OPINII  »  EDITORIAL

Ironii ieftine

Articol de - Publicat duminica, 26 septembrie 2021 15:45 / Actualizat duminica, 26 septembrie 2021 17:22

Aflat recent la Pianu de Jos, în Alba, unde s-a amenajat primul teren de golf după 1989, opera lui Paul Tomiță, președintele Klaus Iohannis și-a invitat compatrioții să-i urmeze exemplul și să îmbrățișeze sportul respectiv. 

A zis „Mă bucur să întâlnesc aici atâția oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare... Se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport”.

În principiu, președintele nu greșește. Are dreptate. Pentru că se desfășoară în aer liber, în mijlocul naturii, un jucător parcurgând pe jos și 10-12 kilometri dus-întors pe un teren cu 18 cupe (găuri), golful e sănătos. Simplificând la maximum, oxigenează și destinde, de aceea merită cultivat. Așa se și întâmplă în țările civilizate, în special în SUA.

Conform statisticilor oficiale, golful constituia în 2019 cel mai răspândit sport din State după alergare și jogging. La concurență cu baschetul, dar având vreo 700.000 de participanți în plus, era practicat de peste 24 de milioane de cetățeni. Grație lor, devansa tenisul de câmp (17,8 milioane), base-ballul (15,4) și, evident, soccerul (11).

Dovadă convingătoare, nu-i așa?, că se adresează tuturor vârstelor și, în America, tuturor buzunarelor, nefiind deci exclusivist. Rezervat elitelor, cum l-au socotit, în obtuzitatea lor agresivă, comuniștii, considerându-l burghezo-moșieresc! Pământul trebuia folosit pentru agricultură, nu pentru dat cu crosa!

Din păcate, deși cea dintâi lovitură de golf i-a aparținut Regelui Ferdinand, care a întemeiat Country Club la București, actualul Club Diplomatic, golful se găsește la noi încă în faza de pionierat. Se dezvoltă, dar anevoie. 

Ironii ieftine

Înființată abia în 2004, federația de specialitate număra în 2020 numai 113 sportivi legitimați, 10 instructori și 8 antrenori. Când e în curs de finalizare un teren modern la Tâncăbești, lângă Snagov, mai funcționează în toată țara 7 terenuri mari și late. Cele mai cunoscute, Golf Club "Paul Tomiță" și Theodora Golf Club, sunt în județul Alba.

Clar că, momentan, România nu-i pregătită, sub aspect organizatoric, al infrastructurii etc, pentru extinderea golfului. Așa se justifică, fie și parțial, ironiile provocate de discursul prezidențial amintit. Unele deplasate, ieftine. Altele însă de înțeles în condițiile în care românul nu prea are azi nici unde juca golf și nici cu ce!

Deoarece, deși cere mai puțini bani decât tenisul, golful e totuși scump. Un sac complet cu 13-14 crose poate costa și 10.000 de lei. Mai costă accesul pe teren, mingile, mănușile etc, câți dintre români își permit o asemenea cheltuială?! Ca să nu mai spun că nu există o industrie capabilă să producă "uneltele" necesare golfului.

Să mă ierte președintele, dar a-i recomanda acum românului să meargă la golf e ca și cum l-ai sfătui, păstrând proporțiile, să-și cumpere iaht și să iasă cu el pe mare, că adie briza și se va simți bine, se va bronza, va bea și o bere pe punte.

Până când România va ajunge să joace golf la scară națională va trece multă vreme. Dacă, în lipsa tradiției, asta se va întâmpla vreodată. Fără să fiu un sceptic, mă îndoiesc sincer.


Comentarii (28)
10154381430240312
Danut Munteanu  •  02 Octombrie 2021, 09:33

Cu respect pt orice sport, pt orice echipa, pt orice atlet…aș vrea sa le atrag atenția celor care fac referiri la faptul ca națiunea este nepregătită pt golf. Eu am o cu totul si cu totul altă opinie… Celor care spun ca nu exista jucatori de golf, nu exista profesionisti in domeniu, de nationalitate română care sa fie renumiți precum Butch Harmon, sau David Leadbetter, ori Dustin Johnson, ori Jon Rahm…as vrea sa le spun doar un lucru ! Domnilor, va rog frumos sa cititi numele jucatorilor care au participat la primul meci de fotbal inter țări, reprezentând România. Vă mulțumesc pt efortul documentării si va invit sa reevaluați situația oportunității dezvoltarii acestui sport ELITIST ( in ciuda mesajului prezidential ) in România. Poate ca a venit timpul sa nu mai dăm foc pădurilor si sa ne ascundem în bordeie, ci poate că a venit vremea ca România să intre ( și ) în această galaxie. Va garantez ca jucatotilor romăni le lipsesc doar facilitatile ! Nu multi isi pot permite o experienta competitionala in golful amator, ca a mea. De aceea pt acele talente ar fi benefică dezvoltarea golfului in România. Mobilizarea va veni “ la pachet “…

10154381430240312
Danut Munteanu  •  01 Octombrie 2021, 10:45

Domnului cornelcc : 1. Pantofii de golf costa intre 40-50 € si costul lor ESTE CUPRINS in bugetul pe care il prezentasem. Pt un adult costul este intre 60-80 € ( variantele mai scumpe pt cei rezistenti la umiditate ). 2. Despre ce am afirmat in legatura cu hârtia…sunt ca intotdeauna foarte bine informat. Traiesc in lumea golfului si chiar daca nu sunt legitimat in vreun club din România, știu câteva inadvertențe care i-au scăpat domnului Ioanițoaia in articol : a) Federatia română de golf are drept membri NU JUCĂTORII DE GOLF, ci cluburile si asociațiile sportive care au golful prin lista obiectelor de activitate. b) nr jucatorilor de golf din România este mai curând în apropierea lui 500, decât în apropierea lui 100. Doar finalistii ligii nationale au fost aproximativ 100. Ei au avut 3 etape de calificari de parcurs, daca nu ma inșel. 3. Eu spun exclusiv adevarul. Comentariile politice despre presedintele ales al românilor nu își au locul într-o dezbatere despre un sport de elită. O zi excelentă vă doresc și dvs. Apropo : cred ca mesajul președintelui chiar și-a atins scopul . Lumea a dezbatut intens despre golf si asta e BINE , indiferent ca au facut-o in necunoștință de cauză. Chiar daca nu l-am votat, țin să-i mulțumesc pt acest lucru. Printre puținele lucruri bune din cele 2 mandate…

cornelcc
cornelcc  •  27 Septembrie 2021, 22:29
Postat de Danut Munteanu pe 27 Septembrie 2021, 15:14

Înțeleg punctul dvs de vedere, dar insist să vă confirm ca e neintemeiat, cât timp președintele României NU A FĂCUT VREO RECOMANDARE în nume propriu, ci a citit de pe o hârtie care i s-a pus in față. Foarte departe de mine ideea de a-l apăra, dar trebuie sa spun adevarul. Recomandarea lui este de bun simț, este pertinentă, este sustenabilă ( repet ca pt un junior incepator costul echipamentului nu depășește 500 € - crose, geantă, pantaloni, tricou, mănușă, șapcă și umbrelă, precum și pitch gabel cu marcator de minge, plus umbrela. Ceea ce este semnificativ mai ieftin decât un smartphone ), dar intr-adevar infrastructura este deocamdata eterogena . Și tocmai scrisesem despre exemplul Islandei, sperând că vom ieși din stereotipul acela de a admira doar ce vedem la Marele Licurici. Golful este categoric singurul sport care ofera o dezvoltare armonioasa nu doar corpului, cât și minții. Și care pune pe picior de egalitate jucatoarea cu jucatorul.

Toata stima pentru abnegatia cu care incercati sa ne przentati golful ca pe un sport benefic pentru sanatate si ca urmare, o ocupatie placuta ce poate deveni preocupare principala a maselor plictisite. Este adevarat ca atunci cand le vor prisosi prin portofele cei “decat” 500 de euro necesari minimei dotari (mai putin pantofiorii speciali si chiria pentru teren), romanii neaosi vor uita traditionala oina si sub indemnul prezidential inaltator, vor navali in magazine sa-si cumpere saculetul cu crose si mingi si vor ascuti foarfecele de gradinarit ca sa taie firul “green-urilor” la milimetrul solicitat. Apropo de indemnul prezidential, despre care sustineti (din ce surse?) ca acel domn inalt, deghizat in chelner, l-a citit de pe hartie si nu l-a facut in nume personal, sugerati ca presedintele este manipulat sau pus in situatia de a fi ironizat (ieftin, conform autorului OI)? Sau doar incercati sa ne spuneti ca dom’ profesor nu ar fi in stare sa produca astfel de aberatii din gandire proprie?!

Vezi toate comentariile (28)
Comentează