OPINII  »  EDITORIAL

Necăjiți și furioși

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat marti, 25 iunie 2024 12:25 / Actualizat marti, 25 iunie 2024 14:48

Grupa A a dus suspansul până la limită, în sensul în care echipa câștigătoare și cea eliminată de la Euro s-au stabilit în prelungiri. Ca să termine pe locul 1, Germania a egalat Elveția în minutul 90+2, în timp ce Ungaria a înscris unicul gol al întâlnirii cu Scoția și mai târziu, în 90+10!

Accidentarea lui Barnabas Varga, în stare stabilă acum, a amânat finalul disputei. Care i-a găsit fericiți pe maghiari, cu șanse de a prinde in extremis "optimile", dar disperați foc pe scoțieni, ieșiți din faza grupelor.

Necăjiți, dar și furioși, insularii apreciind că spre final, când tabela de marcaj indica 0-0, "centralul" Facundo Tello le-a refuzat un 11 metri clar. Pe care selecționerul scoțian Steve Clarke l-a caracterizat ca "Sută la sută penalty, n-am nicio îndoială". E și punctul de vedere împărtășit de presa din Glasgow, Edinburgh, Dundee, Aberdeen etc.

Necăjiți și furioși
Arbitrul Facundo Tello a avut o prestație slabă la meciul Ungaria - Scoția Foto: Imago

Faza la care se referă Clarke, iar eu cred că are dreptate, s-a petrecut în minutul 80. Atunci, scăpat spre poarta lui Gulacsi, Armstrong a fost ajuns din spate de Orban și lovit cu genunchiul în picior. Fault care-l obliga pe "centralul" argentinian să dicteze penalty.

Spre mirarea generală, Tello a lăsat însă jocul să meargă! Ba și, colac peste pupăză, colegii lui din camera VAR, spaniolii Hernandez și Munuera, n-au găsit oportun să-l tragă de mânecă. Să-i ceară să se ducă la monitor și să revadă intrarea cu pricina.

În cazul în care s-ar fi fluierat 11 metri și el ar fi fost transformat, iar Ungaria n-ar fi izbutit să restabilească egalitatea, Scoția ar fi acumulat 4 puncte și s-ar fi calificat în "optimi". Așa, a plecat acasă.

Chiar dacă la această ediție de CE arbitrii caută să încurajeze jocul mai liber, mai bărbătesc, dovadă și că s-a consemnat un singur cartonaș roșu până azi, comentatorii sunt de părere că Tello a greșit. Că trebuia să acorde penalty, decizie ce-ar fi dus meciul într-o altă direcție și, aproape sigur, spre alt deznodământ.

În măsura în care convenim că Tello a greșit, suntem în situația de a-i învinovăți și pe cei de la UEFA, care au hotărât, în premieră!, să invite la turneul final european un arbitru de pe alt continent. Punctual, din America de Sud.

Când scoțienii protestează zgomotos, nimeni nu vrea să explice cine și pe ce criterii l-a ales pe Facundo Raul Tello Figueroa, arbitru de 42 de ani, ecuson FIFA din 2019, prezent și la CM din Qatar. Cunoscut mai ales pentru că în noiembrie 2022, la finala Boca Juniors -Racing Club Avellaneda, un fel de Supercupa Argentinei, a arătat 10 cartonașe roșii, 7 pentru cei de la BJ!

Când scandalul continuă să ridice valuri cât casa, se poate spune că experimentul a eșuat. Ideea a fost, din păcate, una proastă.

Citește și:

Gigi Becali, două decizii majore la FCSB
Superliga
Gigi Becali, două decizii majore la FCSB
FCSB câștigă și al doilea amical al verii » Victorie fără emoții pentru campioana României
Superliga
FCSB câștigă și al doilea amical al verii » Victorie fără emoții pentru campioana României
FRF, detalii de ultimă oră pentru suporterii care vor să meargă la meciul cu Olanda » Câte bilete vor avea românii
Nationala
FRF, detalii de ultimă oră pentru suporterii care vor să meargă la meciul cu Olanda » Câte bilete vor avea românii

Comentarii (23)
Ovidiu_Ioanitoaia
Ovidiu_Ioanitoaia  •  25 Iunie 2024, 15:23

Am comis două erori în redactarea acestui articol, dar le-am îndreptat. Le cer scuze cititorilor. Ovidiu Ioanițoaia

dinamo100
dinamo100  •  26 Iunie 2024, 08:31

Ce relevanta are ca arbitrul era argentinian?! Ce, arbitrii europeni nu gresesc?!

username_2
username_2  •  25 Iunie 2024, 19:42
Postat de Laspalmas pe 25 Iunie 2024, 18:27

radumatei este beton. El are acces la presa serioasa dar care o fi aia, Bild sau The Sun? Poate se referea la Pravda sau la Izvestia si atunci are dreptate mie in suta. Aia spune adevarul si cand doare.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează