OPINII  »  EDITORIAL

Iordănescu ține conferințe de presă la Mondiale unde nu jucăm

Articol de - Publicat joi, 01 decembrie 2022 10:24 / Actualizat joi, 01 decembrie 2022 15:00

Edward Iordănescu a susținut joi, 1 decembrie, un discurs în fața presei. Lungă de aproape o jumătate de oră la Doha, întâlnirea a fost una dintre cele mai lungi conferințe găzduite de un selecționer, după un meci, la acest Campionat Mondial. Cu o diferență față de ceilalți antrenori: noi nu am jucat pentru că nu ne-am calificat în Qatar.

„La Mulți Ani, România. Unitate și Putere”, a spus Edward Iordănescu joi, în debutul întâlnirii sale cu presa. Conferința a avut loc azi, la 9:30 dimineața, ora locală, în fața a două băncuțe din fața hotelului Fairmont Doha, o uriașă semilună de cinci stele, culcată pe malul vestic al peninsulei care se adâncește în Golful Persic.

Iordănescu ține conferințe de presă la Mondiale unde nu jucăm
foto: fairmont.com

Au fost 30 de grade, niciun pui de umbră, dar Edi Iordănescu s-a comportat ca un adevărat selecționer: a vorbit tehnic, elaborat și convingător. 

N-a avut altă soluție decât să stea în soare pentru că Fairmont Hotel, recent inaugurat, face parte din rețeaua exclusivă a hotelurilor rezervate de FIFA, în care Edi Iordănescu și Răzvan Burleanu sunt cazați, dar unde în afara oficialilor nu intră nimeni, nici suporterii, nici presa. 

„Din păcate, Elveția mi-a confirmat bănuielile, e o echipă foarte puternică. Ei pleacă drept favoriți”, a spus selecționerul României despre viitoarea adversară în grupa I a preliminariilor Euro 2024. 

„Kosovo și Israel sunt și ele echipe bune”. Kosovo e altceva decât îi indică numele, a adăugat Edi Iordănescu. În grupă mai sunt Belarus și Andorra. 

Selecționerul și-a amintit de turneele finale la care a mers până acum „în calitate de fiu al selecționerului”. A mărturisit că e oarecum ciudat că „în toată viața mea am participat la turneele finale ca suporter al echipei naționale care se calificase, nu așa, ca spectator neutru”. 

E valabil și pentru miile de români care nu sunt la fața locului și pentru milioanele de compatrioți din fața televizoarelor. 

Cu ajutorul conducerii FRF și al selecționerilor din ultimii ani, avem într-adevăr un statut de telespectatori neutri. E bine pentru hipertensiune, însă rău pentru colesterol, că mâncăm ca să compensăm lipsa de adrenalină. 

Urmărind meciurile din Qatar, ne descoperim mize neașteptate și rezerve de simpatie intercontinentale. Ne frustrează că Mexic n-a mai reușit un gol, deși a avut o groază de ocazii în fața Arabiei Saudite. Căci prea a jucat Polonia „la cutie” și s-a calificat la golaveraj. Sau așteptăm astăzi „finala grupei F”, între Croația și Belgia. 

Când joci, e ușor să faci declarații. Când nu participi, aici se vede cine-i selecționer

Suntem, așadar, la acest turneu final, neutri ca Elveția, dar măcar avem avantajul de a beneficia de premiera unei conferințe de presă excepționale a unui selecționer de echipă care nu joacă. Ne-om fi săturat de conferințele de presă obișnuite, de când jucam. Așa, după meciuri disputate, poate vorbi oricine. Când nu joci, atunci se vede selecționerul inovativ. 

La un moment dat, Edi Iordănescu a dat declarații pentru o televiziune din Bulgaria și aceasta amețită între soare și neparticipare. Micul turneu al marilor absenți.

Iordănescu ține conferințe de presă la Mondiale unde nu jucăm
La un moment dat, Edi Iordănescu a dat declarații pentru o televiziune din Bulgaria și aceasta amețită între soare și neparticipare

Când conferința s-a încheiat, la câțiva zeci de metri distanță, în Fairmont Hotel, dincolo de geamurile de care nu trec nici zgomotul, nici căldura, nici supărarea, Răzvan Burleanu își aștepta selecționerul.

În această seară, potrivit site-urilor internaționale de rezervare, o cameră la Fairmont costă 8.000 de euro pe noapte. Cum FIFA a luat însă luxul în cantități angro, poate că a beneficiat de o reducere. Sau, la cum merg lucrurile în fotbalul condus de Infantino și Burleanu, și el membru în Comitetul Executiv al UEFA (fără drept de vot) și în Consiliul FIFA, or fi obținut o scumpire. 


Comentarii (29)
aurelianionut
aurelianionut  •  04 Decembrie 2022, 12:23

Ce caută mascariciul asta acolo?De unde bani?..Sincer,articolul mi se pare aiurea,in sensul in care acest trepăduș trebuie certat,mustrat..făcut să înțeleagă că nu merită așa ceva.Nu e inteligent,e pus pe pile..abia vorbește și când o face n.are pic de rușine.oricum,rușine și vouă,că în loc să fiți duri cu specimenele astea..scrieți aiurea.Unde e puterea presei?Păcat,nu mai aveți nici o putere.Mie nu îmi place că din 2002 încoace Romania nu mai contează dar chiar trebuie sa înghițim chestiile astea?..Ăștia sfidează sărăcia lucie din tara,sfidează oamenii,lumea..sfidează logica vietii

luker
luker  •  04 Decembrie 2022, 09:12

Cu Yedi spre prapastie. Boloni era prea scump, pai normal ca era. Luati drqq oameni rationali, nu toti pappagalii astia. Le dati mii de euro de pomana.

Alex_alex51
Alex_alex51  •  03 Decembrie 2022, 11:40

Adevărul e , că după astfel de articol sigur mergem la mondiale , doamne ferește , ai 400 de mii de copii care dorm flamanzi seara de seara , ai 400 de mii de articole de scris , iar tu scoți în evidență ...ce...? O incompetenta pe toate planurile , de ce nu va asumați că sunteți cu toți supuși și scrieți doar ce vi se da voie?? P.S : ia imagineaza-ti daca ai 400 de mii de articole despre copii care se culca seara de seara flamanzi , poate tara asta ar avea o speranță , și poate in 10-20 de ani am reuși să educam o generație , nu doar sa o terminam cum facem de 31 de ani . Nu ar fi mișto? Normal că nu , nu e jiji , nu e yedi , de unde sa produci bani.....

Vezi toate comentariile (29)
Comentează