OPINII  »  EDITORIAL

Războiul cu pisoarele. Episodul 2

Articol de - Publicat vineri, 21 aprilie 2023 09:25 / Actualizat vineri, 21 aprilie 2023 09:49

A venit rândul ultrașilor dinamoviști să arate ce pot. Și ce loc mai nimerit să îți arăți talentul de piroman decât în casa Stelei?

Până pe 28 aprilie, Dinamo stă liniștită. De-abia atunci va avea loc ședința Comisiei de Disciplină care va analiza contribuția pirotehnică a suporterilor roș-albilor la distrugerea/arderea scaunelor și a unor obiecte tehnico-sanitare ale stadionului Steaua. De unde se vede că războiul cu pisoarele este un bun comun al ultrasului român, fie el rapidist ori dinamovist.

Timizii contra ardenții

Cine a urmărit cu atenție știrile sportive la TV nu a putut să scape imaginile cu incendiatorii, urmași declarați ai celor care au dat foc peluzei vechiului stadion Ghencea în data, istorică pentru ei, de 10 mai 1997. În cadrele surprinse de camere la derby-ul CSA Steaua - Dinamo 2-0 se văd mai multe scaune arzând sau aruncate cât colo, în timp ce câțiva stewarzi, timizi, încearcă să stingă focul. Precauți și sfioși, cât să nu îi deranjeze pe băieți din opera creatoare.

Băiatul care filmează și respectul de sine

Unul dintre aceștia din urmă, subțirel, tânăr, genul introvertit în viața de dincolo de tumultul arenei, ia distanță față de hoardă. Își potrivește hainele și începe să filmeze cu telefonul. Plimbă camera aparatului când la scaune, când la stewarzi. E calm, ca atunci când ar filma apusul de soare la malul mării. Imaginile-document postate pe rețelele de socializare vor fi dovada irefutabilă că băiețașul a participat la evenimente. A aruncat cu scaune în capul oamenilor de ordine, a dat foc, a spart chiuvete și WC-uri și a dat sfânta m...e adversarilor.

Războiul cu pisoarele. Episodul 2
Câteva urme ale trecerii galeriei dinamoviste prin Ghencea. Nici la peluza cealaltă, cea ocupată de susținătorii CSA Steaua, lucrurile nu au stat mai bine (foto: Cristi Preda)

Motive suficiente să fie cu adevărat integrat în grup, să își redobândească respectul de sine, pentru ca de a doua zi, când focul se va fi stins, el să își reia activitatea în fața vreunei tastaturi, de unde inocent, «Nu vii, mamă, la masă?», va vărsa alte și alte valuri de ură.

Noi, limitații

Aflu acum că "În mai pe 10 mereu vom petrece" este refrenul unui cântec care se transmite din gură în gură și din generație în generație. Îmi mărturisesc ignoranța. Faptul că de 26 de ani se celebrează un act de vandalism spune multe. Și sigur că acest text arată cât de limitați suntem noi, ceilalți, în înțelegerea "fenomenului ultras", dimensiunile sociale protestatare profunde ale acestuia nefiind accesibile oricărui neofit. Nu așa stau lucrurile însă cu Ovidiu Burcă, antrenorul lui Dinamo.

Mult zgomot pentru niște fotbal mic

Întrebat la conferința de presă despre scandalul provocat de susținătorii echipei pe care o pregătește, Burcă a răspuns cu un aer înțelept că se mai întâmplă și lucruri de genul ăsta la meciuri care presupun atâtea orgolii. Ce frumos! Păcat că meciul în sine nu a ars în niciun fel, Dinamo jucând slab în fața unui adversar de o mediocritate patentată: Steaua talpaniano-dînconiană. Cam asta este povestea derby-ului ligii a doua. Golănie, zgomot, fotbal mic, declarații care să nu supere suporterii. Minciuna continuă, posibil la Giurgiu din 28 aprilie, când cazul se va judeca la Comisia de Disciplină. Nu e totul nou ca pe Steaua, dar ceva, ceva de distrus se mai găsește.


Comentarii (9)
pelicansli
pelicansli  •  22 Aprilie 2023, 18:40

Articol 100% corect. Am avut multe Obiecții la alte articole ale Dl Geambașu, dar acum trebuie sa recunosc ca are dreptate totala.

popescu222
popescu222  •  21 Aprilie 2023, 18:04
Postat de radumatei pe 21 Aprilie 2023, 12:29

La meciul Steaua-Dinamo, câțiva huligani înfierbântați au distrus câteva scaune și au încercat să le dea foc. Ăsta e țânțarul pe care, din lipsă de alte subiecte, dl. Geambașu încearcă să-l facă armăsar.

De acord cu tine pana la un punct, dar de ce galeria in sine nu se delimiteaza de gesturile astea huliganice, si de altele, gen agresarea lui Sorescu acum ceva timp? Adica nu sunt doar "cativa huligani infierbantati". Ca suporter dinamovist fireste ca imi creste inima vazand cate de mare e galeria si ce frumos canta, cant si eu cand ajung in tara si merg la meci, dar nu pot fi de acord cu batai si distrugeri de scaune. O galerie de fotbal pare o entitate destul de disciplinata, si nu cred ca liderii/organizatorii nu ar putea preveni gesturile astea.

carol_k
carol_k  •  21 Aprilie 2023, 12:52

Unii comemorează Ziua incendierii, alții ridică la rang de mare realizare faptul că au ocupat jumătate dintr-un stadion și că fac cele mai mari audiențe tv. Aici aș avea o obiecție, în cauza audiențelor FCSB nu înseamnă că cifra ce reiese din măsurători automat reprezintă gradul în care această echipa este și favorita publicului, la un meci se uită și cei care o urăsc, ura este sentimentul cel mai puternic, și nu vor să piardă sub nici un chip o posibilă înfrângere a echipei lui Becali. Din pacate performanțele nu mai interesează, oricum ele au dispărut din peisaj, presa sportivă adică marea beneficiară a audiențelor crescute, preferă promovarea acestora, încearcă din răsputeri să creeze niște criterii false, niște ambiții cu totul noi în rândul suporterilor, "sunteți buni pentru că produceți audiențe nu mai contează trofeele puse în joc ori imaginea fotbalului românesc în străinătate. Ce dacă și-a luat 0-10, stadionul era mai mult de jumătate plin, acesta este noul trend propagandistic. Încurajați de asta la următoarele meciuri vor merge și mai mulți suporteri ai FCSB. Un truc care a prins, "mutăm polul de interes de la rezultate către audiențe". Aici avem o mare favorită, normal, când au furat Steaua i-au luat la pachet și suporterii, să nu le scape nimic.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează