OPINII  »  EDITORIAL ANDREI CRĂCIUN

Excelența românească

Andrei Crăciun
Andrei Crăciun

Articol de - Publicat vineri, 22 decembrie 2023 13:55 / Actualizat vineri, 22 decembrie 2023 17:59

S-a abuzat de bietul „super” în ultimii ani. Să convenim că superlativele în România sunt totuși o afacere românească. Așadar vorbim despre mediocritate în haine strălucitoare și atât

Antrenorul anului? Edward Iordănescu. Înaintea lui Gheorghe Hagi. De ce? Pentru că o calificare la un campionat european e mai importantă decât un titlu de campion cu Farul Constanța, urmat de o aventură europeană sfârșită prost și o cădere dramatică în campionat.

Edi Iordănescu a fost un antrenor care a înțeles și a înțeles repede că nu are mari valori la dispoziție, dar are jucători cu care poate construi o echipă. O echipă care să reziste, să fie capabilă să îndure și – cu puțin noroc (care a venit și el) – să marcheze în momentele decisive și să obțină rezultate.

Naționala, o vitrină

În definitiv, România nu doar că s-a calificat la EURO, dar s-a calificat neînvinsă. Asta înseamnă ceva. Edi Iordănescu nu e mai bun antrenor decât Gică Hagi. Nu aceasta este discuția. A avut doar un an mai bun (Hagi a avut doar o jumătate de an). Se întâmplă.

Și, în definitiv, Iordănescu jr. construiește în mare măsură din piesele pe care le-a propulsat chiar Hagi sr. (care a avut o a doua jumătate de an foarte slabă, l-au lăsat în primul rând nervii, vede peste tot comploturi și strigă-n deșert strategii de dezvoltare pentru Farul – din păcate, nu-l ascultă nimeni, deși, în chestiunea strategiei, are dreptate).

Excelența românească
Edi Iordănescu, antrenorul anului 2023 în Ancheta Gazetei

Alți buni antrenori români (Răzvan Lucescu, Olăroiu, Bölöni, Dorinel, Măldărășanu) nici măcar nu puteau spera să îi ia în acest an fața lui Edi Iordănescu.

Echipa națională a ajuns din nou o vitrină pentru fotbalul românesc, catastrofal la nivel de cluburi în competițiile internaționale. Nu e o vitrină de lux, dar asta e ce avem.

Și să nu uităm că nu demult naționala din Muntenegru bătea România ca pe covoare. Dar până la urmă, răbdarea, dacă există și este exersată, dă roade.

Partea întunecată: arbitrajele

Altfel, campionatul arată rău, acum, în prag de Sărbători. Arbitrajele sunt atât de proaste încât te gândești că nu doar din întâmplare.

Liderul este FCSB, o echipă cu mulți jucători buni (la nivel românesc), dar sabotată de patron – de decenii deja. Iar faptul că o asemenea echipă neprofesionistă conduce, și chiar clar, în campionat nu arată, de fapt, decât că restul pretendentelor la titlu sunt în derivă.

Campionatul e mai slab decât anul trecut. Se joacă mai urât. Cine vrea să vadă "fotbal-șampanie" să se uite în noaptea dintre ani, la reluări, pe YouTube. Nu mai e cazul de "fotbal-șampanie" la zi.

Totuși, n-a fost chiar cel mai rău an pentru fotbalul nostru cel de toate zilele. Echipa națională, cum spuneam, l-a salvat.

A fost însă cel mai rău an pentru presa de sport, care a intrat pe drumul fără întoarcere către altceva. Păcat.


Comentarii (11)
parachioara5
parachioara5  •  25 Decembrie 2023, 12:57

...calificarea nationalei noastre la Euro este rodul intamplarii ...dar de fapt ce este aceea o intamplare ?...fragmente de legi ale legilor...sfaramate sub ochiul legii celei ce exista ...intamplarea neaga in unicitatea ei generalitatea eterna a legii...numai intamplarea naste sentimente ...legea nu are memorie din pricina eternitatii ei ...intamplarea devine memorie din pricina secundei ei ...nu vom face niciun punct la Euro ...este lege ...

mal.
mal.  •  23 Decembrie 2023, 18:19

Antrenorul anului sau motivul pentru care Edi Iordănescu trebuia să refuze placheta: de fapt, antrenorul anului sunt mai mulți… Elveția de la 2-0, Hamas, Israel, Kosovo, etc. Calificarea noastră nu are nici o legătură cu antrenorul României! Nu există nici un meci care să fi fost dominat tactic de România sau, măcar, în care România să fi avut vreo tactică. Din jocul norocului, din jocul rezultatelor, iată-ne calificați și încă de pe locul 1. Cine nu recunoaște asta ori nu înțelege, ori e lichea! Să nu credem ca avem vreo sculă de echipă și aceasta are vreo idee de joc! Ar fi o nenorocire! După 7 meciuri eram „vaidemamanoastră”. Ce se scria despre Edi Iordănescu, „vaidemamalui”! Dintr-o dată, prin jocul întâmplării, a apărut antrenorul anului! Sper ca acesta să înțeleagă situația în care se află, să nu pretindă să țină lecții deschise la Coverciano!

MaxiP
MaxiP  •  23 Decembrie 2023, 16:34
Postat de S0s0 pe 23 Decembrie 2023, 13:00

Elveția, Israel sau Kossovo, pe care le-a înfruntat Edi, sunt giganți față de echipele care l-au eliminat pe Hagi - ca întotdeauna - din Europa. Chiar și discuția că ar fi putut câștiga trofeul unul eliminat de moldoveni și armeni e hazlie.

Dar si nationala lui Edi are un lot care ii permite sa fie peste Israel sau Kosovo, pe Elvetia nu o bagam totusi in calcul. Ne uitam doar la rezultate si tragem concluzii? Farul a aratat inconstanta, n-au jucat nimic la meciul decisiv de la Helsinki, cam asta a fost povestea, in tur ii batusera. La fel au fost cam in toate mansele, au jucat bine un meci, unul slab. Dar ca lot... pe langa ca era clar ca le trebuie un lot mai puternic pentru Europa, au mai si pierdut 2 piese de baza in timpul preliminariilor. Insa un lucru e cert, jocul Farului s-a vazut in timpul campionatului, s-a vazut mana lui Hagi. N-am inteles in jocul nationalei ce s-a vazut exact. Ok, ne-am calificat, e bine, ne bucuram, am reusit sa gestionam niste momente, dar per ansamblu, perspectivele nu mi se par ideale cu Edi antrenor. A luat niste decizii ciudate, se vede clar ca nu apreciaza corect valoarea jucatorilor (hai sa fim seriosi, sa-l vezi pe Ratiu facandu-i tusa cateva meciuri e penibil, nu mai vorbesc de primul 11 ales contra Elvetiei in meciul tur), nationala arata mult mai bine in joc in perioada lui Radoi, caruia i se cam uita din merite, dar nu Edi i-a convocat in premiera pe majoritatea actualilor jucatori ai nationalei, e o munca inceputa preponderent cu Radoi. Ok, ca rezultat e clar ca pana la urma calificarea nationalei e de departe principala reusita a fotbalului romanesc in acest an, dar nu stiu cat e meritul selectionerului.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează