OPINII  »  EDITORIAL

De ce nu striga Edi în locul lui Stoichiță?

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat vineri, 13 octombrie 2023 16:19 / Actualizat vineri, 13 octombrie 2023 16:22

Avem un selecționer care așteaptă minutul 61 ca să facă primele schimbări într-o echipă care înota la mal cu colacul în jurul brâului.

Suntem pe final de meci la Budapesta și naționala mestecă în gol în fața slabilor din Belarus. "Calm, calm, mai sunt 7 minute!", se aude clar o voce. E vocea lui Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF.

Imixtiune! Gata, avem dovada! Dovada că ce? Că "nea Mihai" își încalcă atribuțiile și se bagă peste Edi Iordănescu? Posibil și asta uneori. Sau nu doar uneori. Dar nu cumva avem dovada și că Edi doarme în bocanci?

O reacție, ceva?

Nu cumva selecționerul trebuia să strige la fotbaliștii lui ceva care să îi trezească, înainte să o facă Stoichiță? Poate că mesajul antrenorului nu era un îndemn la calm, acel apel care l-a enervat rău pe Gică Popescu.

Poate că Edi le zicea să lase călcâiele și să dea cu șpițul sau cu latul. Ori să îi spună lui Man să nu se mai ascundă în pase de doi metri dintr-o singură atingere. Ceva care să îi trezească, nu ne băgăm noi peste indicațiile lui, ca nea Mihai. 

Dar ceva, o reacție trebuia să aibă Iordănescu jr., nu să pozeze în Gânditorul de la Hamangia versiunea Louis Vuitton.

Naționala, copia lui Edi

Echipa, orice echipă, este imaginea antrenorului său. Activă sau reactivă, energică sau placidă, inventivă și curajoasă sau, dimpotrivă, previzibilă și fricoasă.

City este imaginea laboratorului fotbalistic Guardiola, Liverpool adună angoasele lui Klopp, Real mestecă filosofia lui Ancelotti. Ca să coborâm pe pământ românesc, Sepsi respiră fatalismul mioritic al lui Ciobotariu tatăl care va fi mazilit de baciul ungurean.

De ce nu striga Edi în locul lui Stoichiță?
Edi Iordanescu

Iar naționala României începe să fie reflexia lui Edi Iordănescu. Ceva între superioritate, mulțumire de sine și autocompătimire. Puțină autocritică, multă ranchiună. Și deformarea realității îmbrăcată în cuvinte meșteșugite.

Ia minute de la mine!

Edi Iordănescu a operat primele schimbări de-abia în minutul 61, atunci când au fost trimiși pe teren Ianis Hagi și Moruțan în locul lui Alibec și Dennis Man. Foarte târziu, fiindcă era clar încă din prima jumătate de oră a meciului că jocul nu mergea.

Următoarele schimbări au apărut și mai târziu, cu numai 13 minute înainte de finalul timpului regulamentar. Olaru, Louis Munteanu și Mihăilă le luau locul lui Screciu, Drăguș și Stanciu.

Ce puteau aduce nou ultimii 3 în doar câteva minute? Puțin, ceea ce s-a și întâmplat. La asta trebuie adăugată și mâna de ajutor dată de jucători. Prestația mediocră a lui Ianis a sărit cel mai tare în ochi tocmai pentru că Ianis are cei mai mulți rapsozi în lumea fotbalului.

Promisiunea

Și pentru ca ridicolul să atingă cotele de avarie, selecționerul, jucătorii și directorul tehnic ne-au cerut liniște până după meciul cu Andorra. O vor avea, pentru că naționala, sursă permanentă de tăiat cheful de viață, îi interesează pe tot mai puțini români.

Nici să zici că joci la pariuri pe ei nu poți, pentru că fiind atât de previzibili au cotă mică. Așa că, dragii noștri, fiți pe pace! O să vă deranjăm cu atenția noastră din ce în ce mai puțin. 


Comentarii (7)
Mache_mana_iute
Mache_mana_iute  •  13 Octombrie 2023, 23:09

Un editorial care pune sare pe rană... și care spune mai multe decât toate articolele de azi la un loc. Autorul creionează perfect starea de spirit care s-a instalat în ultima vreme (atât în sânul echipei naționale cât și în rândul microbiștilor) ... una dominată de frică, resemnare și nepăsare. Naționala-oglinda lui Edi- cum bine o caracteriza jurnalistul, nu mai prezintă interes nici măcar pentru hateri, care au obosit și ei după discursurile sforăitoare ale selecționerului și după prestațiile lipsite de vlagă ale tricolorilor anesteziați de înțepăturile venite din toate părțile. Toate criticile s-au lovit de-un zid, fără ca cineva să învețe ceva din ele. Am obosit să criticăm și așteptăm finalul ... calmi ... așa cum ne sugera Stoichiță. Aseară, când mai erau 7 minute ... parcă ne venea tuturor să strigăm ca Baciul -"Bă băiatule!"... să auzim și noi măcar ecoul. Dar eram adormiți și nu vedeam 'eroul'. Deși providențialul Mihăilă tocmai intrase pe teren. Ne era frică să mai credem în noroc... iar el n-a mai venit. Paragraful din final e oglinda sentimentelor noastre: "naționala, sursă permanentă de tăiat cheful de viață, îi interesează pe tot mai puțini români." Exact așa simțim. Păcat de copiii noștri, care nu vor mai simți nici măcar atât. Cum aș putea să-l fac p-al meu să-i placă fotbalul, să vadă cu plăcere un meci, să aibă un model? El n-o să intre nici măcar pe GSP când va fi mare. N-o să-i pese. Păcat.

corectorul
corectorul  •  13 Octombrie 2023, 22:44

Cand te apuci sa scrii un articol despre un meci, ar trebui sa cunosti macar componenta echipei. Vezi ca Man n a jucat aseara in echipa Romaniei. Sunt ului ca cineva a vazut ca Man a jucat aseara.

Alex90o
Alex90o  •  13 Octombrie 2023, 20:24
Postat de Reyzen30 pe 13 Octombrie 2023, 19:48

Tu ai ceva probleme cu Academia .Ar trebui sa zici mersi ca vezi si afonii astia de la academia Hagi la nationala, ca altfel vedeai jucatori mult mai slabi. Ianis joaca in Liga Spaniola ,unde are note destul de bune ,verifica! Idea este ca echipa unde joaca,desi este mica, INCEARCA SA JOACE FOTBAL!!! El jucand in spatele varfului ! PE CAND NATIONALA NU INCEARCA SA JOACE FOTBAL, NOI FACEM ANTIFOTBAL CU *** !!! Farul si HAGI sunt singurii din tara care investesc in sectoru juvenil masiv !! SA FACA CEVA!!! Dar cu 1 club nu poti face o nationala ,pentru ca NU EXISTA COMPETITIE LA NIVEL JUVENIL!!! Nu este OK sa ai o super echipa la juniori fara COMPETITORI !! NOI SUNTEM PRAF LA JUVENIL . Hagi este singuru care incearca sa faca ceva!!! Romania nu incearca sa faca nimic ca joc de fotbal!! Doar ciupeala, incepe sa-mi fie dor de PITURCA,ceea ce este grav !!!

Eu nu am o problema cu Academia sau cu Ianis, eu am o problema cu titlurile bombastice,la ce jucători avem astăzi în liga1 alde Purica ,Forminte de la Ceahlăul lui Pinalti nu mai zic de Semeghin erau zei acum,nu știu ce note primește Ianis că nu am văzut catalogul ,ce vad in schimb este un jucător ce nu își găsește locul pe nicăieri și care în 28 de meciuri la națională are un singur gol și din ce știu nu este fundaș central

Vezi toate comentariile (7)
Comentează