OPINII  »  EDITORIAL

Învățați, învățați, învățați!

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat joi, 12 octombrie 2023 11:03 / Actualizat joi, 12 octombrie 2023 11:03

A spus-o demult Vladimir Ilici Lenin, o spun acum Luciano Spallettti și Carlos Tevez, cine și-ar fi închipuit? Credeți că e un îndemn comunist? Pentru săraci? Incompatibil cu fotbalul?

Dacă nu există un fan club Luciano Spalletti ar trebui înființat. Sarcina ar reveni celor care mai cred totuși că fotbalul nu este o activitate doar despre cum te îmbogățești dând cu piciorul în minge.

Din motive pe care nu le-am fi bănuit până cum câteva zile, fan clubul ar putea purta și numele argentinianului Carlos Tevez, „apașul" care acum este antrenorul legendarei Independiente.

Luciano și Carlito, un dublu invincibil

Faptele sunt cunoscute. Sau poate nu, lumea este mult mai interesată să numere banii pe care "copilul" Dorin Rotariu urmează să-i câștige de la nea Gigi.

Închidem repede paranteza și ne întoarcem la antrenorul care a câștigat titlul cu Napoli după 33 de ani și la atacantul care nu cu mulți ani în urmă semăna printre marii fundașii europeni teama că vor fi eviscerați exact în fața porților pe care le apără.

Ființe speciale, pretenții speciale

În prezent selecționerul Italiei, Luciano Spalletti a transmis un mesaj înaintea "dublei" Malta-Anglia din preliminariile Euro 2024. Părăsită de Roberto Mancini care, ce decepție!, a plecat glonț după banii arabilor, Squadra Azzurra își continuă parada rezultatelor care deja frizează ridicolul.

Acel 1-1 cu Malta, din trecuta etapă a preliminariilor, poate fi trecut în consistenta listă a rușinii, acolo unde încă domină halucinanta înfrângere în fața Coreei de Nord la Mondialul din ‘66."

Iată ce a spus Spalletti pentru Corriere dello Sport: "Îmi consider jucătorii niște ființe speciale și îi tratez ca atare, dar vreau și răspunsuri speciale din partea lor. Nu vreau oameni care vin aici cu forța. Vreau să văd oameni care dau totul pe teren, nu care se leagănă cu căștile pe cap, ascultând muzică precum niște idioți, sau care se plimbă pe la Coverciano. Am citit o carte a celor de la All Blacks numită: «Fără porcării». Acesta va fi cadoul meu de Crăciun pentru fotbaliști".

Scuola? Ci non interessa!

Declarația nu merită stricată cu comentarii. Poate fi doar completată cu alt discurs de pomină al lui Spalletti în fața unor copii care chiuleau de la școală pentru a vedea antrenamentul lui Napoli.

Și atunci, antrenorul nu s-a ferit de cuvinte, pe care le-a lăsat să sape adânc în mintea puștilor. Să sperăm că au săpat. "Cum v-aș putea antrena dacă voi nu mergeți la școală și nu înțelegeți indicațiile mele?", îi interoga pe copiii care la întrebarea "Scuola?" răspunseseră cu "Mai, mai, ci non interessa!". Adică, Școală?, Nu, nu, nu ne interesează!

Apașul și cartea

Învățați, învățați, învățați!
Carlos Tevez

Tot despre școală a vorbit și Carlos Tevez într-un interviu în Argentina preluat de Gazzetta dello Sport: "Sunt băieți care nu știu să citească, să facă o adunare sau o împărțire. Studiul este unicul mod în care pot scăpa de sărăcie".

"«El jugador del pueblo»", cum i se mai zice lui Carlitos în țară, nu și-a pierdut însă legătura cu realitatea și, mai ales, cu propriile origini. El a câștigat lupta și, grație fotbalului, a scăpat de mediul foarte nociv în care trăia, cu mizerie, degradare și criminalitate", scrie Gazzetta dello Sport

Pansamentul

Când citești astfel de lucruri începi să crezi iar că lumea poate fi un loc mai bun. Te trezești repede, dar merită ca din când în când umanitatea și inteligența mână în mână să îți pună un pansament pe durerile cotidiene. Și acum, capul la fund!

Cunoașteți vreun antrenor român care să transmită astfel de gânduri jucătorilor pe care îi pregătește? Eu nu cunosc și dacă nedreptățesc pe cineva îl/îi rog să îmi comunice. Disprețul față de școală, carte și educație în general este titlu de fudulie la noi, nu de jenă. Și de aceea avem fotbaliștii pe care îi avem.

Fotbal râios, coada sus

Nu că la alții joacă doar doctoranzi în fizică cuantică ori conferențiari în literatură hispanică. Dar măcar pe acolo se mai vorbește despre școală, mai apare câte un apucat ca Spalletti sau un apaș ca Tevez care îți zice să pui mâna pe o carte, că nu mușcă.

La noi și cei câțiva care au mai încercat câte ceva au fost priviți ca niște ciudați. Și bineînțeles că au fost luați la mișto. Avem un fotbal râios și cu coada sus. Cu coeficienții stăm mai prost. 


Comentarii (33)
val1moraru
val1moraru  •  13 Octombrie 2023, 10:54

Articol bun, corect, de reflectat pentru cine e interesat. P.S. Macedonia de Nord a facut 1-1 cu Italia, nu Malta.

lefter_popescu
lefter_popescu  •  13 Octombrie 2023, 01:00
Postat de tictictic pe 12 Octombrie 2023, 19:41

Leftere, daca-i numeri bagajul de cuvinte pe care il foloseste Cornel Dinu, tot cam pe la 400 ajungi; basca treaba aia cu "incontestabil, paradoxal, nefast" pe care a brevetat-o! De bine de rau, Ilie Dumitrescu se exprima elegant si decent pentru un fost fotbalist, cu cateva clase peste Lacatus, Miu, Cartu, Oprita, Ogararu sau Tamango :) P.S.: Povestea odata Cornel Dinu: Cristi Borcea, imbogatit cu 4 clase inainte de '89 din functia de gestionar al depozitului de butelii de aragaz din Damaroaia ("faceam de-o Dacie pe zi", dupa afirmatiile lui), se invartea de un an pe langa Dinu, doar-doar acesta il va accepta actionar la Dinamo. Cand si-a terminat de construit vila de neam prost din Pipera, l-a invititat si pe Cornel Dinu la inaugurare. L-a plimbat prin cele zeci de camere, dupa care i-a cerut parerea: "iti place?" Dinu i-a raspuns cam asa: "Imi place, e totul frumos, modern, mare... dar lipseste ceva!" "Ce?", a sarit Borcea suparat. "Pai in toata casa asta nu vad nicio carte, niciun raft de biblioteca!" Borcea a bagat la cap si a doua zi a comandat la o librarie toate cartile din stocul acesteia, mii de volume, cu rafturi cu tot! P.S.2: Prefer oricand un oier care-si permite sa manance din pachet branza cu ceapa in loja oficiala de pe Bernabeu... macar nu se pretinde cine nu e! Niciodata Dinu si niciodata Borcea!

E corect ce spui, imi amintesc ca am citit ceea ce a spus Dinu. Am doar o mica corectura . După ce i-a prezentat casa Dinu l-a rugat sa-i arate biblioteca...care lipsea cu desăvârșire. Asa știu eu povestea . Nu te contrazic , dar esenta e aceeași...ca e un ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

lefter_popescu
lefter_popescu  •  13 Octombrie 2023, 00:53
Postat de thiamarcos pe 12 Octombrie 2023, 16:54

:-))) Nu stiu cat e anecdota povestea asta cu numaratul cuvintelor, dar stiu sigur ca procurorul Cornel Dinu nu este cel mai avizat analist lingvistic, cel putin nu e in masura sa dea lectii, poate doar de-astea comparative referitoare la cate cuvinte stie el si cate stiu altii din lumea fotbalului. Nu te lasa pacalit de multiplele lui divagatii pompoase luate de prin istorie sau arta sau cultura in general, omul este un monument de emfaza si de aberatii si gogomanii spuse pe un ton academic. La el, totul e poza, o poza ridicola prin importanta pe care si-o da, multe din ideile si asa-zisele lui subtilitati sunt material de stand-up pentru un om cultivat cu adevarat. Daca vrei sa asculti un om interesant in idei, exprimare si analiza in lumea sportului, asculta-l spre exemplu pe Radu Paraschivescu...

Amice, nu te pot contrazice, e corect ce spui ..dar , ca să te amuz am sa-ti spun ca" te aprob pozitiv !"

Vezi toate comentariile (33)
Comentează