OPINII  »  EDITORIAL

Câtă dreptate are Alin Stoica?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat joi, 07 decembrie 2023 10:22 / Actualizat joi, 07 decembrie 2023 12:11

Sunt convins că știți cine a fost și e Alin Stoica, fiul lui Tudorel, așa că nu insist. Deși a câștigat un titlu de campion în România (cu Steaua) și trei în Belgia ("dublă" cu Anderlecht, unul cu Club Brugge), ba a strâns și 13 selecții în naționala tricoloră, Alin nu s-a realizat pe măsura unui talent ieșit din comun. Desemnat în 2001 cel mai bun tânăr jucător din prima ligă belgiană.

Neîmplinirea i-a pricinuit o frustrare ce n-a încetat să-l împovăreze. Ea l-a însingurat și i-a conferit aerul unui veșnic nemulțumit. Al unui rebel aflat în permanentă căutare de explicații și de scuze. Așa s-a rupt, o vreme, și de legendarul său tată, pe care l-a evitat, dacă nu și acuzat.

Stabilit în Belgia, Alin nu pare împăcat nici acum, când face 44 de ani pe 10 decembrie, cu ideea că a fost și el responsabil, măcar în parte, de declinul din ultimul deceniu al unei cariere încheiate trist la Chiajna. 

Chiar dacă umblă și azi după vinovați în afară, am putea să-l înțelegem. Multora dintre noi ne place să arătăm cu degetul în stânga și în dreapta, nu să privim în oglindă. E și mai simplu, nu? Mai comod.

Alin a lăsat din ce în ce mai des impresia, și lasă, că are ceva de împărțit cu fotbalul românesc și cu personajele acestuia. Că vrea să-i plătească niște polițe, chiar să se răzbune pe el. Că nu-l suferă, că-l disprețuiește.

Ca și în actuala conjunctură, în care a simțit îndemnul de a-i lua peste picior, în derâdere, pe băieții lui Edi Iordănescu, adversari ai belgienilor "săi" în grupa de la Euro 2024: "Probabil că fotbaliștii naționalei României au prins curaj și cred că pot învinge Belgia după ce le-a cântat Adi de la Vâlcea că au valoare la sărbătoarea calificării".

Câtă dreptate are Alin Stoica?
Alin Stoica

O ironie gratuită, menită să deranjeze cu atât mai tare cu cât e opera unui român, fie el și domiciliat peste graniță. Logic că, jigniți, nu puțini compatrioți i-au sărit la gât lui Alin. "Băi frate, iar traumatizatul ăsta?!", l-a pus la punct careva.

Adevărat e că Alin are uneori dreptate. Le zice lucrurilor pe nume, nu cosmetizează realitatea. De pildă, nu greșește când afirmă că în meciul direct de la Euro, programat pe 22 iunie la Koln, De Bruyne, Lukaku et Co pornesc ca favoriți. Cu șanse în plus. 

Normal, lotul lor fiind de vreo 6 ori mai bine cotat decât al nostru. De acord, unde-i statistică, nu-i tocmeală.

Asta nu înseamnă însă, chiar nu înseamnă, că belgienii trebuie considerați dinainte învingători. Totuși, conform transfermarkt.com, și elvețienii erau net superiori "tricolorilor" și au terminat preliminariile la 5 puncte în spatele acestora! Calculul hârtiei e un indiciu, nu un fetiș.

Și când nu-i foarte pornit împotriva a tot ce-i românesc, fiul lui Tudorel Stoica uită că tonul face muzica. E important ce spui, dar și mai important cum o spui. În cazul lui Alin Stoica, unul nefericit, cu o răutate ce nu onorează.


Comentarii (45)
cita
cita  •  08 Decembrie 2023, 09:23

Singura "scuză" pe care încerc să i-o găsesc lui Stoica pentru afirmațiile defăimătoare la adresa naționalei țării în care s-a născut este că s-a atașat (din obișnuință, evident) mult mai mult țării care l-a adoptat. Sigur, mai bine tăcea, chiar dacă așa gândește.

danglumetu
danglumetu  •  08 Decembrie 2023, 07:06
Postat de marocanu pe 07 Decembrie 2023, 18:35

Ce pretenții să ai de la mârlanul belgian ,fiul de mârlan “apvist”!

hopa, a motzait moderatorul sau acesta a descoperit dexonline?

jean_gabin
jean_gabin  •  08 Decembrie 2023, 00:52

Beeei dar mai termnati naibii cu prostia asta! Daca postacii foarte cultivati de aici asculta toata ziua Bach, Brahms si Berlioz tnerii fotbalisti nu au dreptul sa asculte manele pentru ca ele ii irita pe niste inchipuiti. Beeei lasati-o jos ca macane.

Vezi toate comentariile (45)
Comentează