OPINII  »  EDITORIAL OVIDIU IOANIȚOAIA

Campionul gafelor

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat sambata, 25 noiembrie 2023 15:26 / Actualizat sambata, 25 noiembrie 2023 15:50

Președinte UEFA din 2016, Aleksander Ceferin era socotit un tip echilibrat, care-și cântărește atent cuvintele și caută să fie imparțial. Neutru. Să păstreze echilibrul. De la o vreme însă, surprinzător, acest avocat sloven de 56 de ani a început să piardă hățurile din ce în ce mai des, să fie părtinitor și, îmi cer scuze, să vorbească gura fără el.

Recent, în ajunul duelului Ucraina-Italia din preliminariile CE, veritabilă finală a grupei C, mai marele "guvernului" de la Nyon s-a trezit că "Italia e prea importantă și cred că va câștiga împotriva Ucrainei. Italia trebuie să se califice la Euro, altfel ar fi un dezastru!"

Într-adevăr, Ceferin avea ceva dreptate. Deoarece Squadra Azzurra a cucerit două titluri continentale, ba e și campioana en titre. Numai că, dacă oricine era în măsură să afirme asta, ziarist sau chibiț, n-avea voie și șeful fotbalului european! Ale cărui aprecieri pot fi ușor interpretate ca sprijin moral, ca "pilă", pentru o echipă ori alta. Ca parti-pris.

Și chiar au fost interpretate, întrucât în meciul respectiv "cavalerii fluierului" au pus un umăr zdravăn pentru ca Italia să-și atingă scopul. Concret, să obțină egalul care s-o ducă la anul în Germania. În caz că ar fi învins Ucraina, s-ar fi calificat ea, căreia însă brigada spaniolă condusă de Gil Manzano, cu Martinez Manuera VAR, i-a refuzat "un penalty clar, indiscutabil" (Ion Crăciunescu) la 0-0 și în minutul 90Ă3! Când partida era ca și jucată!

Campionul gafelor
Aleksander Ceferin

În timp ce, la unison, parcă înțeleși între ei, experții de pretutindeni i-au reproșat lui Manzano că n-a acordat 11 metri la faultul lui Cristante asupra lui Mudryk, până și presa peninsulară a scăldat-o. De regulă analitică, Gazzetta dello Sport a trecut repede peste faza cu pricina. Parcă jenată.

"Amnezia" ibericilor a răsturnat lucrurile, le-a întors pe dos. În sensul în care Italia s-a calificat de pe locul 2, iar Ucraina va disputa play-off-ul cu Bosnia Herțegovina. Dacă Manzano ar fi arătat punctul cu var, cum se impunea, situația se inversa și Squadra Azzurra ajungea la baraj.

Evident că decizia spaniolilor, incluzând aici și pasivitatea celor din camera VAR, a stârnit un scandal imens. Răspunzând cu "UEFA=Mafia", Kievul n-a uitat să precizeze că șeful arbitrilor europeni, una și aceeași persoană cu autorul delegărilor, se numește Roberto Rosetti, italian pe care merită presupus că Manzano et Co n-au vrut să-l supere, ci să-l servească. La fel cum tot italian e și președintele Comisiei de Arbitri FIFA, Pierluigi Collina.

Când apele abia se mai potoliseră, Ceferin și-a dat iarăși în petic. A comis încă o gafă declarând pe marginea semifinalei barajului dintre Bosnia și Ucraina că "Mi-ar plăcea ca Bosnia să se califice la Euro!". Alte vorbe, nu?, scăpate de sub control, menite să toarne gaz peste un foc nestins.

Firește că Ucraina a protestat din nou, dar ce folos? Câinii latră, ursul merge.


Comentarii (23)
ionmaria010540
ionmaria010540  •  28 Noiembrie 2023, 19:42
Postat de roadghost pe 26 Noiembrie 2023, 15:30

Ai uitat de condamnarea pt inselaciune, amice...nu stiu de tine, dar mie aia imi spune mai multe despre calitatea unui om decat imi spune felul in care se descurca cu mingea, dar na, poate sunt eu mai ciudatel asa :))

@roadghost. Mulțumesc pentru că tocmai ai confirmat ce spuneam eu: vorbiți fără să știți, ia uite-te tu, mare cunoscător în ale legii, pentru ce a fost condamnat, pentru înșelăciune?!? Afirmații fără acoperire, atât poți, pentru că sunteți puși doar pe înjurat. Altfel, da, ești ciudățel când faci pe atotștiutorul și acuzi pe nedrept, ignorând cu bună știință adevărul!

ionmaria010540
ionmaria010540  •  27 Noiembrie 2023, 22:42
Postat de ionmaria010540 pe 26 Noiembrie 2023, 14:51

@donqhot. Gică Popescu a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști români din istorie, căpitan la Barcelona și este președintele campioanei României în exercițiu. Burleanu a fost și a rămas nimeni.

@donqhot. Adevărul este că știi bine dosarul, cunoști și infractiunea pentru care a fost condamnat. Mai intereseaza-te, dacă tot te erijezi tu in instanță. Chiar ești ciudățel, dacă tu susții că a fost condamnat pentru înșelăciune. Este o dovadă suficientă că tot ce susții e o aberație. Mulțumesc, qed

jean_gabin
jean_gabin  •  26 Noiembrie 2023, 18:32

donqhot nu trebuie sa te superi. Atat ai retinut dumneata din viata unuia ca Dl Gica Popescu. Nici unui om nu ii poti pretinde mai mult decat poate intelege si oferi acesta.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează