OPINII  »  EDITORIAL

Târnovanu, un ”client” nemeritat

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat marti, 31 octombrie 2023 12:39 / Actualizat marti, 31 octombrie 2023 12:50

Patronul FCSB-ului a certat nouă jucători, dar portarul nu trebuia inclus pe această listă

Olaru vrea doar în față, Pantea a luat-o razna, Compagno degeaba are doi metri, Lixandru dă mingea la adversar, Djokovic deviază în aut, Ngezana face penalty, pe Ganea n-o să-l prea mai vedeți, Miculescu nu are bărbăție, Târnovanu a luat un gol pe care nu trebuia să-l ia.

Cu Dawa ar fi fost 10

Cuibul de mitralieră de la Palat n-a iertat aproape pe nimeni, la al doilea egal consecutiv (2-2 la Petrolul, după 0-0 acasă cu Voluntari) se trage în rafale, la foc automat. 

Aproape fiecare jucător are câte un cusur, lista conține 9 (nouă) nume explicite, chiar dacă pe ea nu apare Dawa. Acolo nu mai poate fi vorba de vinovăție, ci de inspirația strategului din Pipera de a-l scoate de pe teren pe Dawa în mod punitiv, dar și demonstrativ.

Coverciano de Pipera

Plătindu-i (și încă bine!) pe acești băieți, patronul firește că poate spune câte ceva despre fiecare dintre ei. Cum cunoștințele tehnico-tactice ale lui GB sporesc de la o etapă la alta (e o glumă tratată la modul serios!), probabil că mulți văd competența țâșnind din miezul fiecăreia dintre cele nouă categorisiri de mai sus.

De la generalități gen "Miculescu nu are bărbăție" la chestiuni de nișă, apte de a fi subiecte de curs la Clairefontaine sau la Coverciano, gen Djokovic deviază în aut sau Târnovanu nu trebuia să ia acel gol.

Care e colțul portarului?

Să ne oprim cu analiza între buturi, la acuzatul Ștefan Târnovanu. Sigur că nu trebuia să ia acel gol (la lovitura liberă a lui Jair), dar nici n-avea cum să-l evite. Să-i spună cineva celui mai bun antrenor dintre patroni că la loviturile libere care nu sunt strict perpendiculare pe centrul porții, colțul scurt e al zidului, al portarului fiind colțul lung.

Or, șutul lui Jair a fost pe colțul scurt, Târnovanu, plasându-se dincolo de jumătatea porții, n-avea cum să ajungă la acel șut. Impecabil, imparabil, foarte greu (dacă nu char imposibil) de contracarat. Poate că zidul ar fi trebuit să sară mai sus, dar la cum a fost execuția, pare-se că și cu Sotomayor în zid, tot gol ar fi fost.

Târnovanu, un ”client” nemeritat

Dacă apăra penaltyul, scăpa?

Acuzat pe nedrept că a luat acest gol imparabil, Târnovanu a fost la un pas să scoată penaltyul bătut (nu grozav!) de Gicu Grozav. A ghicit colțul, a atins mingea, dar a avut ghinion. Dacă apăra, era erou, iar lista aceea de nouă vinovați poate că n-ar mai fi fost atât de consistentă.

I-ar fi cuprins pe clienții obișnuiți, precum Compagno sau Miculescu (n-ai cum să nu-i cerți când ai dat pe ei, în total, peste 3 milioane de euro!), dar multe nume n-ar mai fi fost citate pe ordinul de zi al culpabililor.

Bagă adversarii în ceață

Abundența de admonestări ale patronului are acum rolul de a încurca viitorii antrenori adverși. De regulă, aceștia, când știu că urmează să întâlnească FCSB-ul, sunt atenți la declarațiile lui GB, la jucătorii pe care-i ceartă, la cei pe care-i laudă, și pe baza acestor categorisiri patronale aproape că ghicesc echipa de start de runda următoare.

Procedeul e valabil însă când lista cuprinde 3-4 nume, nu 9, ca acum! Dacă sunt prea mulți criticați, antrenorul advers e băgat în ceață. Dar poate că și asta e o tactică, maestrul Gigi s-o fi prins că prea le dă mură în gură viitorilor preopinenți! 


Comentarii (3)
DrSoma
DrSoma  •  01 Noiembrie 2023, 18:43

Târnovanu este un portar slab, asa cum a spus și Mitica Dragomir. Mai corect este un portar slab și prost pregătit. Argumente. 1. Nu știe sa iese pe centrari.2. Sare pe ambele picioare în timpul execuției atacantului ceea ce în lumea portarilor de astăzi e horror. Nu lași nicio șansă de ratare atacantului???? Numai Prunea mai avea acest salt de *** ***. Vezi golul luat de la Brolin.3. Joc slăbuț de picior4. Portarii decenți dar mai ales cei mari au un IQ mult superior lui Tarnovanu ceea ce duce la un viitor mediocru. De ce? Nu e capabil de analiza, autoevaluare și ca atare de antrenamente specifice personalizate. În absenta unui antrenor școlit cu adevărat de portari rămâne un atlet oarecare, ușor infatuat, prostuț dar sincer în prostia lui. Chiar și faza discutată trebuie analizata mai atent pentru ca dacă e adevărat ca acela nu era coltul portarului tot la fel de adevărat este faptul ca poziția atacantului nu permitea decât acest tip de execuție și în concluzie ,un portar mai deștept ar fi observat acest lucru, ar fi profitat și ar fi aparat fără probleme un șut decent dar previzibil5. Nu știe sa stea corect la șuturile de aproape, din unghi. Ma refer la poziția corecta pe care o vezi la toți portarii italieni și englezi și la majoritatea celor spanioli. Ca o supraconcluzie e portar făcut din practica de zi cu zi, nu lucrat stiintific

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

muzzi1
muzzi1  •  01 Noiembrie 2023, 12:05
Postat de ionescugeorge77 pe 31 Octombrie 2023, 15:37

...jiji este un antrenor mai bun decat toti cei care scrieti in gsp ...

erai mai simpatic cand erai doar o parachioara, ionescule! :D

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  31 Octombrie 2023, 15:37

...jiji este un antrenor mai bun decat toti cei care scrieti in gsp ...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close