OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

„Suntem aici și vom mai fi”

Articol de - Publicat duminica, 14 mai 2023 12:49 / Actualizat duminica, 14 mai 2023 13:05

Dinamo împlinește azi 75 de ani, iar o discuție ieșită din comun explică de ce acest club nu și-a pierdut din farmec, în ciuda încercărilor prin care a trecut și trece.

De ce spun ieșită din comun? Pentru că nu vedem prea des în emisiuni copii, puști, tineri, spuneți-le cum vreți, care să ne vorbească despre cum văd fotbalul. Nu e ceva obișnuit. Și am avea de învățat de la ei.

„Suntem aici și vom mai fi” este una dintre scandările cunoscute ale galeriei, care a fost preluată intens ca slogan de către club și fani în acest an, pe rețelele de socializare. 

Dialogul lui Ionuț Zainea cu Claudiu, 19 ani, și David, 15 ani, care au intrat în direct la Radio Dinamo și au vorbit despre pasiunea lor pentru club, ne arată că da, sunt aici. Și vor mai fi.

Doi tineri inteligenți și educați. O discuție ca un balsam, pe o rană care a simțit doar sare.

Toți avem acum pretenții, toți vrem imposibilul, din păcate suporterul român așa este. Uită ce a fost în spate, uită cum am început sezonul. Singura performanță pe care mi-o amintesc e Cupa Ligii. Bunicul și tatăl meu sunt dinamoviști. 

Aș vrea ca toți să avem răbdare. Orice s-ar întâmpla, și dacă promovăm și dacă nu, trebuie să arătăm susținere. Să acordăm sprijin noii conduceri, antrenorului, care a făcut din niște jucători cu moralul la pământ unii care să se bată cu șanse la promovarea directă

Claudiu, 19 ani, suporter dinamovist

„În vară, recunosc, plângeam că n-o să mai avem echipă”

Îmbrăcat într-un tricou cu Bordușanu, David (15 ani) din Baia Mare a povestit: „Nu am prins performanțe foarte multe. Cupa Ligii și acel egal cu Athletic Bilbao, cu golul lui Rivaldinho”.

Înțelegeți despre ce performanțe vorbim, ce au văzut acești copii?!

Nu titluri, nu N&D, nu Everton, nu Lucescu, nu Liverpool, nu Dudu Georgescu, nu Inter, nu Rednic. Ei au preluat sentimentele din familie, iar galeria e cea care le-a menținut vii interesul, emoțiile și entuziasmul: „Fratele meu este dinamovist, tatăl meu, Dumnezeu să-l ierte, a fost dinamovist. Mi-au plăcut fanii foarte mult. Sunt din Maramureș, am fost la meciuri la Dej, la Cluj. Am luat și bilete virtuale. O să iau un bilet și la meciul cu Steaua și o să-l donez cuiva”.

A urmat o analiză extrem de realistă: „Rog foarte mult dinamoviștii să fie alături de echipă. Eu sunt mulțumit de sezonul acesta, ce a făcut Burcă nu cred că a făcut nimeni în noua eră, pe care am prins-o eu. Să iei o echipă de la zero... În vară, recunosc, plângeam că n-o să mai avem echipă. Fără bani, cu restanțe, i-a pus pe picioare bine. Am ajuns aici, dacă promovăm e un bonus. Eu sunt mulțumit de ce a făcut Burcă până amu'”.

Impresionat de cuvintele lui David, Ioan Ciugudean, un suporter dinamovist care urmărea emisiunea, a intrat în direct și i-a făcut cadou un card DDB, pe care tânărul și-l dorea dar nu și-l permitea.

La mulți ani, Dinamo!

Ce vreau să evidențiez prin această relatare: Promovare mai bună pentru Dinamo nu există. Ei trebuie crescuți, protejați și ținuți alături de club. Prin ei se vede viitorul.

Acești puști care se încăpățânează să iubească un club care nu le-a dat motive suficiente din punct de vedere fotbalistic. Pentru ei, acum, un gol al lui Bani, un dribling al lui Ghezali sau o paradă a lui Dujmovic valorează cât un trofeu.

Asta ne arată că farmecul lui Dinamo nu stă în Cupa Ligii 2017, singurul trofeu pe care și-l amintesc, în dubla Cupă-Supercupă de acum 11 ani sau în ultimul titlu, cu Rednic, ale cărui povești din 2007 sunt tot mai estompate.

Dialogul cu ei ilustrează perfect acel sentiment unic de apartenență. N-are cum să nu ne amintească de propriul trecut, de copilărie, de cei dragi. De momentul în care fiecare dintre noi am început să simpatizăm o echipă, cu toată candoarea specifică unui copil, fără să fim conștienți că e o pasiune pe care o vom purta cu noi toată viața.

La mulți ani, Dinamo București! La mulți tineri care să ducă mai departe pasiunea prin care să reinvii gloria. Și la multe motive de a fi susținută și iubită de către ei, dincolo de o competiție desființată și un egal în preliminariile Europa League. Fotbalul are nevoie de tine. 


Comentarii (19)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  16 Mai 2023, 10:04

Felicitari pentru articol. Spre deosebire de baietii astia eu sunt Dinamovist din 1970, am trait 12 din 18 titluri, 9 din 13 cupe ale Romaniei, 5 sferturi si 2 semifinale de CCE si CC (1984 si 1990, dupa 8-1 cu Panathinaikos si 4-1 cu Partizan) dar ii felicit pe tineri pentru sentimentele alb-rosii, La multi ani Dinamo !.. Si va salut ca acum 40-45 de ani.. Biancorossi, Ale !

radumatei
radumatei  •  15 Mai 2023, 17:02

Pe vremea mea, ne eliminau din cupele europene Lazio, Benfica sau Marseille. Vedeam asta ca pe un eșec. Locul 2 era o umilință, mai ales dacă pe locul 1 venea Steaua. După fiecare eșec de genul ăsta, ne întrebam ce rost mai are să venim pe stadion. Îi înjuram pe alde Lobonț, Lupescu, Contra, Dănciulescu (mai ales pe Dănciulescu). Le strigam „nu meritați tricoul roșu să-l purtați!” unor jucători de zece ori mai valoroși decât ăștia de azi. Băieții ăștia din articol se raportează la defuncta Supercupă ca la o performanță, poartă tricoul lui Bordușanu (habar n-am cine-i ăsta) și totuși găsesc energia de a susține echipa asta blestemată. Nu-i înțeleg, dar am toată stima pentru ei.

therealreddog33
therealreddog33  •  15 Mai 2023, 16:37

În sfârșit avem și noi o ziaristă care înțelege cum poți atrage cititorii și fără a te folosi de bârfă, scandaluri și can can! Felicitări Ioana!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează