OPINII  »  EDITORIAL

WOW: ministrul sportului, răfuială în public cu un sportiv!

Articol de - Publicat joi, 29 iulie 2021 11:53 / Actualizat joi, 29 iulie 2021 16:15

Cine și-ar fi imaginat că o medalie, chiar prima a României la aceste Jocuri Olimpice, va provoca atâta polemică? Argintul cu care Ana Maria Popescu a revenit marți în țară a avut darul de a produce un megascandal.

Știți declarațiile sportivei la adresa ministrului Sportului, știți glumele pe care le-a făcut la aeroport, ați citit și ce a scris colegul meu Remus Răureanu. Dacă n-ați parcurs textul, merită să o faceți. Într-o țară în care trăim emoțional tot ce ni se întâmplă, comentariul lui Remus e chiar necesar. Și util. Ca un pahar cu apă rece care vine pe canicula de afară! Ne ajută să ne răcorim, să gândim și dincolo de "Hai, România!".

Seara de marți s-a încheiat însă cu ceva, din punctul meu de vedere, de-a dreptul halucinant. O filmare oferită în spațiul public de Ministerul Tineretului și Sportului, dintr-o zonă a aeroportului Henri Coandă inaccesibilă presei. O filmare din momentul în care șeful MTS, Eduard Novak, o întâmpina pe Ana Maria Popescu.

Novak îi întinde mâna, pentru a o saluta și pentru a o felicita. Ana, deranjată de ceea ce declarase ministrul după finala pierdută, îl sfidează și trece mai departe! E tare!

E o scenă care merită atenție. Și care merită o analiză. La capătul căreia, Eduard Novak ar trebui să-și pună niște semne de întrebare. Și chiar să semneze ceva în alb! Dacă ar avea demnitate!

Deci, să analizăm. În primul rând, imaginile erau exclusiv ale MTS-ului. În ele există un gest, amendabil și el, al unei sportive la adresa ministrului. Iar MTS decide să facă publică filmarea! În ce scop? Care a fost menirea care l-a determinat pe Novak să-și pună clipul pe pagina de facebook?

Simplu, în limbajul atât de drag politicienilor: să se răzbune pe Ana Maria. În văzul tuturor. Să arate lumii câtă lipsă de respect și educație poate avea o sportivă care e așteptată cu onoruri la aeroport.

E șocant! Un ministru se răfuiește cu un sportiv! E unicat, e ceva ce n-a mai existat până acum! E de neacceptat. În plus, clipul era însoțit de un mesaj în care Novak se lingușea pe lângă spadasină, însă imaginile aveau darul să arate public cine merită amendat și cine nu!

Când accepți funcții publice de acest nivel, bunul simț trebuie să-ți spună să renunți la orgolii. Să accepți să fii umil, să accepți să te pui în slujba celor pentru care lucrezi. Iar când ești șeful MTS, lucrezi, în primul rând, pentru sportivi. Iar Novak a ales să facă publică acea filmare pentru a-și alimenta un orgoliu personal și pentru a-și satisface o poftă pe care românii o au de când lumea: "Ba, pe-a mă-tii!".

Când o faci însă din postura de ministru și când o mai faci și împotriva unui sportiv care tocmai a venit cu o medalie olimpică la gât, atunci e clar că în această țară ierarhiile, valorile și obrazul subțire nu mai reprezintă nimic.

În al doilea rând, ce imagine mai poate avea un ministru al sportului atunci când un sportiv refuză să-l salute? Ce respect mai poate impune Eduard Novak dacă o vicecampioană olimpică refuză să dea mâna cu el? Cum să nu realizezi că, din dorința de a strica imaginea ei, în primul rând, îți strici imaginea ta, a ministerului și a întregului sport românesc.

Oricine ar fi fost în locul lui Novak, s-ar fi simțit umilit rămânând cu mâna întinsă. Dar când ești ministru, o umilință la timpul ei, mai ales într-un spațiu cât de cât privat, n-ar trebui să te împingă la o răzbunare în spațiul public. Novak să nu-și imagineze că această filmare va timora alți sportivi și la revenirea de la Tokyo vor veni cu brațele deschise pentru a-l saluta călduros.

Din acest moment, chiar cred că e în mare pericol să i se mai repete scena respectivă. O poate evita însă! Problema e alta: dacă e nevoie să te ascunzi de sportivi pentru a nu fi sfidat, refuzat și umilit, atunci e mai bine să pleci de bună-voie! E mult mai demn! Și chiar mai indicat.

Cât despre gestul pe care l-a făcut Ana Maria Popescu, sper, dacă va ajunge vreodată să conducă sportul, să aibă capacitatea de a nu împinge un sportiv să refuze cea mai ușoară și civilizată formă de respect, dar nici să se lase dominată de o armă, răzbunarea, despre care știți bine cui aparține!

Am mers cu mare emoție și bucurie să îi întâmpin astăzi pe sportivii noștri care au revenit de la Tokyo. M-am întristat însă că interpretarea dată de presă declarațiilor mele de acum câteva zile a umbrit bucuria pe care Ana Maria Popescu o merită pentru medalia obținută cu atâta muncă
Eduard Novak, ministrul Sportului


Comentarii (51)
mzm1
mzm1  •  30 Iulie 2021, 15:49

Domnule Udrea, ati vrut sa fiți original cu orice preț? Cereți demisia ministrului?! Cum adica, ministrul vine la aeroport cu cele mai bune intenții, o intâmpina cu flori si-i intinde mana, sportiva se comportă absolut incalificabil (e vorba de educație, de cei sapte ani de acasă!), iar dv. credeti ca ministrul e vinovat pentru ca a facut publica filmare. Păi nu trebuia sa stie toata lumea ce a fost acolo? Ca sa nu apara alte interpretări! Oricum, logica dv. imi aminteste de anecdota aceea de dinainte de revolutie. E vorba de un accident de circulatie in care un automobilist loveste in mare viteza, „pe zebră”, un pieton care este aruncat intr-un copac. Iar milițianul sosit la locul accidentului il ajuta pe pieton sa coboare din copac si-l amendează pentru... părăsirea locului accidentului!!

1908396345995774
Şerban Horia Simionescu  •  30 Iulie 2021, 10:00

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

myers
myers  •  30 Iulie 2021, 00:57

Unii comenteaza fara sa cunoasca si arata cat de penibili sunt. Novak are, in fapt, 3 medalii olimpice, 2 de argint si un aur deci stie foarte bine ce sacrificii se fac intr-o cariera de sportiv. Nu a jignit-o absolut deloc pe Ana Maria, omul a spus ca 5 milioane in plus ca si finantare nu ar fi contat intr-o finala olimpica in care valorile au fost asa egale.Chinezoaica a castigat insa putea foarte usor sa castige Ana Maria!Cand se ajunge aici totul tine de concentrare, de managementul oboselii, de noroc.Sunt atat de multe mici chestiuni ce determina rezultatul final mai ales intr-un sport de reactie ca si scrima. A saluta un om care iti ofera mana intinsa e un gest de o minima decenta umana si indiferent ce parere avem sau ce simtim despre cel ce face acest gest, niciodata nu trebuie sa refuzam sa raspundem la salut.E o chestiune ce se invata in primele etape ale educatiei personale.Tine de bun simt, de decenta, de o educatie corecta. Din punctul meu de vedere, inainte sa fim sportivi sau orice altceva suntem oameni iar gestul ei a descalificat-o din punct de vedere uman.Pur si simplu nu se face asa ceva!

Vezi toate comentariile (51)
Comentează