SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Cine e miliardarul care deține 9 cluburi » A câștigat NHL, NFL și NBA în ultimul an și jumătate și a fost la un pas de titlu în Premier League

Stan Kroenke  și trofeul de campion în NBA// foto: Imago
Stan Kroenke  și trofeul de campion în NBA// foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 13 iunie 2023 10:19 / Actualizat marti, 13 iunie 2023 11:28

Denver Nuggets e noua campioană în NBA. A câștigat titlul în premieră, la 56 de ani de la înființare. Iar patronul Stan Kroenke încheie un an spectaculos.

Condusă de un Nikola Jokic senzațional, Denver Nuggets a trecut în finala NBA de Miami Heat, 4-1, reușind să atingă cea mai importantă bornă din baschetul american. E a treia echipă a omului de afaceri care câștigă titlul.

Stan Kroenke, titluri în NHL, NFL și NBA

Victoria lui Denver Nuggets completează un an incredibil pentru patronul echipei, omul de afaceri Enos Stanley Kroenke (75 de ani).

Cu o avere estimată la 13 miliarde de dolari, Kroenke este extrem de implicat în sport. El deține mai multe echipe prin compania sa, Kroenke Sports & Entertainment, fondată în 1999. Din portofoliul său fac parte 9 echipe din diverse sporturi: fotbal, fotbal american, baschet, hochei, eSports, dar și lacrosse.

  • Arsenal (fotbal)
  • Arsenal W FC (fotbal)
  • Los Angeles Rams (NFL)
  • Denver Nuggets (NBA)
  • Colorado Avalanche (NHL)
  • Colorado Mammoth (Lacrosse)
  • Colorado Rapids (fotbal) 
  • Los Angeles Gladiators (eSports)
  • Los Angeles Guerrillas (eSports)

Iar succesul obținut de Nuggets este al treilea pe care o echipă a lui Kroenke îl înregistrează, în ultimul an și jumătate. În trei sporturi diferite!

Seria a fost deschisă în februarie 2022, de Los Angeles Rams, care a câștigat Superbowl LVI, după 23-20 cu Cincinnati Bengals.

Cine e miliardarul care deține 9 cluburi » A câștigat NHL, NFL și NBA în ultimul an și jumătate și a fost la un pas de titlu în Premier League
Stan Kroenke  și trofeul de campion în NFL // foto: Imago

 Ulterior, a venit titlul în NHL. Colorado Avalanche a devenit campioană în hocheiul american în iunie 2022, trecând de Tampa Bay Lightning.

Iar titlul cucerit de Denver Nugges în noaptea de luni spre marți a încununat o serie perfectă a echipelor lui Kroenke.

  • Kroenke a cumpărat 30% din Los Angeles Rams în 1995. Ulterior, în 2010 a cumpărat restul acțiunilor.
  • Omul de afaceri deține Denver Nuggets din 2000, iar fiul său, Josh, se ocupă de echipă.
  • Colorado Avalanche îi aparține lui Kroenke din 2000. 
  • Denver Nuggets și Colorado Avalanche sunt pe numele soției lui Kroenke, Ann Walton, pentru a respecta regulile impuse de NFL, care interzice patronilor să aibă alte echipe

Putea fi campion și în Premier League, cu Arsenal

Kroenke putea sărbători un titlul de campioană și în afara Statelor Unite. Începând cu 2007, americanul este acționar la Arsenal, iar în 2011 a devenit acționar majoritar. Din 2018 deține controlul total al clubului din Premier League. 

Iar anul acesta a fost aproape să devină campioană. Trupa lui Mikel Arteta a fost pe primul loc în Anglia până aproape de finalul sezonului, când a cedat în fața lui Manchester City.

Stan Kroenke, avere impresionantă 

Potrivit Forbes, Stan Kroenke are o avere de 13 miliarde de dolari. El este căsătorit de 49 de ani cu Ann Walton, moștenitoare a imperiului Walmart. Acesta a fost fondat în 1983 o companie de imobiliare, care construiește centre de shopping și clădiri de apartamente. Are peste 60 de milioane de metri pătrați pe care a construit, pe întreg teritoriul SUA.

Stan Kroenke deține și trei stadioane

În 1999, compania lui Stan Kroenke a inaugurat „Ball Arena”, acolo unde evoluează Denver Nuggets, Colorado Avalanche și Colorado Mammoth (echipă de lacrosse).

Kroenke este și co-proprietar al stadionului  DSG Park, pe care joacă Colorado Rapids. Compania lui Kroenke a inaugurat în 2020 și So-Fi Stadium, unde joacă Los Angeles Rams, investiția ridicându-se la aproape 6 miliarde de dolari. Are are o capacitate de 70.000 de locuri, dar poate fi mărită până la 100.000.

Citește și: 

Serbia la putere! Nikola Jokic îi aduce lui Denver Nuggets primul titlu NBA din istorie, după victoria din meciul 5 al finalei cu Miami Heat

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (6)
tipsy
tipsy  •  13 Iunie 2023, 16:38
Postat de anti_fcsb_bayern_real_juve pe 13 Iunie 2023, 12:10

Halal Kroenke, e asa de bun incit fanii Arsenal asteapta de ani de zile sa scape de el.

Omul e tare de tot, doar ca fotbalul european e doar un business pentru el. Arsenal face bani, asa ca putin ii pasa lui de trofee sau de ce zic niste unii prin pub-urile din Londra, probabil ca nici nu stie pe ce loc e echipa. In sporturile americane se schimba putin treaba, acolo intervine si ceva pasiune.

DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  13 Iunie 2023, 16:10
Postat de Dino pe 13 Iunie 2023, 12:49

Aia prin SUA nu au echipe finantate de primarie sau armata? Au nevoie de un Talpan in viata lor....fara el viata "e pustiu"

Nu aia habar ce înseamnă sportul profesionist. Sportul profesionist este finanțat din bani publici. Doar fraierii fac altfel. Sa vina la noi s-o ii învață talpan, pandelica sau alți dâmbovițeni *** Dar lasă că nu avem bani de salarii dar avem sa plătim bugetari fotbaliști.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

roost.eradevar.at
roost.eradevar.at  •  13 Iunie 2023, 14:00

Il suna pe Arteta mai mereu la pauza ca sa ii spuna ce schimbari sa faca

Vezi toate comentariile (6)
Comentează