OPINII  »  EDITORIAL

De la Benzema la Haaland

Articol de - Publicat sambata, 22 octombrie 2022 10:13 / Actualizat sambata, 22 octombrie 2022 10:33

Un comentariu la Top 10 pe 2022, cu gândul la 2037, peste 15 ani.

Top 10 Balonul de Aur 2022: 1. Karim Benzema (Real Madrid). Nu am nicio obiecție, simt doar o nedumerire - s-au comentat ceasul lui de mână, hainele lui la festivitatea de gală, declarațiile banale: „În fotbal contează și execuțiile de clasă”, s-a amintit discret de problemele judiciare deja obscurizate, dar n-am citit niciun rând despre viața sa sub dominația lui Ronaldo la Real.

Ratangiu? Nu mai e cazul

Benzema Balon de Aur e creația lui Ronaldo plecând de la echipa lui Ancelotti. Lângă Ronaldo, Karim era un ratangiu nesecat. Într-atât îl covârșea dictatorul jocului. După plecarea acestuia, liber de sclavia pasei, Karim marchează într-o euforie turbată. Când mai ratează, se ia disperat cu mâinile de cap, ca și cum ar fi anormal. 

De la Benzema la Haaland
Benzema a avut un 2022 de vis (foto: Imago)

În orice caz, pixul meu nu se mai întreabă dacă se poate spune în românește: ratangiu. Nu mai e cazul. Repet însă, fără absența lui Ronaldo, Benzema nu ar fi ajuns Balon de Aur.

2. Sadio Mane (Liverpool/Bayern). Poate prea sus, dar de atâtea ori mi-a făcut plăcere acest calambur: Mane e o mană cerească pentru Klopp. Acum numai e. L-au vândut prea repede? 

3. Kevin de Bruyne (City) și 4. Robert Lewandowski (Bayern/Barcelona). Oamenii preferați ai pixului meu; demult preferințele mele ca pe vremea lui Dinu, Dobrin, Hagi nu mai izbutesc, fiind prea mare aglomerația mondială de genii. Nu mă scandalizez. 

Am de dat însă socoteală pentru că am scris că mi-a plăcut foarte mult Inter-Barca. Cum de n-am văzut greșelile unor rable ca Pique și Busquets? Le-am văzut, dar fără greșeli nu există fotbalul și nici rablele lui la care încă țin... Lewa poate să spună despre el că a jucat prost, eu nu! Pot folosi adjectivul „slab”, astfel Barca merge slab din cauza lui Xavi care nu se poate despărți de tiki-taka lui.

5.-6.-7: Salah (Liverpool), Mbappe (PSG), Courtois (Real) - indiscutabili în orice Top 10 2022. 8. Vini jr (Real). Se înțelege admirabil de bine cu Benzema. 9. Modrici (tot Real). Încă valabil, încă și încă. 10. Haaland (Dortmund/City). Niciun gol în meciul cu Liverpool, doar un șut din 16m, prea bine controlat, parat ușor de Alisson, autor al unei pase uimitoare din careu până la centru pentru Salah. 

Totuși, fie și al 10-lea în top, Haaland este eroul unei moțiuni cu 400.000 de suporteri englezi care-i cer lui City să-l dea afară pentru jocul lui prea robotic. Nu pentru că ar câștiga prea mult. Ăia 400.000 nu sunt ai lui United, după tripla lui în acel 6-3 fabulos? O fi existând și clasă în fotbal, dar și invidiile te omoară...

Fraza-pronostic a lui Rotariu

E momentul să finalizez articolul dezvăluind că l-am scris având în minte o frază-pronostic a unui fotbalist român care se pricepe la fotbalul mondial, având în cariera lui o experiență Maradona. Iosif Rotariu. 

În Gazeta de joi, el le spunea, apăsat, confraților Mărgărit și Nedelea: „Poate peste 15 ani fotbalul românesc o să revină acolo, sus”. Cât? 15 ani? Avea argumente irefutabile, bine cunoscute. Nu m-am putut uita la acest Top 10 și nici măcar la CFR Cluj-U Cluj fără să nu-mi repet: „15 ani? Adică 2037? Poate că nu-s o eternitate, ca să ne dăm curaj...”.


Comentarii (5)
Quem
Quem  •  27 Octombrie 2022, 09:35
Postat de leftymius pe 23 Octombrie 2022, 13:09

Rotariu a spus ca poate in 15 ani daca astazi se iau masuri clare si sanatoase. Mai degraba dupa 15 ani de munca organizata la nivelul intregii tari vom putea fi din nou sus. ;) . Cronometrul se porneste abea atunci cand munca va incepe.

…când munca va începe, da așa e. Dar în 15 ani sunt slabe șanse ca munca să înceapă. În 15 ani sunt mai multe șanse să apară un nou Rosicky, Nedved, Poborsky, Smicer, Cech în Cehia, sau un nou Haaland, Odegaard, Solskaer, în Norvegia, decât să apară un nou Hagi, Popescu, Chivu, Mutu în România. Pt că în Cehia și Norvegia doar se muncește, pe când în România doar se vorbește să înceapă munca, cândva.

leftymius
leftymius  •  23 Octombrie 2022, 13:09
Postat de Quem pe 22 Octombrie 2022, 22:31

Îmi permit luxul să-l contrazic pe Iosif Rotariu, umbra lui Maradona într-un meci anost de la Copa de Mondo '90. În 15 ani de zile fotbalul o să scadă în popularitate din ce în ce mai mult și decăderea lui o să persiste și după 15 ani. Pt copiii sau tinerii din România o să fie alte sporturi mult mai populare sau mai atrăgătoare, ex. baschetul. Haaland e la fel de anost pe teren ca și părerile lui Iosif Rotariu. Haaland nu are farmecul lui Benzema care atunci când ratează o face cu stil și parcă este mai frumos fotbalul decât atunci când marchează Haaland. Haaland este o ciudățenie înaltă ce nu are grația, carisma, oportunismul, farmecul lui van Basten, Batistuta, Inzaghi, Benzema, Lewandoski, Romario, Gerd Muller și altor atacanți legendari din istoria fotbalului. Haaland este doar un Solskjaer/ Tore André Flo pe steroizi.

Rotariu a spus ca poate in 15 ani daca astazi se iau masuri clare si sanatoase. Mai degraba dupa 15 ani de munca organizata la nivelul intregii tari vom putea fi din nou sus. ;) . Cronometrul se porneste abea atunci cand munca va incepe.

Flocea
Flocea  •  23 Octombrie 2022, 12:54
Postat de gicu pe 22 Octombrie 2022, 11:58

Sanatate, maestre!

Salut Gicule

Vezi toate comentariile (5)
Comentează