OPINII  »  ROMÂNIA

Răspuns pentru Alin Stoica și „Generația de Aur"

Editorial Cătălin Tolontan
Editorial Cătălin Tolontan

Articol de - Publicat joi, 19 octombrie 2023 15:50 / Actualizat joi, 19 octombrie 2023 15:50

Alin Stoica a avut un „atac frontal" la adresa Generației de Aur. „Prin America au câștigat două meciuri cu noroc și trăiesc din ele și în ziua de azi!", a spus el.

Ca suporter al Generației de Aur m-am gândit să-i răspund lui Alin Stoica. Raportul dintre merit și destinul omului e o discuție demnă de Platon, nu face față un microbist ca mine.

Să ne întoarcem la fotbal. Pe Alin Stoica, multă lume îl cunoaște încă înainte de a fi fotbalist. În anii 80, un puști cu bretonul tăiat drept apărea când Steaua ieșea la încălzire, pe gazonul din „Ghencea". Mingea îi ajungea până la genunchi. Copilul dădea bine cu șpițul, deși avea doar 4-5 ani. Era băiatul lui Tudorel Stoica, căpitanul Stelei.

Răspuns pentru Alin Stoica și „Generația de Aur
Alin, Tudorel și Alice Stoica. O familie fericită, pe Ghencea, în 1986

Singurul om care l-a făcut pe Ilie Dumitrescu să spună: „De el nu mă iau”

Tudorel a fost, dar haideți să lăsăm pe altcineva să spună cine a fost. Acum vreo 10 ani, Ilie Dumitrescu a avut o intervenție publică legată de Ienei, Halagian, cine a creat Steaua. Vechile polemici, care fac fotbalul să fie frământat și frumos.

După ce tăcuse multă vreme, Tudorel Stoica a intervenit și a spus: „Ilie să tacă!". Cam dintr-o bucată, cazon, nu prea potrivit unei discuții libere.

Lumea se aștepta ca Ilie, care nu tace nici în somn, să riposteze. Dar Dumitrescu a luat-o ca pe vremuri în vestiar și a zis că, în ceea ce-l privește, Tudorel Stoica rămâne marele căpitan al Stelei și că niciodată nu va spune ceva rău despre el.

Merită repetat: Ilie Dumitrescu este cel care a declarat că „eu personal voi penaliza Austria pentru că a blocat România la Schenghen" neducându-se să mai bea cafea pe Flughafen Wien.

„Eu aveam obiceiul ăsta, când plecam o luam intenționat prin Viena că au o cafea excelentă în aeroport. Gata, nu mai fac asta”. De acum, și dacă pleacă în Irlanda, Ilie va trece probabil prin Dubai, că au o cafea genială pe aeroport.

Putere și exemplu

Ilie Dumitrescu e un personaj mondial, cum spune tribuna. Nu-l timorează nimic, ripostează și în fața șefilor de stat, are o părere clară și avizată despre orice, de la ofsaid la tablouri. Însă în fața lui Tudorel Stoica, el va rămâne mereu tânărul absorbit de efortul, talentul și dăruirea căpitanului său.

Ce a avut Tudorel Stoica special? Nimic. Și tocmai aici e, probabil, explicația moștenirii sale. Tudorel și-a câștigat fiecare metru al carierei cu trudă. Cum se zice, el n-a venit cu exemplul puterii de căpitan de echipă, ci cu puterea exemplului de muncitor. De fotbalist care nu ceda niciodată.

Tudorel n-a ajuns să joace la La World Cup, în 1994, în America. N-a prins nici finala de la Sevilla, pentru că la București, în semifinala cu Anderlecht, a făcut un fault aiurea pentru cei din tribună, de sacrificiu pentru el, la jumătatea terenului. A luat galben și a stat la meciul vieții lui.

N-a ajuns să facă parte din Generația de Aur, însă a premers-o, a încurajat-o să apară și a fost model. O fi fost ghinion, o fi fost noroc sau a fost, pur și simplu, viață?

Îmi pare că n-am mai ajuns să-i răspund lui Alin Stoica. A fost un foarte talentat fotbalist, cu 13 meciuri în echipa națională și 6 ani în Belgia, la înalt nivel. Cine știe, poate n-a avut norocul să întâlnească un căpitan de echipă, la care să se uite un pic mai atent.


Comentarii (101)
Coc80
Coc80  •  22 Octombrie 2023, 15:26

Mucos ai fost....mucos ai sa ramâi Alinuțu lu' tata!@@@

vasile_00
vasile_00  •  22 Octombrie 2023, 13:23
Postat de stefg pe 20 Octombrie 2023, 19:14

si daca la un moment dat o sa existe in romania o generatie care sa castige campionatul mondial, ei cum o sa i se spuna ? :)

Aia va fi noua generație de aur, iar ăștia vor fi "de argint". Cum ați spus unii dintre voi, aurul e pt cei mai buni. Ăia din '94 au alcătuit cel mai bun grup de fotbaliști români din istorie.

MaxiP
MaxiP  •  21 Octombrie 2023, 21:33
Postat de IonSaliu pe 21 Octombrie 2023, 14:57

M-am întors din USA în România în anul de graţie 2019 (Graţie, mai ales, că a fost înainte de pandemia COVID, şi de pugilatul dintre Baba Baidăn şi Vlad Dracula Putin). Eu trăiam în USofA în 1994 când România a făcut o prezenţă frumoasă în cea mai puternică naţiune a Terrei. Dar nici pe departe ca Naţiunea Nadiei Comăneci, de par examplu. România era atunci în poziţie de a acorda favoruri Americii, prin gimnastică. România era cea mai bună din lume, dar au fost de acord ca o gimnastă Yankee să fie decorată cu aurul Olimpic. Hey, ei, problema pe care o am eu este cu AURUL. Surprinzător, CURIOS, este faptul că Românii leagă aurul de ekipa de fotbal a României de la CM 1994 USA. Eu cred că este o jignire grosolană la adresa unor Români, de par examplu, Nadia Comăneci, Ivan Paţaichin, chiar Cristian Gaţu (şi mulţi alţii, din fericire pentru Români). Eu am renunţat de a fi fan ultra al oricărei echipe după acel meci cardiac de la CM 1994 USA. Conduci cu 2–1 în prelungiri şi joci cu un om în plus. Cu toate acestea, doar un răhăcios putea pierde matchul (chiar dacă la penaltiuri). Repet, de atunci m-am VINDECAT de boala chibiţelii cu orice preţ a unei ekipe sportive. Dar, vreau să repet. Termenul “Generaţia de Aur” acordat ekipei de fotbal a României la CM 1994 USA este JIGNITOR. Este o jignire colosală la adresa unor sportivi Români care, pe drepte, au fost DE AUR. Să mă scuze că nu-i amintesc aici — SUNT FOARTE MULŢI. Bravo, Iolanda, Veronica, Lia, boxeri, halterişti, canotori …

Aici e vorba de o generatie intr-un anumit sport, bineinteles, cel mai mediatizat in Romania, la nivel european, poate in lume. Nu are legatura cu alte sporturi. Ca nu dispun de aceeasi mediatizare, da, de-acord, nu e corect, dar nu au legatura intre ele. Pana la urma Nadia de care amintesti a fost si este in viziunea larga regina gimnasticii artistice in toata istoria acestui sport, la nivel mondial, bineinteles ca vorbim de un alt nivel, bineinteles ca in SUA unde gimnastica e un cult e mai apreciata decat la noi si cu siguranta au auzit mult mai des de ea decat de Hagi.

Vezi toate comentariile (101)
Comentează