OPINII  »  EDITORIAL CĂTĂLIN TOLONTAN

Cristi Chivu, diaspora decenței din fotbalul românesc. Îl vom avea vreodată în țară?

Editorial Cătălin Tolontan
Editorial Cătălin Tolontan

Articol de - Publicat luni, 23 octombrie 2023 12:12 / Actualizat luni, 23 octombrie 2023 12:18

În acest weekend, Cristi Chivu a câștigat din nou cu U19 Inter (Primavera). U19 Inter a bătut cu 4-0 pe Sassuolo, are 17 puncte în 7 etape și e pe primul loc

”Echipa Primavera a lui Chivu este talentată și înfometată”, a scris recent Gazzetta dello Sport, descriind lupta palpitantă între puștii de la AC Milan și cei de Internazionale Milano, conduși de reșițean.

Antrenorul român e la al treilea sezon cu Primavera interistă, echipă cu care a câștigat titlul în campionatul 2021-2022.

Într-un fotbal al valorii, dar și al gălăgiei, marketingul lui Chivu este seriozitatea. Dintotdeauna a fost așa. Am schimbat câteva amintiri cu Ioan Sdrobiș, antrenorul care l-a promovat pe Chivu în prima ligă, la Reșița, pe când Cristi avea 16 ani.

Furia din cabina telefonică

Sdrobiș e cum îl știți. Gata oricând să spună ce are pe limbă și simțind adversari în jur chiar dacă ar sta singur, înghesuit într-o cabină telefonică. Chiar și Chivu s-a supărat pe nestăpânitul Sdrobiș. Episodul s-a petrecut mai de mult, iar relația lor e și acum înghețată. Asta nu i-a afectat aprecierea de care se bucură la Sdrobiș, cel puțin asta susține ”Nea Nelu”. Antrenorul ajuns la 79 de ani se uită la tânărul tehnician de 42 de ani și-și amintește ceva care l-a diferențiat întotdeauna pe Chivu. ”El a fost întotdeauna un introvertit, vorbea puțin. Nu prin vorbe își câștiga respectul, ci prin decență, prin exprimarea bunei creșteri. Știu că astăzi sună puțin învechit ce spun, însă Cristi a avut o educație extraordinară din familie, care a contat”, povestește fostul lui antrenor.

Cristi Chivu, diaspora decenței din fotbalul românesc. Îl vom avea vreodată în țară?

”Strânge bani, dar nu de tren, ci de avion”

Sdrobiș știe și acum, cu precizie, momentul în care, pe când era la Reșița, a înlocuit un fundaș stânga de 32 de ani ca să-l introducă pe puștiul care avea jumătatea vârstei lui. ”Fundașul schimbat s-a supărat pe mine, a simțit că Chivu va deveni titular. Eu ce fac Nea Nelu, am familie? Eu i-am zis: Îmi pare rău. Jucătorul tot îi dădea înainte că Chivu e necopt. Atunci, gură slobodă i-am zis: Băi, fii atent la mine: strânge bani, dar nu de tren, ci de avion. Că acolo unde va ajunge Cristi Chivu să joace nu vom avea noi bani să ajungem să-l vedem”.

Ani mai târziu, Sdrobiș a primit un telefon târziu, în noapte. Se terminase un meci al lui Chivu, pe vremea când era la Ajax Amsterdam. Era fostul fundaș stânga. ”Ai sunat să mă înjuri iar?”, îl întreabă Sdrobiș, preventiv. Veteranul râde: ”Mi-a trecut demult supărarea, nea Nelu. Te-am sunat să-ți spun că mare fotbalist am avut la Reșița în băiatul ăsta, Cristi Chivu. Felicitări pentru ochi!”, i-a spus veteranul.

Chivu, unul dintre cei 25% de români plecați

Între timp, fostul jucător a ajuns primar în comuna lui. Iar puștiul care l-a înlocuit e unul dintre cei mai stabili în carieră tineri antrenori români. În cazul în care ”stabil” și ”antrenor” încap în aceeași propoziție.

România are peste 5 milioane de români care trăiesc și muncesc în străinătate. Sudanul de Sud, o țară recent fondată, care are 12 ani de existență, a pierdut 2,3 milioane de oameni care au migrat, dintr-un total de 10 milioane. 25% rata migrației, ca și la noi.

În fiecare lună, continuăm să pierdem mii și mii de competențe și energii. Și-l imaginează vreodată cineva pe Cristi Chivu lucrând cu patroni din Superligă, care fac ei echipa?

În zona dintre Africa Centrală și Cornul Africii este un război aproape continuu. De fapt, și la noi, e cam la fel. Războiul împotriva oricărei forme de profesionalism și de seriozitate.


Comentarii (34)
VardyParty
VardyParty  •  24 Octombrie 2023, 21:06

Nici nu vreau să-mi închipui cum arată Tolontan când râde.

DrSoma
DrSoma  •  24 Octombrie 2023, 08:39

Bună ideea cu tocilarii și nu înseamnă că atleticii sunt înceți la minte ci neinstruiti, fără carte. Deșteptul fără carte le nimerește din instinct fără a înțelege nici de ce merge bine nici de ce merge rău un lucru și ca atare nu e capabil sa redreseze corabia. El nu știe de ce nu merge treaba, știe ca trebuie sa lase capul jos, sa muncească și ca asa e în fotbal!? Platitudini *** și blocare mentala pe care tocilarii nu le are . El le rezolva!!! Și nu întâmplător ci științific, programat, predictibil, pe termen lung. De aici câteva concluzii. 1.Așa-zișii specialiști sau considerați specialiști sunt numai profitori ai unor momente favorabile ca dovada ca atunci când trebuie scârțâie li se termina știința și sunt înlocuiți "pentru a creea un soc la echipa", singura modalitate de a îndrepta lucrurile pe care o cunosc. 2.Adevaratii antrenori sunt cei de copii și juniori și munca lor e ușor de cuantificat prin rezultatele obținute. La seniori sunt manageri adică beneficiarii unei echipe de specialiști. Dovada? Tottenham cu un antrenor oarecare , Postecoglu, A SCHIMBAT STAFFUL ,ANTRENORII SECUNZI și a devenit brusc o cu totul alta echipa. ManU a schimbat la rândul ei staful tehnic din spatele managerului și a devenit și ea o alta echipa în sensul rău al lucrurilor. Marile echipe au și manager și staff de tocilari, indiferent dacă tocilarii au fost și performeri sportivi sau nu. Deci ,căderea fotbalului romanesc este o consecință a disprețului fata de carte .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

MaxiP
MaxiP  •  24 Octombrie 2023, 00:48
Postat de parachioara5 pe 23 Octombrie 2023, 17:09

Cristi Chivu nu a demonstrat nimik ca antrenor ...dar absolut nimik ...antrenezi la seniori sau nu existi ca antrenor ...

Stim. Nici Zidane nu demonstrase, era intr-o situatie similara, la un club relativ similar. L-au pus antrenor la seniori si a facut un record in 3 ani, pe care l-ar fi vrut si l-ar fi mirat multi antrenori cu enorma experienta. Sa asteptam, s-ar putea sa demonstreze.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează