OPINII  »  EDITORIAL

Mondializarea Răducanilor

Articol de - Publicat vineri, 17 septembrie 2021 09:38 / Actualizat vineri, 17 septembrie 2021 09:38

Am avut o zi proastă; mai bine zis, o noapte tristă. Am văzut Bayern - Barca 3-0. Meci banal. Banal - de-ți venea, ca fan catalan, să plângi, cum se zice, și-n franceză. O Barca fără Messi și încă pe bancă cu Koeman. 

Nu știam dacă să plâng după Messi sau să mă bucur de îndelungata formă bună a lui Lewandowski, autor a două goluri din cele 3, două reluări imparabile din două bare. Bat capul de luni de zile că Lewa e cel mai bun centru din lume. Nu mă impun. Iar Messi la PSG îl caută tot timpul din ochi pe Mbappe, iar dacă acesta e out, echipa nu mai merge. Sunt convins că Messi și Neymar depind la Paris de Mbappe.

Mondializarea Răducanilor
Robert Lewandowski

Neverosimila Emma

Am avut și o zi bună. Un confrate, Valentin Protopopescu - l-am cunoscut ca student la Filosofie, azi unul din competenții în telecomentarea tenisului -, a găsit, în revista Observator Cultural, adjectivul exact pentru performanța Emmei Răducanu: "Neverosimila Emma". Cuvântul fericit: neverosimilă. Nu mai pot căuta altul. Valorează cât telegramele de felicitare ale Reginei Elisabeta și ale primulului ei ministru către supusa Majestății Sale. 

Poate că involuntar s-au mondializat și celebrii noștri Răducani de uz intern (Marcel și Tamango). Mă simt bine când mă entuziasmează un cuvânt potrivit ca un voleu al lui Lewa al meu.

Orgoliul care plânge

Am avut și o noapte complicată: l-am văzut pe Djokovici, după finala pierdută la New York, plângând intens și bucurându-se, totodată, sub prosopul cu care își ascundea chipul câteva minute bune. Se bucura pentru că publicul, pentru o dată, ținuse cu el. Plângea pentru că orgoliul lui de cel mai bun din lume fusese învins. 

E complicat de explicat. Nu mă înscriu în ofensiva anti-Nole. Nu mă voi număra printre cei care îi vorbesc de rău pe orgolioși, mulțumiți când aceștia din urmă sunt învinși. 

Nu, Nole nu este un lăudăros oarecare, cel puțin clasamentul actual, dacă nu și geniul lui în defensivă, moralul lui, îi dau dreptul să-i privească de sus, la propriu, pe Federer și Nadal, al căror fan neliniștit sunt...

Ce înseamnă acest 6-3 al lui City?

De la acest US Open 2021 mai am un puști, numit chiar de Wilander, uimitor. Carlos Alcaraz, retras prin accident, formidabil în victoria lui la Tsitsipas, cel mai frumos meci al turneului.

Altfel, dar tot apropo de tenis, ce înseamnă acest 6-3 al lui City cu Leipzig? Ce pregătește Pep? Și ce rămâne cu acest 2-1 în ultimul minut al lui Young Boys cu United, după o gafă englezească pe care nici Șumi nu ar fi putut s-o antreneze la Cluj? 

Cât mai rămâne pe bancă norvegianul? Cât va vrea Ronaldo? Eu rămân obsedat de Bayern și de Lewa. 


Comentarii (13)
107889588095945
George George  •  22 Septembrie 2021, 15:46

Maestre, nu-mi plac jucatorul si omul Djokovic! Preferatul meu este Federer, care sper sa mai castige macar un tilul de GS! De asemenea, ma suprinde admiratia unor comentatori de pe Eurosport pentru tenisul sarbului, unul defensiv, plat, fara stralucire! United a pierdut la Berna, dar se va califica fara probleme, in ciuda pesimismului lui Niculescu! @ the_gunner Ce se intampla, n-ati mai postat nimic de foarte mult timp, mai exact din momentul din care ni s-a cerut sa ne facem cont? Si ce se intampla in Australia, cu atatea cazuri de infectare in ultimul timp?! Doar cateva tari au intregistrat cresteri substantiale ale nr. de cazuri, printre care si Romania (nu-i o noutate si nici de mirare)! "Tunarii" au inceput lamentabil si ultimele 2 victorii (cu 1-0!) sunt doar un paleativ; sunt inca cativa antrenori liberi de contract, intre care si Conte, care a castigat titluri cu mai multe cluburi, cu 2 dintre ele (Chelsea si Inter, nu stiu daca nu chiar cu 3) inca din primul an al contractului! Nu stiu ce se mai astepta de la Arteta, care face transferuri scumpe si proaste si care `continua sa stirbeasca prestigiul unui club de referinta al Angliei!

dragan
dragan  •  19 Septembrie 2021, 13:43

situatia ramine complicata, domnule Cosasu, dar nu din vina celor trei- daca luam la numarat cele 39 de G.S. jucate in ultimii 10 ani- Wimbledon-ul din 2020 fiind exceptia- avem asa: Wawrinka-3, Murray-3, cite 1 (UNU)-Cilic, Thiem si Medvedev! Stan si Andy nu mai pot duce un Grand pina la capat, Marin Cilic are 32 de ani si Thiem-28! toti trei unarii au cistigat doar la US Open-turneul american fiind considerat de specialisti drept cel mai abordabil! sint sceptic- eu cred ca lupii astia tineri din ATP au deja caninii protezati- o haita fara mascul alfa si fara reguli ajunge, de obicei, la mintea si dezorganizarea sacalilor! pe scurt: ramin fanul Dashei Kasatkina si astept trecerea celor trei la meciurile demonstrative-se vor desprinde greu de terenul de tenis si asta ar trebui sa ne bucure! gresesc? ce si cine-i opreste sa ma contrazica?

dragan
dragan  •  19 Septembrie 2021, 11:21
Postat de ciuleavvictorms pe 18 Septembrie 2021, 19:07

Nu voi comenta articolul, ci doar o afirmatie pe care o contine, aceea potrivit careia confratele d-lui Cosasu ar fi unul dintre competentii in telecomentarea tenisului, de care sincer sa fiu ma indoiesc serios. Mai degraba este un comentator "aspru" , potrivit propriilor expresii cu care "mangaie" loviturile executate in timpul meciului si cu care ne "zgaraie" auzul in timp ce se joaca punctul. Unde mai pui ca toate numele jucatorilor capata accente hilare in gura lui. Probabil o ramasita de la filozofie, trecuta prin filtrul plin de prundis al d-lui protopopescu, unde si numele e de la Caragiale! As vrea sa ne lase sa vedem noi, cu mintea noastra, cum se joaca punctul, nu e nevoie de elucubratiile sale, de multe ori bizare, vorba noastra romaneasca, "la atata filozofie e si multa prostie"! I-ati putea spune maestre, cred ca sunteti indreptatit, in rest s'auzim numai de bine!

domnule ciulea! gindul ca-l puteti folosi pe domnul Cosasu drept intermediar intr-o discutie ciulea- Protopopescu e departe de scrisul domnului Caragiale, de filosofie si- spun eu- de bun simt! e doar o fudulie! raspund acestei fudulii cu doua intrebari: 1. doriti ca domnul Cosasu sa-l abordeze pe domnul Protopopescu in scris, printr-o depesa, sau poate sa faca asta si verbal, fireste in prezenta a doi martori? 2. in caz ca domnul Protopopescu nu va raspunde adecvat dorintei d-voastre, domnul Cosasu sa-i aplice o sfinta mama de bataie sau sa-l trateze cu indiferenta? pentru restul problemelor, puteti suna la 112- incercati sa fiti mai concis si sa nu va pierdeti in amanunte: baietii de-acolo nu prea inteleg care e legatura dintre tenis si filosofie si trateaza fudulia mult mai transant ca mine!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează