OPINII  »  EDITORIAL

Spectacolul decepției

Articol de - Publicat sambata, 03 decembrie 2022 10:48 / Actualizat sambata, 03 decembrie 2022 10:49

Nu există Mondial fără dezamăgiri

Ca să ne ferim de surprize, de obicei antipatice, s-a inventat vorba înțeleaptă: "Nu mai există echipe mari și echipe mici" - și atunci, ce mai există? Răspund: există întâmplări! Să numim "întâmplări" surprizele cred că am câștiga în sănătatea mintală. A trăi surprizele ca întâmplări normale - ne-am scuti de multe decepții. Exagerez?

Când jocul punctelor e peste jocul propriu-zis

Nu se poate trăi un Mondial de fotbal fără decepții. Decepția e și un spectacol din marele balamuc la care ne supunem din 4 în 4 ani. Mondialul 2022 nu se poate spune că n-a avut scoruri de balamuc, ca joi seară, când Costa Rica a condus Germania și a urcat provizoriu în clasament lângă Japonia, care zguduia Spania...

Adevărul e că jocul punctelor în clasamente a fost mult mai pasionant decât jocul, fotbalul propriu-zis. Nu am fost niciodată de partea posomorâților, dar nu pot trece peste decepțiile mele de suporter sud-american al Braziliei și Argentinei și câteodată fan mexican.

Lupta cu adjectivele

Decepțiile nu m-au modificat, nu m-au adus în starea de exasperare aceea de a decide să mă las de fotbalul ăsta nenorocit. Nu mi-a trecut însă niciodată prin cap, în peste 60 de ani, să mă las de fotbalul ăsta capabil de asemenea prostii precum Coreea de Nord - Italia 1-0...

M-am zbătut printre adjective pentru a-mi trata toate dezamăgirile: le-am numit inconsecvente, naive, capricioase, aproximative, niciodată nu mi-am numit favoritele - imbecile, fotbaliștii mei preferați (De Bruyne, Lewa, Kane, Di Maria) idioți ca și mine.

Spectacolul decepției

Serbia mea naivă

Am trăit decepțiile fără furie. Nu e ușor. Nu ascund că mi-am consultat confrații competenți, nu mi-a fost penibil să fiu de acord cu ei. Înfricoșat că mi-aș pierde originalitatea. Ilie Dumitrescu ne-a explicat foarte clar de ce Lewa nu a putut face nimic. Am fost lângă Cristi Geambașu când descoperea monotonia "pasei înapoi" în tactica tristeților de azi. Ionuț Badea mi-a lăsat adjectivul "naiv" pentru defensiva "Serbiei mele".

Visul unei nopți de iarnă

M-a frapat paranteza lui Cătălin Țepelin: "Știți, eu țin cu Argentina" când a lansat subiectul arzător al demolării jucătorilor bătrâni, demolarea valorilor fiind un fenomen actual atât în cultura generală a lumii, cât și în fotbalul la zi. 

E cazul să recunosc că nu am crezut în revenirea Argentinei. Nu credeam că poate trece de Polonia și Mexic, după eșecul devastator cu Arabia Saudită. Și-acum cred că marea ei realizare a fost evitarea Franței în "optimi" și visez cam zburdalnic la o finală Messi - Mbappe pentru titlul de cel mai bun din lume.

Normal, aștept ca realitatea să mă contrazică. Aproape că e obligatoriu să vină decepția din pronostic. Decepția care nu o dată te înțelepțește, cu condiția să fii atent și fără vanitate.


Comentarii (7)
dragan
dragan  •  08 Decembrie 2022, 11:25

si inca: danut cielindo-lindo? sigur, dovada ca si molustele au, in familie, o ruda mai saraca! inclusiv, genetic!

procter
procter  •  04 Decembrie 2022, 21:32

Maestre ești cel mai Norocos!!! Esti printre puținii care i a privit pe amândoi Pele și Mbappe la primele lor Mondiale. Eu nu l am prins pe King , dar mi se pare ca Mbappe este mult peste Messi numai la 23 de ani. Ar fi bine sa ne povestești un pic despre ce vezi …… Sănătate multă îți doresc și sa prinzi retragerea lui Mbappe cu un articol frumos.

bozo76
bozo76  •  04 Decembrie 2022, 03:34

Singura deceptie clara e Romania care e in cele 4 zari caci in cantonament nu e. Cea mai rare grupa a fost grupa braziliei. O da intalnim elvetia la anul. Doamne ajuta!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează