OPINII  »  EDITORIAL

Dawa, o conștiință

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat duminica, 29 octombrie 2023 15:37 / Actualizat duminica, 29 octombrie 2023 15:45

Nu este etapă să nu trosnească tibii și să nu se deșire ligamente încrucișate. Iar băieții aceștia care joacă „bărbătește” se pretind instanțe morale în rețele sociale. Hop și rima!

Ce a făcut fotbalistul Joyskim Dawa la doar câteva ore după ce a fost scos de pe teren în minutul 35 al meciului Petrolul-FCSB 2-2? La ce se gândea el, ce îl frământa? Variante de răspuns.

a) Medita la faultul dur asupra lui Sergiu Hanca, în urma căruia jucătorul Petrolului a ieșit accidentat, cu dureri atroce? Oare ce a fost în mintea mea? Dar în sufletul meu? Cum ar fi dacă un adversar ar intra așa la mine, ce aș gândi despre el? Că este o brută fără sentimente? Un măcelar?

b) Îl suna pe Sergiu Hanca să își ceară iertare, să se intereseze cum se simte și să îl întrebe dacă îl poate ajuta cu ceva?

c) Ori se întreba „De ce m-a schimbat nea Gigi? Ca să îmi dea o lecție și să mă pedepsească pentru răul pe care l-am provocat unui om care, ca și mine, își făcea meseria??”

d) Sau poate a fost un pretext pentru o formă mascată de rasism, în care „negrul” este pedepsit excesiv pentru un fault de joc asupra „albului”, lucru ce va alimenta ura și nu cultivarea diversității.

Respect?

Deci, care este răspunsul corect? A, b, c sau d? Sau niciunul? Bingo, niciunul! Joyskim Dawa era perfect liniștit după meciul de la Ploiești și posta un mesaj de susținere pentru compatriotul Francis Ngannou, cel care tocmai pierduse lupta (bătaia) cu Tyson Fury într-un meci struțocămilă în care campionul mondial la box versiunea WBC (Fury) îl întâlnea pe fostul campion mondial în UFC (Ngannou). „Respect@francisngannou” scria Joyskim Dawa, însoțindu-și mesajul cu două fotografii în care Fury este la podea, iar Ngannou se apropie fioros de el. 

O imagine-simbol bănuiesc, în viziunea fotbalistului de la FCSB, despre felul în care se soluționează diferendele între oameni cu păreri sau de culori diferite.

Dawa, o conștiință
Joyskim Dawa, stoperul de la FCSB foto: Cristi Preda

Episodul Sibiu

Acum o lună, după meciul de la Sibiu Hermannstadt - FCSB 2-2, Dawa interpretase încă o dată rolul protagonistului negativ pe teren, comițând un penalty și fiind eliminat. Motiv suficient pentru postaci atunci să îl abuzeze rasial pe camerunez în minunatul univers al rețelelor sociale. 

Reacția fotbalistului venea prompt și cu text impregnat de clișee ale corectitudinii politice. În fața cărora orice comentariu te recomandă pentru stâlpul infamiei

„Astfel de lucruri nu mă vor demoraliza. Din contră, mă vor face mai puternic în viitor. Sunt foarte mândru că aparțin comunității oamenilor de culoare, o parte integrantă a diversității și bogăției lumii. Lupta continuă. Spuneți nu rasismului!”

Ce e mai rău?

Frumos, emoționant! Dar, pentru coerența discursului, pe când un „Spuneți nu violenței între jucători la meciurile de fotbal! Stop golăniei, lupta continuă!”, scris cu talent de Dawa sau ploieșteanul Țicu? 

E mai puțin traumatizant să pleci în ambulanță, cu piciorul făcut surcele, decât atunci când ești victima scandărilor rasiste? Nu vă cer să alegeți pentru că devenim clienții CNCD.


Comentarii (34)
Enora.Alessia
Enora.Alessia  •  30 Octombrie 2023, 15:40

Nu are legatura una cu alta,dupa parerea ma. Dawa este ,se pare,un tip dur,care asa o fi invatat el fotbalul,sa faultezi cat poti de tare.... fara sa se gandeasca la consecinte.... Dar asta NU justifica rasismul unor asa zisi suporteri...Din pacate,rasism exista inca peste tot in lume. Mai este un drum lung pana sa se ajunga ca fotbalul sa fie o simfonie a iubirii si respectului ...;

tk2014
tk2014  •  30 Octombrie 2023, 00:19
Postat de belane pe 29 Octombrie 2023, 21:58

Tot n-ai inteles prin urmare am sa pun problema altfel : - Spune-mi si mie ce i s-a intamplat CONCRET lui Dawa in urma mesajelor discriminatorii ? L-au dat afara de la FCSB cumva ? I-au taiat din salariu ? L-a batut careva in parcarea de la mall ? L-a expulzat Ciolacu din tara ? L-a refuzat vreo saormarie din cartier ? Spune-mi si mie ce efecte CONCRETE au avut actiunile unor pusti de 10-12 ani asupra lui Dawa in afara de a-l afecta la corazon si de a-i strica ziua emotional vorbind. Ce a cerut Dawa apoi in mod total legitim : Respect, nu-i asa !? Iar acum urmeaza intrebarea ailalta - ce efecte CONCRETE au avut intrarile ca din topor ale lui Dawa atat in cazul lui Hanca cat si a lui Tomozei sau Bauza ? Ce sa vezi, aici avem efecte concrete si anume niste accidentari grave sau foarte grave care asa cum zici si tu fac parte din riscul meseriei DAR tot in cadrul meseriei de fotbalist ar trebui sa faca parte si respectul fata de adversar mai ales cand stii ca tu l-ai incapacitat, nimeni nu cere marea cu sarea, ci doar asa putina consideratie - bah daca tot stau planuiesc sa stau treaz pana la 3-4-5 dimineata sa vad meciul de box, nu mor daca inainte de asta, dupa fluierul final ma duc sa-i fac o vizita lui Hanca acolo in spital sa vad care-i starea lui, asa un gest de solidaritate.

Bai, mi-e greu sa comentez can-can. Daca Dawa l-a sunat pe Hanca sau daca s-a gandit la el, sau daca l-a durut undeva, e…irelevant. Ma pun in situatia lui Hanca si mi s-ar rupe de scuzele sau curtoaziile celui care m-a accidentat. Cred totusi ca Hanca sau Petrolul ar trebui sa aiba asigurare si cred ca isi va primi si salariul intreg in perioada absentei. Ma indoiesc ca se mai incheie contracte de genul. Iar lui Dawa…multa sanatate si o schimbare de regulament care sa permita suspendarea agresorului pe toata perioada absentei accidentatului. Mi se pare fair. Am comentat la articolul asta pentru ca Geambasu se joaca cu focul, punand un semn de egalitate intre un incident rasist si unul relativ comun pe terenul de fotbal. Mai departe de atat, cum a reactionat Dawa dupa jignirea cu tenta rasista si cum a reactionat Hanca dupa accidentare tine de educatia fiecaruia. Ca o anecdota, eram in 133 acum ceva timp, la semafor pe Dacia, dupa Romana. Pe scaunul din fata mea un tip de culoare, probabil african. Paralel cu 133, un alt autobuz: troleu, in care un tip la vreo 40 de ani impreuna cu un copil (probabil fiul, pana in 10 ani) se uitau mirati la african. Si au inceput sa il arate cu degetul, genul de dialog ‘da tati, e negru. uite-l si la noi in tara’. Tipul din fata mea si-a dat seama si a strigat la ei, chiar daca nu il auzeau ‘sunt maimuta nu? va uitati la mine ca la zoo’. Si au plecat autobuzele.

manx
manx  •  29 Octombrie 2023, 23:20

A doua încercare pentru ca mesajul meu sa fie publicat "Din pacate negri, spun negri, nu este rasism scriind asta(daca scriam black, nu era nicio problema) au o mare problema, obsesie, justificata uneori. Dar nu în România. In Franta, Belgia, Olanda, Anglia, da. Mai grav în SUA cu toate ca se omoara între ei cel mai des. La Bruxelles fiind cu multi ani în urma(locuiesc si acum) într-un bar dintr-un cartier,Matonge, unde majoritari sunt congolezii, trei negri discutau. Doi încercau sa-i explice celuilalt cine este o persoana care a participat la un eveniment iar asta nu-si dadea seama despre cine este vorba. Dupa multe explicatii, unul spune "este albul care a facut...nu mai stiu ce" In acel moment tipul si-a dat seama imediat despre cine este vorba. Erau rasisti cei doi? Prea multa victimizare din partea lor. In România nu au a se plânge din cauza rasismului. Cei care au reactii rasiste împotriva lor sunt doar prosti, *** si nu au nici o legatura cu civilizatia"

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează