FOTBAL  »  NATIONALA  »  SLOVACIA - ROMÂNIA

ANALIZĂ Până la egal, ne mănâncă sfinții » Cele 3 dueluri din teren care pot tranșa decisiv rezultatul în Slovacia - România

Vor fi dueluri tari în Slovacia - România, meciul decisiv pentru optimile Euro 2024. Fotomontaj GSP
Vor fi dueluri tari în Slovacia - România, meciul decisiv pentru optimile Euro 2024. Fotomontaj GSP

Articol de - Publicat miercuri, 26 iunie 2024 12:09 / Actualizat miercuri, 26 iunie 2024 13:56

România va înfrunta astăzi Slovacia, în meciul decisiv pentru calificarea în „optimile” Euro 2024. Dacă inițial naționala pregătită de Francesco Calzona părea cea mai accesibilă dintre adversarele grupei E, victoria surprinzătoare cu Belgia îl face pe Edi Iordănescu să-și ia măsuri suplimentare de precauție, chiar dacă un rezultat de egalitate este sinonim, pentru ambele combatante, cu accederea în prima fază eliminatorie a competiției.

Mult mai capabili din punct de vedere fizic, dar și cu jucători care evoluează la un nivel mai înalt decât cel al „tricolorilor”, slovacii pot surprinde individual. Colectiv, au eșuat cu Ucraina într-o partidă pe care păreau să o controleze.

  • Slovacia - România se joacă azi, de la 19:00, pe Deutsche Bank Park din Frankfurt, în direct pe Pro TV. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro.

Slovacia - România, 3 dueluri-cheie în teren

Gazeta Sporturilor vă prezintă duelurile-cheie din teren care pot influența vertiginos rezultatul în Slovacia - România. Vom întâlni o reprezentativă care nu impresionează prin tehnică și viteză, însă statura și capacitatea de a pasa cu precizie o fac dificil de abordat.

Pentru meciul cu România, au apărut și problemele medicale: fundașul central Denis Vavro, cu 22 de meciuri și două goluri la prima reprezentativă, s-a antrenat individual la ultima ședință de pregătire.

Totodată, David Hancko a revenit în grup și s-a antrenat pentru prima dată ieri, la Mainz, după accidentarea suferită la inghinali în duelul cu Ucraina. Chiar și așa, este de așteptat ca ambii să fie trimiși în teren din primul minut.

Pentru axul defensiv, Norbert Gyomber (Salernitana), Sebastian Kosa (Spartak Trnava) și Vernon de Marco (Hatta Club) sunt variantele lui Calzona.

Stanislav Lobotka, „Stanciu” slovac, vs. Nicolae Stanciu

Primul duel, poate chiar cel mai important, va fi cel dintre Stanislav Lobotka (29 de ani) și Nicolae Stanciu (31 de ani). Cei doi se aseamănă foarte mult din anumite puncte de vedere, deși slovacul are un rol mai defensiv decât cel al căpitanului echipei României și un travaliu consistent pe ambele faze.

Mijlocașul va evolua în spatele atacantului Robert Bozenik, pe care va trebui să-l servească cu mingi. Playmaker-ul din adâncime excelează în ceea ce privește pasele lungi și pătrunderile pe spații mici.

Cu Spalletti pe bancă, Lobotka a fost unul dintre artizanii scudetto-ului cucerit de Napoli în stagiunea 2022-2023. A bifat toate partidele în competiția internă în acel sezon și s-a dovedit a fi complementar cu Victor Osimhen și Khvicha Kvaratskhelia.

În campionatul recent încheiat, cu probleme pentru formația de sub Vezuviu, nu a ieșit din nota echipei.

Stanciu va fi nevoit să-l atace pentru a recupera mingea, asupra căreia insistă în multe dintre momente, cu un scop precis. Lobotka (1,68 m) ar putea avea însă dificultăți la rându-i atunci când „tricolorul” (1,70 m) va purta balonul, întrucât tehnica sa este sub cea a adversarului direct.

Este cel mai rapid jucător al Slovaciei, cu 32,9 km/h. Viteza maximă dezvoltată de Stanciu în cele două partide de până acum este de 29,8 km/h.

Până la egal, ne mănâncă sfinții » Cele 3 dueluri din teren care pot tranșa decisiv rezultatul în Slovacia - România
Stanislav Lobotka, în posesia în meciul Slovacia - Ucraina 1-2. Foto: Imago

Juraj Kucka vs. Florinel Coman: forță vs. viteză

Ajuns la apus de carieră, Juraj Kucka (37 de ani) evoluează pentru Slovan Bratislava și a fost coleg cu Dennis Man și Valentin Mihăilă la Parma, în ultimul sezon de Serie A.

În linia de mijloc de trei, jucătorul născut la Bojnice, care tocmai și-a prelungit contractul la echipa de club până în 2025, este amplasat în flancul stâng. Acolo va da piept cu Florinel Coman, anunțat titular, și Valentin Mihăilă, probabil introdus pe parcurs.

A alergat cel mai mult din lotul Slovaciei, deși vârsta sa este înaintată. Cu Belgia și Ucraina, a acoperit o arie totală de 20,2 kilometri, ceea ce-l transformă în adevăratul „hardworker” al echipei.

Execută bine loviturile libere, are forță în picioare, nu este cel mai tehnic jucător, dar pune piciorul și recuperează mingea fără prea mare efort. Cel mai important este că nu se complică, e genul de jucător pentru care fotbalul este simplu.

Într-un duel unu la unu, tehnica lui „The Tractor”, cum este supranumit, i-ar putea juca feste în fața lui Florinel Coman, fără un plasament ca la carte.

În schimb, umăr la umăr, situația ar fi negativă, la prima vedere, pentru jucătorul nostru.

Până la egal, ne mănâncă sfinții » Cele 3 dueluri din teren care pot tranșa decisiv rezultatul în Slovacia - România
Juraj Kucka, greu de deposedat în Belgia - Slovacia 0-1. Foto: Imago

Ivan Schranz vs. Bancu: cine-l sprijină pe Nicușor?

Aripă stângă și vârf împins la Slavia Praga, Ivan Schranz evoluează în banda dreaptă la echipa națională. Slovacul cu 24 de meciuri în tricoul naționalei este genul de jucător care își cunoaște limitele, motiv pentru care a căutat de-a lungul carierei să-și exploateze calitățile.

Acum, e la maturitate deplină și îi place să-și joace rolul de jolly joker. Apare neașteptat în proximitatea porții adverse, are o atenție sporită și este mereu pregătit să reia spre poartă chiar și după ratarea unui coechipier, dacă mingea este în joc.

Alonjă (1,85), picioare lungi, se demarcă pe nesimțite și e gată să pună capul de fiecare dată când este nevoie. Nu caută execuțiile de efect, ci poarta în plenitudinea ei. Așa a marcat cele două goluri de până acum ale Slovaciei la Euro 2024.

Se va duela cu Nicușor Bancu, eternul punct nevralgic al defensivei lui Edi Iordănescu. Fundașul de bandă va avea nevoie de sprijin pentru a contracara. Fie din partea lui Florinel Coman, fie Andrei Burcă va avea sarcini suplimentare, ca în meciul cu Ucraina.

Până la egal, ne mănâncă sfinții » Cele 3 dueluri din teren care pot tranșa decisiv rezultatul în Slovacia - România
Ivan Schranz după ce a deschis scorul în Slovacia - Ucraina 1-2. Foto: Imago

Echipele probabile în Slovacia - România

Slovacia (4-3-3): Dubravka - Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda - Schranz, Bozenik, Haraslin;

România (4-1-4-1): Niță - Rațiu, Burcă, Drăgușin, Bancu - M. Marin - Man, R. Marin, Stanciu, Fl. Coman - Drăguș;

Citește și:

Decizie neprevăzută la Rapid » Liderul galeriei și-a anunțat retragerea
Superliga
Decizie neprevăzută la Rapid » Liderul galeriei și-a anunțat retragerea
„Să mă ierte că spun asta!” » Ladislau Boloni, verdict despre prestația lui Ianis Hagi la EURO 2024: „Chiar dacă e băiatul lui Gică...”
Nationala
„Să mă ierte că spun asta!” » Ladislau Boloni, verdict despre prestația lui Ianis Hagi la EURO 2024: „Chiar dacă e băiatul lui Gică...”
Olanda schimbă strategia pentru meciul cu România » Decizia luată de Koeman
Nationala
Olanda schimbă strategia pentru meciul cu România » Decizia luată de Koeman

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (6)
florinmarian
florinmarian  •  26 Iunie 2024, 19:37

Jucan in 8 hagi si coman nu joaca

adyy25
adyy25  •  26 Iunie 2024, 17:40

Kucka e adversarul lui Coman? Pai ala e mijlocas in 4-3-3. Sau credeti ca joaca Coman inter? Cum le ganditi? Credeam ca ala e fundas dreapta....

Basarab1948
Basarab1948  •  26 Iunie 2024, 14:03

Daca intradevar va juca Florinel(io tot sper ca-daca o fi chiar adevarata zicerea aia cu transferul-jupânul sa-i ceara lu Edy, sa nu-l bage, ca sa nu se accidenteze)-aripa noastra stânga va fi...bulevard!Și atunci ce pretenție sa mai avem la construcție, când mijlocașii și ceilalți fundași, trebuie sa munceasca pentru domnii Bancu și Florinel?In aceasta situație, favorizam posibilul complot-pentru... ajutarea Ucrainei-cu arbitrul-neamț-trimis cu„misiune”-(sa nu cumva sa se incheie meciul la egalitate)-riscând... eliminarea unui jucator- pentru cumul de cartonașe (-Burca?M.Marin?)!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează