasă (că e cel mai faultat fotbalist, din lume cred) absență fotbalistică, dar a fost mereu convocat; - internaționalul Florin Tănase va împlini 29 de ani cu două luni înaintea lui Mitriță ; - despre "terenul înghețat" care susțineți dvs. că l-ar fi avantajat pe Mitriță cel de 1,66m, confratele dvs. Cosmescu de la Prima, spunea că este impropriu pentru "cavaleria ușoară", și a constatat expert că "Mitriță e mână moartă!" pe un astfel de teren; - cu 4 ani în urmă, când a fost cumpărat de franciza City pentru filiala ei din New York, Mitriță tot cu eternul talent Florinel Coman rivaliz

Corect !

luigi_nb
luigi_nb  •  28 Noiembrie 2023, 00:35

Daca Mitrita merita la nationala, merita si Nistor.

viola_sempre
viola_sempre  •  27 Noiembrie 2023, 23:57

Prazarul Buzarin nu poate decat sa-si elogieze prazari, el e subiectiv

Vezi toate comentariile (14)
Comentează