OPINII  »  EDITORIAL

Radaslavescu, o înlocuire pedagogică!

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat luni, 01 aprilie 2024 16:57 / Actualizat luni, 01 aprilie 2024 17:21

Un tânăr jucător a fost schimbat în minutul 29. O întreagă pletoră de corecți politic îl căinează, uitând că băiatul nu doar că greșise toate pasele, dar mai și înjurase ca un birjar

Vedem peste tot numai umilire și miei tăiați, sacrificați într-un ritual precreștin.  Plus bullying, un cuvânt minunat, fără de care contemporaneitatea n-ar putea exista, iar noi am fi mult mai săraci!

Em-pa-ti-e!

Nu se poate, domnule, să schimbi un copil de 19 ani în minutul 29! Îl distrugi, îl termini, îi calci sentimentele cu anvelopa Maybach-ului! Ești primitiv și nu înțelegi nimic din sensibilitatea sufletească a tinerilor din ziua de azi! Înapoiatule!

Noi, societatea contemporană, obișnuim să empatizăm. Iar matale, cu ranga în mână, nu poți pricepe câtă candoare cuprinde acest cuvânt! Em-pa-ti-e! Un clinchet al mileniului trei, contrapus răgetelor preistorice ale veacului trecut. O melodie suavă, mult peste Sonata Lunii! Em-pa-ti-e! Minunat! Feeric chiar!

Mielul care își bagă și-și scoate

Junele cu care canoanele milenarismului ne impun să empatizăm ca să nu fim luați drept cruzi, înapoiați și sălbatici, tocmai înjurase în prime-time. Spre tribune, spre cineva de pe margine, nici nu mai contează destinatarul măscărilor.

Atenție, esteților, că vedeți miel într-un ins care-și băgase și-și scosese toate cele pe micul ecran, la oră de maximă audiență. Probabil acela a fost și minutul de aur al transmisiei de la Ovidiu!

Radaslavescu, o înlocuire pedagogică!
Eduard Radaslavescu / Foto: Imago Images

De regulă, în asemenea situații, se blurează buzele. Măcar și pentru asta tot trebuia scos de pe teren. Prea văzuse o țară întreagă măscările. Iar un arbitru mai atent (cel de rezervă era la doar câțiva metri) l-ar fi putut trimite pe tușă fără drept de înlocuire. Cu cartonaș roșu!

Imaginea fotbaliștilor

E foarte interesant că fotbaliștii din campionatul nostru (români sau străini) au foarte mare grijă de propria lor imagine. Se tund săptămânal, să li se vadă tatuajele de pe cefe. În crucea iernii evoluează cu mâneci scurte, dar cu mănuși, tocmai ca să li se poată televiza inscripțiile cerneluite de pe antebrațe. Asta înseamnă că-i interesează cum ”dau pe sticlă”. Bine fac, sunt tineri.

Dar pe aceeași sticlă apare și potopul de înjurături al lui Radaslavescu, tot acolo se văd și șuturile în bidoanele de plastic expediate de Papeau și de Braun, după ce fuseseră înlocuiți.

La un club mare dacă te comporți astfel, dacă înjuri sau dacă faci ca trenul când ești schimbat, întâi iei o amendă zdravănă, apoi zbori. La noi ideea principală nu e că tu ai înjurat, ci că acela care te-a scos de pe teren te-a tăiat ca pe un miel.

Minunatul exemplu al tatălui

Luni dimineață, Daniel Radaslavescu, tatăl lui Eduard, a fost sunat să comenteze episodul cu fiul său. A declarat pentru Fanatik că respectă decizia, că nu se bagă în chestiunile legate de fotbal și că dumnealui tocmai se află într-o vamă, în calitate de șofer de tir, de aceea e atât de lapidar.

Mai există și astfel de oameni! Alții săreau ca arși că li s-a maltratat copilul, că are cineva ceva cu el. Aduceți-vi-l aminte pe tatăl lui Enes Sali, care la un moment dat ștergea pe jos cu Hagi. Sau de tatăl lui Ciprian Deac, mânat de o pornire lăuntrică să rezolve, prin apariții publice, problemele profesionale ale fiului său de 37 de ani.

Makarenko și regula U21

În ceea ce-l privește pe Radaslavescu, pedagogia va continua în runda următoare. Patronul fecesebist a spus (tot la Fanatik Superliga) că etapa viitoare tânărul va fi în lot și că probabil va și juca niște minute în marele derby cu oltenii.

Probabil că măsura nu izvorăște dintre filele vreunui volum de Makarenko, ci din criza de efectiv a FCSB-ului, mai ales la nivel de jucători U21. Dar iată cum în numai o săptămână, mielul sacrificat are șansa de a-și pune blana roș-albastră la loc și de a dovedi prin jocul său că a greșit.


Comentarii (20)
SuporterOr
SuporterOr  •  07 Aprilie 2024, 15:24

Care educație l-am dus pe copil spre "empatia" cu tribuna? Cea de acasă, puțin probabil după declarația sănătoasă a tatălui, cea de la club sau cea din anturajul in care s-au format? Educația nu pare a fi o prioritate pentru cei implicați în drumul spre statutul de vedeta al tinerilor fotbaliști. O lume a fotbalului care te cumpără și te vinde, mizera și profund coruptibilă. Să nu uităm că acest copil a avut curajul sa nu renunțe la FCSB alegând să lupte pentru a prinde echipa din minutul 1. A ales adică calea cea grea nu cea facila. Asta arata caracter. A înjurat. Da. Nu mai fiți atât de ipocriți sa îl judecați pentru asta voi care în trafic sunteți hiene. Am auzit un festival și un potop de înjurături de cea mai joasa speță și la patronul cu pretenții de creștinătate. Nu cred că cei ce dau cu pietre sunt mai buni. Deși nu prea a reușit meciuri mari de când a venit la Steaua, eu cred și în talentul și în caracterul băiatului. Fii tare tata. Viața răsplătește. O sa vezi.

tipsy
tipsy  •  04 Aprilie 2024, 17:34

Trebuie sa ai 3 neuroni dintre care 2 morti ca sa iei in deradere empatia. Oho, ce departe am fi daca toata lumea ar avea empatie.

mr90
mr90  •  04 Aprilie 2024, 13:53

Excelent articol !

Vezi toate comentariile (20)
Comentează