OPINII  »  EDITORIAL

Tezaur de plastic

Editorial Traian Ungureanu
Editorial Traian Ungureanu

Articol de - Publicat joi, 24 august 2023 08:52 / Actualizat joi, 24 august 2023 09:03

Oricine poate juca fotbal cum și cât poate. Problema e disproporția grotescă între promovare și valoare.

Dacă aș fi femeie – ceea ce se poate aranja printr-o simplă declarație – m-aș simți luată peste picior. Dacă aș fi tenismenă, atletă sau handbalistă – ceea ce nu se poate aranja defel – m-aș simți insultată.

Propagandă

Cauza: dezmățul propagandistic pus la treabă pentru întronarea fotbalului feminin. Nimeni și nimic nu mai au voie să ignore fotbalul feminin.

Campionatul Mondial recent încheiat în Australia a fost impus fiecărui canal media, politician și organizații, ca obligație de serviciu nerefuzabilă. Cu precădere în lumea anglo-saxonă, cultul fotbalului feminin a fost inclus în artileria sacră a progresului. Și artileria bombardează în neștire.

Realitatea proclamată

În mod normal, adică retrograd și reacționar, oricine a văzut finala Mondialelor, cu ochii lui și nu prin ochelarii atașați de aparatul de propagandă, poate conchide după câteva minute: fotbal de calitate proastă. Ceea ce nu poate fi o vină.

Oricine poate juca fotbal cum și cât poate. Problema e disproporția grotescă între promovare și valoare. Între realitatea proclamată și realitatea vizibilă. Cine ar accepta să cumpere o Dacia Lăstun prezentată ca Mercedes Benz?

„Trend”

Finala a atras 70.000 de spectatori și asta ar sugera că fotbalul feminin dezrobit cucerește lumea și pune capăt unei lungi ere de persecuție. Fals.

Tezaur de plastic
Spania a câștigat în premieră CM de fotbal feminin (foto: Imago)

Astăzi, un aparat de promovare sufocant poate fabrica și impune popularitatea unui idol sau a unui "trend", repetând la nesfârșit că noul bate vechiul și că un lucru e bun pentru că, deodată, e bun.

Mecanismul pe care mizează aceste propuneri e datoria morală a publicului larg de a arăta că e în pas cu vremurile și, prin asta, superior încuiaților. De aici, mulțimile.

Prizonieri de bunăvoie

Media de spectatori a primei ligi feminine engleze e de sub 7.000 de spectatori pe meci. Vârful de la Cupa Mondială nu are altă bază decât furia mediatică și prizonierii ei foarte doritori să se predea. Din păcate, nu e nimic nou sau șocant în asta.

Operația care a transformat fotbalul feminin într-un obiect de cult lipsit de valoare e regula, nu excepția. În fond, trăim într-o lume care lucrează sistematic la glorificare și multiplicare prin falsificare.

La ce bun?

Operația Fotbalul Feminin vine din deformarea care ne-a învățat să leșinăm de admirație în fața universului fake și virtual: doctorate și calificări profesionale nule, Universități definite ca orice clădire cu multe săli pe care nu scrie Garaj, specialiști în propria măreție, muzică și film jenante.

Un tezaur de plastic pentru o lume educată să trăiască în afara criteriului de valoare.

Rămâne o întrebare: la ce bun?

Cuceriți fotbalul masculilor!

Răspunsul presupune încă o întrebare: de ce oare jucătoarele de tenis, atletele, canotoarele, voleibalistele n-au avut nicicând parte de un asemenea motor furios de propagare? Toate și-au câștigat locul în istoria sportului pe merit, fără spate asigurat. Prin valoare demonstrată.

Răspunsul: fotbalul e cel mai iubit joc al lumii și stă dintotdeauna pe un primat masculin. Și atunci, trebuie cucerit.


Comentarii (26)
MirceaDHX
MirceaDHX  •  26 August 2023, 22:01

Cu parere de rau, vorbiti nu mai prostii! promovarea fotbalului feminin in Romania si nu numai e aproape spre zero! La toti cei care au deja o varsta din redactia de la gsp.ro a inceput sa dea misoginismul pe afara! Pai chiar gsp.ro considera ca femeile sunt bune doar pentru rubrica Monden! In gsp.ro se scrie mai mult despre prietenele si sotiile fotbalistilor decat despre sportul feminin, cu atat mai mult despre fotbalul feminin! Rar vezi sa scrie cineva despre performantele realizate de femei in sport, doar daca e vreun clickbait ceva cum e chestia cu acest Rubiales! Si daca in Anglia se considera ca fotbalul feminin merita promovat asta e parerea lor, insa sunt singur ca nu la nivelul grotesc mentionat de dvs.! Si apropos prostia noastra de Superliga a avut anul trecut o medie de 5620 de spectatori ceea ce e cu mult sub cei 7000 de spectatori de la meciurile de fotbal feminin din Anglia! Cine stie poate ar fi mai bine sa dam la tv mai mult fotbal feminin din Anglia decat fotbal din Superliga ca se pare ca e mai bun! ???????? Si inca ceva stai mătăluță linistit, domnule Ungureanu, ca nicio tenismenă, atletă sau handbalistă nu se minte insultata de modul cum este promovat fotbalul feminin.

MirceaDHX
MirceaDHX  •  26 August 2023, 21:56

Cu parere de rau, vorbiti nu mai prostii! promovarea fotbalului feminin in Romania si nu numai e aproape spre zero! La toti cei care au deja o varsta din redactia de la gsp.ro a inceput sa dea misoginismul pe afara! Pai chiar gsp.ro considera ca femeile sunt bune doar pentru rubrica Monden! In gsp.ro se scrie mai mult despre prietenele si sotiile fotbalistilor decat despre sportul feminin, cu atat mai mult despre fotbalul feminin! Rar vezi sa scrie cineva despre performantele realizate de femei in sport, doar daca e vreun clickbait ceva cum e chestia cu acest Rubiales! Si daca in Anglia se considera ca fotbalul feminin merita promovat asta e parerea lor, insa sunt singur ca nu la nivelul grotesc mentionat de dvs.! Si apropos prostia noastra de Superliga a avut anul trecut o medie de 5620 de spectatori ceea ce e cu mult sub cei 7000 de spectatori de la meciurile de fotbal feminin din Anglia! Cine stie poate ar fi mai bine sa dam la tv mai mult fotbal feminin din Anglia decat fotbal din Superliga ca se pare ca e mai bun! ???????? Si inca ceva stai mătăluță linistit, domnule TRU, ca nicio tenismenă, atletă sau handbalistă nu se minte insultata de modul cum este promovat fotbalul feminin.

Cristian73
Cristian73  •  26 August 2023, 02:14

"Politically corect" ăsta a devenit ceva dizgrațios! Da, Rubiales a greșit, dar reacția de după eveniment a fost pur și simplu de domeniul absurdului! Este asemenea reacțiilor Live Black Matters, LGTB sau al egalitarismului ăsta din sport extrem de grețos! Nu, domnilor! Nu există egalitarism în sport! Fotbalul, rugby-ul sau boxul feminin sunt la ani lumină decât cel masculin! O spun cifrele, audiențele și...bunul simț! O să ajungem să fim învinovățiți că suntem heterosexuali, albi și...bărbați!

Vezi toate comentariile (26)
Comentează