OPINII  »  KOSOVO - ISRAEL 1-0

Cadou de la Krasniqi și ai lui

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat luni, 13 noiembrie 2023 00:01 / Actualizat luni, 13 noiembrie 2023 13:14

Naționala pentru care joacă și fotbalistul lui CFR ne-a netezit drumul spre Euro într-un moment în care oficialii FRF fabricau conspirații. Israel va fi alta în Ungaria. Dar și la al treilea meci într-o săptămână.

Ploaia și noroiul de la Pristina te scot repede din reveria în care ai căzut după un Chelsea - City 4-4 care a fost un imn închinat frumuseții fotbalului. 

Poate că UEFA ar trebui să impună standarde minime pentru disputarea meciurilor interțări și a celor din cupele europene. Asta că tot vedem o partidă de preliminarii europene între o echipă care nu este din Europa și o alta care nu este recunoscută de toată Europa. Printre „nerecunoscători” și România. Caravana merge însă înainte.

Cine de la noi are forța lui Muriqi?

Meciul dintre Kosovo și Israel a fost o luptă în mlaștină căreia după primele 45 de minute i-a supraviețuit mai bine formația gazdă. O primă constatare. Kosovo nu joacă cu frâna trasă cum se temeau Răzvan Burleanu și Edi Iordănescu. Golul lui Rashica din minutul 41 a pus capăt intervențiilor salvatoare ale lui Glazer, un portar cu reflexe excelente, curajos și în permanent dialog cu fundașii din fața lui. 

Stoperii Miguel Vitor și Goldberg au o tehnică peste media generală a unor fundași centrali, nu strălucesc însă la capitolul viteză. O veste bună pentru naționala noastră? Sigur, cine dintre Alibec, Drăguș, Tănase sau Pușcaș are forța lui Vedat Muriqi sau explozia lui Rashica?

Cadou de la Krasniqi și ai lui
Kosovo - Israel/ foto: Instagram @ffk_kos

Se vede lipsa meciurilor

Israel a început mai bine repriza a doua, încercând să construiască pas cu pas. Ceea ce este greu spre imposibil să reușești când doar benzile terenului mai semănau cu un teren de fotbal. Până la urmă, pentru o echipă ai cărei componenți acum câteva zile se aruncau pe burtă în tranșee ca să se ferească de atacuri cu rachete, Israel nu arată chiar atât de rău. 

Majoritatea fără meciuri în picioare și, mai ales, cu gândul la lucruri mai rele, jucătorii lui Alon Hazan au dus mingea aproape de poarta apărată de Muric, fără să fie totuși cu adevărat periculoși. Revivo, Peretz, Gloukh sau Zahavi au calitate, dar au insistat să construiască elaborat când, de fapt, s-ar fi impus rezolvări mai simple.

Plocon. Să fie primit!

Intrările lui Dor Turgeman, Abu Fani, Safuri sau Gurno au adus ceva prospețime unei echipe a cărei problemă principală este tocmai lipsa tonusului de competiție. În condițiile în care israelienii vor întâlni naționala noastră după ce vor mai fi jucat miercuri și cu Elveția, este logic că aceste probleme se vor adânci. Astfel, ploconul primit după această victorie a kosovarilor ne duce cu încă un pas mai aproape de Euro 2024. 

La Felcsut va fi însă un meci de fotbal, nu un război al crampoanelor cu noroiul. Pe un teren bun cum va fi, probabil, cel din Ungaria, Israelul lui Peretz, Gloukh sau Zahavi va fi altul. De la ai noștri nu trebuie să ne așteptăm la mari surprize, băieții sunt egali cu ei înșiși. Mediocritatea, pardon, forța grupului, poate fi calificantă într-o astfel de grupă.


Comentarii (23)
atacama
atacama  •  13 Noiembrie 2023, 15:52
Postat de troll_csA_de_LaCluj pe 13 Noiembrie 2023, 00:52

După acest rezultat dintre kosovo și israel,sunt șanse bune să ne calificăm.E nevoie de 1 punct în ultimele două meciuri.Fotbalistic vorbind,nimic nu poate fii mai frumos vara viitoare decât România la Euro2024 și STEAUA campioană!!!Chiar dacă nu o să facem mare lucru la european,dar măcar să fim acolo.Una e joci la euro2024 și să te bată Spania,Germania,Franța,Portugalia,Anglia sau Belgia,alta e să te uiți la televizor cum echipele astea îi bat pe Albania,Ungaria,Scoția,Austria,ș.a.m.d.Hai că suntem cu un picior și juma de geamantan la euro2024.

Ce vrea autorul sa spuna,este faptul ca,o "eventuala" calificare, nu ajuta cu nimic fotbalul din Romania.Pentru ca, "trompetele" lui BURLEANU isi vor asuma tot.

MaxiP
MaxiP  •  13 Noiembrie 2023, 15:05
Postat de donqhot pe 13 Noiembrie 2023, 06:55

corect ce scrie Geambasu. Ne vom califica insa la Euro, fara sa fie nici 1% meritul nostru. Nu inteleg cum de a fost posibila o astfel de grupa de calificare - asta e primul lucru de care am beneficiat. Apoi, norocul a fost mai tot timpul cu noi, sunt vreo 4 puncte (cel putin) pe care le avem dar nu le meritam. Nu a fost de ajuns, pentru ca existau dubii legate de calificarea noastra, planetele s-au aliniat astfel incat Israel sa treaca tocmai acum printr-un razboi urat, cand doar la fotbal nu le mai este gandul. Insa ne vom califica si meritele vor fi toate ale noastre... Am crezut, ne-am daruit, am fost o echipa, si toate celelalte...

Sunt in asentiment, vad, cu multi altii care comenteaza. Bai, prea ne victimizam, prea ne subestimam, prea ne criticam. Lasa ma, sa mergem la Euro, daca te uiti in alte grupe, bun, n-om fi noi grozavi, bai da' nici cei mai praf nu suntem. Am elogiat echipa asta a Kosovo dinaintea grupei, multi o dadeau mare favorita la calificare. Realitatea e ca a pierdut cu Andorra. Ne inchinam la ei, vai ce buni sunt, radem de ai nostri, care se pare ca sunt mai buni. Hai sa ne uitam la celelalte grupe. Sunt destule grupe slabe, nu e doar a noastra. Sigur, noroc am avut, puteam fi in locul Ucrainei, cu Anglia si Italia in grupa, sau in locul Greciei, cu Franta si Olanda. Ele da, au avut ghinion. Dar ma uit in grupa Cehiei si Poloniei, slaba si totusi sunt sanse mari sa nu se califice macar una din ele, ma uit in grupa Ungariei, grupa Danemarcei... care sunt grupele alea atat de tari in afara de a noastra?! Da, sunt vreo 3 grupe intr-adevar tari, restul de 7 sunt modeste. N-om fi noi extraordinari, dar nici cei mai slabi nu suntem. Iar asta cu lipsa meritului.. pai cine merita, Kosovo dupa ce s-a incurcat in 5 meciuri din 8, Israel care n-a batut pe nimeni dintre contracandidate? Cu ce anume merita mai mult? Elvetia merita, pana la proba contrarie, apoi noi, daca batem si Israelul, chiar e clara calificarea. Apropo, Euro 2016, Ungaria de-abia calificata dintr-o grupa extrem de usoara, face optimi de finala si se transforma ca nationala. Deci sa mergem totusi la Euro, meritat sau nu.

S0s0
S0s0  •  13 Noiembrie 2023, 14:57

La câte calificări am obținut și la ce mega-performanțe am avut în fotbal la nivel de națională - atât de mari, încât numim de aur o generație care n-a jucat nici măcar semifinale - normal că strâmbăm din nas la calificări, că altfel n-am putea să părem jmekeri. Inclusiv ca ziariști.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează