OPINII  »  EDITORIAL

Au avut și ceva scuze

Articol de - Publicat joi, 06 iulie 2023 16:13 / Actualizat joi, 06 iulie 2023 16:47

Era de așteptat ca naționala Angliei U21 s-o bată pe cea a Israelului în semifinala din Georgia a Europenelor. Una că o bătuse cu 2-0 în grupă și alta că lotul made in England era, și e, cotat la 426 de milioane de euro, iar al adversarului la numai 20.

Prea mare diferența, uriașă, ca să nu conteze. De altfel, deși Spania a zdrobit Ucraina în cealaltă semifinală, 5-1, specialiștii înclină s-o considere pe Anglia favorită la câștigarea titlului continental. Logic, deoarece ea a obținut la această ediție de CE victorii pe linie, 5 din 5 meciuri. A înscris 10 goluri și n-a primit niciunul! Ce să vrei mai mult?!

Dacă a surprins ceva, a surprins maniera categorică în care au învins britanicii. Clar, detașat, depășind net niște adversari care au dezamăgit crunt. Moi, fără ambiție și vlagă, israelienii puteau pierde și mai rău socotind că, la 0-0, Gibbs-White a ratat o lovitură de la 11 metri. Deși s-au simțit jigniți că la conferința de presă ținută de Guy Luzon, antrenorul lor, n-a participat niciun ziarist insular, chiar niciunul!, fotbaliștii din Țara Sfântă s-au comportat foarte slab.

Au avut și ceva scuze

Să zicem însă că au avut și ceva scuze. Pe lângă oboseala din duelul de 120 de minute cu georgienii, adjudecat la penalty-uri, în semifinală le-au lipsit doi titulari-cheie. Portarul Peretz, două penalty-uri parate cu Germania, unul cu Georgia, și mijlocașul Kartsev (Bașaksehir). Nu-i exclus ca pe cel din urmă, cu 5 prezențe în prima reprezentativă, să-l vedem în "dubla" România-Israel, pe 9 septembrie la București și/sau pe 18 noiembrie la Ierusalim.

Pe Kartsev, ca și pe fundașul stânga Roy Revivo (1A), fiul celebrului Haim, 67 de selecții, prin 2000 la Celta Vigo și la Fenerbahce, la fel și pe mijlocașul ofensiv Gloukh (Salzburg), 6A și două goluri. Deși pe teren miercuri, atât Revivo, cât și Gloukh au fost șterși, anonimi.

Va trebui să fim însă foarte atenți la israelieni, vigilenți, deoarece ei au rămas principalul obstacol în calea calificării noastre la Euro 2024. Să ne păstrăm luciditatea și să admitem că, spre deosebire de cel tricolor, fotbalul lor a progresat serios în ultimii ani. Între dovezi, ocuparea locului 2 la Europenele U19 din 2022 și 3 la Mondialele U20 din 2023, performanțe parcă de domeniul fanteziei. Utopice.

Ia să ne imaginăm c-am fi reușit noi să sfidăm toate pronosticurile și să urcăm pe podiumul de premiere al unor competiții de asemenea anvergură, nu-i așa că nu ne-am mai fi încăput în piele?! Am fi găsit greu epitete, cuvinte de laudă.

Ar mai fi multe de spus înaintea "dublei" amintite. De pildă, că de selecționatele de tineret ale Israelului a răspuns o vreme olandezul Jelle Goes, ulterior succesorul lui Ionuț Lupescu în postul de director tehnic UEFA. Iată că șefilor Federației cu sediul la Ramat Gan, nu departe de Tel Aviv, nu le-a căzut rangul să apeleze la un tehnician străin și să-l plătească în consecință, convinși că nu-i o rușine să înveți de la unii mai buni și mai pregătiți decât tine. Nu-i deloc un pas înapoi, ci înainte. 


Comentarii (26)
bimbi79
bimbi79  •  09 Iulie 2023, 12:46

Om bogat om sarac. Tu unde te incadrezi?

bimbi79
bimbi79  •  09 Iulie 2023, 12:46

Om bogat om sarac. Tu unde te incadrezi?

bimbi79
bimbi79  •  09 Iulie 2023, 12:45

Om bogat om sarac. Tu unde te incadrezi?

Vezi toate comentariile (26)
Comentează
Close