OPINII  »  EDITORIAL

Don Marcelo Quijote Bielsa

Articol de - Publicat joi, 10 martie 2022 08:27 / Actualizat joi, 10 martie 2022 08:47

Don Marcelo Quijote Bielsa, recent concediat de Leeds, va rătăci prin lume purtând un mesaj imposibil: fotbal, nu rezultate! 

Asta îl face singur, cu excepția lungilor întâlniri filosofice în care Guardiola și Bielsa discută despre sensul și arta jocului de fotbal. În rest, Bielsa e destin. De amintit: Bielsa e un supraviețuitor al incidentului Palermo 1999.

Atunci, Martin Palermo a insistat ca un posedat și a reușit un anti-hattrick infernal: trei penalty-uri ratate în același meci. Argentina a luat 3-0 de la Columbia, Bielsa nu l-a oprit pe Palermo, dar a urlat turbat la coechipierii lui, găsindu-i vinovați de insuficiență ofensivă. Arbitrul l-a eliminat. 

După meci, toată lumea avea pregătită întrebarea despre Palermo, dar Bielsa a început prin a spune că își merita eliminarea. Abia apoi a remarcat că Palermo a ratat, dar asta nu scuza echipa care trebuia să creeze mai mult.

Ideea lui Bielsa a continuat să se lupte cu nedreptatea genetică a fotbalului. La Leeds, și-a obligat echipa să o lase pe Aston Villa să înscrie un „unopposed goal” pentru că, mai înainte, Leeds marcase în timp ce Villa avea un jucător accidentat, la pământ. A fost 1-1, Leeds a rămas în „B” și a făcut loc pentru Sheffield United, în Premier League. 

Don Marcelo Quijote Bielsa
Marcelo Bielsa a fost demis de Leeds la finalul lunii februarie

Bielsa a continuat să creadă în fotbalul pur, ofensiv și corect. A promovat în Premier League și a jucat, invariabil, fotbal fără gardă. Fotbal entuziast, aventuros și nechibzuit care distruge echipele ce se apără și invită la măcel echipele ce știu să contreze.

Liverpool știe și s-a oprit la 6-0. Bielsa nu, pentru că era ca de obicei absent - cufundat în relația cu absolutul ascuns. Detaliile, decorul și faptele nu contează. 

Cât a lucrat cu Leeds, Bielsa a mers la antrenamente cu autobuzul și a făcut cumpărături în trening. Tot orașul l-a adorat, deși Leeds a pierdut în serie. Jucătorii l-au ținut de preot și tată, după întâlnirile hipnotice din vestiar. 

Capitolul Leeds s-a încheiat, dar Meciul Bielsa - Contra Mundum nu s-a terminat, deși rezultatul e cunoscut. Învinsul e învingător. În altă dimensiune.


Comentarii (1)
ripensistu
ripensistu  •  10 Martie 2022, 12:40

Un geniu.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează