OPINII  »  EDITORIAL

Ăştia suntem

Articol de - Publicat joi, 15 septembrie 2022 11:23 / Actualizat joi, 15 septembrie 2022 11:28

Imaginaţi-vă dimineaţa de după! Priviţi, fără să o vedeţi, acea peluză!

Câţiva oameni merg printre rânduri precum supravieţuitorii unui bombardament. Sunt ameţiţi, increduli, striviţi de imaginea din faţa lor. Tribuna râde dement ca gura fără dinţi a unui deţinut luat la rangă de nişte kapo. «Dinţii» sunt pe jos, îi adună alţii, îi aruncă, adio, odihniţi-vă în pace! Doar că pacea e inaccesibilă acestor răsfăţaţi ai soartei, incapabili să priceapă ce e un război adevărat, deşi au unul lângă ei, ar fi suficient să deschidă o pagină de net, alta decât a unor site-uri de socializat ură. Sau să-şi deschidă mintea. Operaţiune respinsă. 

După meciul de la Târgu Jiu s-a lăsat un întuneric gros asupra fotbalului românesc. E un întuneric pe care doar orbii nu îl văd.

Never Ending Story

Un steag furat şi se dezlănţuie prăpădul. Pricep că pentru o galerie e grav să i se fure steagul, facţiunea respectivă se desfiinţează, ca în armată. Putem înţelege. Există oameni care îşi găsesc rostul pierdut în comunitatea unor astfel de falange care nu vin la stadion ca să vadă meciul, ci pentru ca ele să fie văzute de meci. Aceste grupuri vin pregătite pentru conflict. 

De ceva vreme, până la finele săptămânii trecute, declanşatoarele nu fuseseră acţionate, drept pentru care am şi scris, în naivitatea mea, că am depăşit perioada luptelor grave de stadion. N-am înţeles că aici e ca în vorba greşit atribuită lui Platon, «Doar morţii au văzut sfârşitul războiului». În epoca serialelor fără limite de care stau lipiţi atâţia ochi, nu există «The End». Există doar «To be continued». Lumea virtuală intră în realitate. Iar realitatea intră în noi şi sparge totul în cale. Suntem prizonieri, pe banii noştri.

Ăştia suntem

Mucles!

Ministerul Apărării şi ministerul marilor privaţi. Ceva mai oficial, mai structural e greu să găseşti. Sunt stâlpi ai statului. Motorul societăţii şi arma ei. Summumul publicului şi privatului. Se pot certa între ei. Se pot zgudui în interiorul tagmei. Pot merge în justiţie unul împotriva altuia, dar un lucru nu vor face, şi e verificat: nu vor scoate un diftong împotriva galeriilor care fac prăpăd în numele lor. 

Ce auzim sunt doar justificări, mutarea responsabilităţii în tabăra adversă, slalom printre fapte, acoperiri. Indiferent de gravitate, ele nu vor fi sancţionate nici măcar verbal. După incidentele violente dintre fanii stelişti şi jandarmi nu am auzit un sunet dinspre MApN.

Factorul Oprița

L-am auzit doar pe Opriţa despre cum i-au zis suporterii că le era dor de o cafteală. După faptele şocante de la Târgu Jiu conducerea Rapidului a tăcut, la unison, apropo de vandalismele galeriei şi i-a luat apărarea vehement lui Săpunaru, un om care pare a trăi într-o lume a lui ca într-o joc video. Stadionul încă mai vibrează de vorbele lui dulci şi de acţiunile de o delicateţe rară. «Vitejia» căpitanului e lăudată, drept pentru care se va repeta. Să fim gata pentru următoarea rundă. Legaţi-vă centurile, acoperiţi ochii şi urechile copiilor!

Balaurii de sub preş

În ciuda imaginilor şi mărturiilor, cei de la FCU Craiova şi Rapid dau vina unii pe alţii pentru cele petrecute. N-au nimic să-şi reproşeze. Nimic despre oamenii lor care pun gaz pe foc, despre galerii, despre butoaiele cu pulbere în care s-au transformat aceste comunităţi ale conflictului perpetuu, al exprimărilor suburbane, xenofobiilor şi rasismului. Şi nu e vorba doar de cele de mai sus, ci de mai toate. 

Fotbalul nostru de club încearcă în ultima vreme, prin patroni, sponsori, oficiali cu un pic de viziune, să tindă dacă nu spre calitatea, măcar spre strălucirea unor campioane mai dinspre stânga cum te uiţi la hartă. După week-end-ul trecut, totul aduce însă a cuvertură colorată aşternută peste explozii care încep să-i crape ţesătura şi să arate de sub ea faţa adevărată a fotbalului. Cu un rânjet asemănător peluzei de la Târgu Jiu.

Viitorul luminos

În tot acest timp, Federaţia şi Liga stau şi se uită ca la o bătălie între papuaşi. Bănuiesc că le place ce văd, că se distrează. N-am să zic ca alţii că într-o zi o să moară cineva, moment în care toţi vor începe să se vaite ipocrit. Nu. Dar încet, încet va deceda ideea că aici se poate construi ceva civilizat. Degeaba ne îmbrăcăm ca la Milano, vorbim ca la Davos şi ne parfumăm ca la Paris. Ici c’est pourri!


Comentarii (17)
grigs1981
grigs1981  •  28 Septembrie 2022, 19:48

Domnule Naum,v-as da dreptate daca...Gica Popescu,cel care putea fi azi seful FRF,nu ar fi declarat ca un capitan nu s-ar fi purtat niciodata ca Sapunaru!Are dreptate,el,capitanul Gica Popescu a aratat fundul unui intreg stadion,unei tari intregi!Despre Hagi,capitanul Hagi de la Galata,nu amintiti ce a facut,nu"cititi"pe buzele antrenorului Hagi limbajul indecent,violent pe care il foloseste la meciurile in care echipa lui nu castiga?Sigur,nici Sapunaru nu este fata mare dar,la acel meci,in afara ca"s-a dat cocos", a impins,s-a zmucit,probabil a injurat si se zice a scuipat,pentru ce ar fi trebuit suspendat 5 etape?Vreti sa va dau ceva special?Sunt un fost pusti din galeria RAPIDULUI,din urma cu 50 de ani,cand galeria statea,traditional,la tribuna a II a,la jumatate,ca sa vedem bine meciul!Asa am si acum,la 65 de ani,abonament in Giulesti.Observati ca,in fata primului rand al tribunei exista un culoar de trecere...in timpul meciurilor,pe acel culoar sunt o multime de spectatori care vad meciul din picioare,din prim-plan,au si o bara de care sa se sprijine,dar...cei din primul rand nu mai vad nimic si se ridica in picioare,se ridica si cei din randul 2,3,4 si asa mai departe,pana sus!Scaunele sunt inutile!Iar noi,astia mai batrani,care am incurajat Rapidul de o viata,stam in picioare,ca asa vor unii,care,daca le reprosezi sunt violenti la propriu,nu ca Sapunaru!Si nu te trimit doar la teatru!Va inteleg revolta,nu doar "lumea fotbalului"are o vina

grigs1981
grigs1981  •  28 Septembrie 2022, 19:16

...partidele politice care investesc in fotbal contra voturi in multe localitati...politicieni care folosesc galeriile cu diverse ocazii,jandarmii care depasesc masura in unele situatii gazand,batand,femei,copii si multe altele,care pot fi cuprinse in titlul articolului domniei-tale.Nu stiu de ce te-a coplesit Sapunaru de ai fost asa vehement impotriva unui"cocos"care s-a dat mare?Pentru ca Sapunaru daca voia,nu se smucea stand pe loc,ar fi putut sa"demareze"cu usurinta,intreaba-l!Daca capitanul Bancu a lovit,putea si capitanul Sapunaru s-o faca,daca se lasa cuprins de furie...

zetanu
zetanu  •  28 Septembrie 2022, 17:33
Postat de flob pe 19 Septembrie 2022, 07:19

Încă o întrebare, că nu am auzit să se întrebe cineva prin presă sportivă: acel delicvent care a creat probleme încă de la pauza deasupra tunelului de acces, de ce nu a fost evacuat de atunci? In tribune in zona tunelului nu exista stewarzi? Daca nu, de ce? Cum sunt protejați jucătorii și arbitri daca fiecare suporter poate ajunge atât de aproape de jucători și arbitri? Daca se știa de la.pauza că sunt probleme, de ce înainte de fluierul de final nu s-a format un cordon de oameni de ordine care să îndepărteze spectatorii de acea zona?

Nu are sens sa te contrazici cu *** sau sa-i aduci opinii bine argumentate ca e clar partinitor***chiar nu are sens. Tot ce poti face e sa-l ignori. Eu, si multi altii, nu mai urmaresc meciurile la digi si nu mai urmaresc emisiunile lui ***. E atat de bine!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează