FOTBAL  »  NATIONALA  »  REPORTAJ GSP

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA Româncele din Frankfurt de ziua internațională a iei: „Suntem respectați, dar sunt și români care fură sau cerșesc”

Articol de - Publicat luni, 24 iunie 2024 14:45 / Actualizat luni, 24 iunie 2024 16:17

Comunitatea românească din capitala financiară a Germaniei a celebrat azi ziua internațională a iei, cămașa noastră tradițională. Româncele poartă ia din dragoste și respect pentru tradiții, nu pentru a o comercializa

Astăzi, 24 iunie, este ziua universală a iei. Sărbătorită de românii de pretutindeni. Zi senină în Frankfurt, într-o locație liniștită, într-o curte, la câțiva pași de casa unde a văzut lumina zilei Johann Wolfgang von Goethe.

Steagul tricolor la intrare a atras privirea. Înăuntru, câteva românce îmbrăcate în cămașă națională, explicând altor femei simbolistica iei. Un detaliu ce a devenit tot mai mediatizat în ultimii ani.

+1 FOTO

Ziua universală a iei este sărbătorită pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene.

Ia reprezintă (și) respectul pentru tradiții: „Fiecare are o poveste”

Una dintre doamne a explicat evenimentul la care au participat cei din comunitatea românească din zonă.

„Am fost alături de greci, de bieloruși, de polonezi, am sărbătorit ziua internațională a iei. Avem un atelier de ii în Frankfurt, din 2007, în apropierea parohiei Sfântului Bartolomeu.

Încercăm să ducem tradiția mai departe, să coasem ia după modelul vechi. Aceasta de pe mine este cusută de mine, pe model basarabean, că eu sunt de acolo”. "Modelul de pe mine este parte din sufletul meu", se aude glasul altei românce, din Oltenia, explicând ce poartă la o astfel de sărbătoare.

„Frankfurt este un oraș multicultural, am vrut să arătăm tuturor de aici frumusețea noastră. Fiecare ie are o poveste. În cazul meu, am cusut pomul vieții, ia mea este una de sărbătoare. Este copacul vieții mele.

Nu ne cere nimeni ii. În primul rând, le facem pentru noi, să îmbrăcăm parohia în ii. Să le purtăm la liturghie", a explicat doamna născută în România de dincolo de Prut, stabilită de câțiva ani în Germania.

500de mii de români locuiesc în Germania, media de vârstă fiind de 33 de ani

Diferențele dintre românii departe de casă

„N-am văzut discriminare aici. Suntem bine, suntem respectați. Sunt și cazuri în care românii sunt nerespectați. Cazurile în care sunt oameni ce cerșesc sau fură, dar acestea sunt cazuri puține. În general, suntem respectați.

Ne place să vedem românii în tricourile tricolore, cântând imnul. Suntem uniți. M-am uitat și la meciurile de fotbal. (râde) Sper să ajungem în semifinale, Doamne ajută!", a continuat basarabeanca. Și a fost completată de o colegă: „Suntem mândri că suntem români, oriunde mergem”.

Ia este cămașă tradițională românească de sărbătoare

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus.

Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât.

Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de "vrăji și pericole". Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau "ie cu stele". Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci.

Iile brodate cu "spic" făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două-trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.

Finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port românesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului, care au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente.

Citește și:

Dan Negru nu s-a mai abținut: „Niște păcălici îmbrăcați în tricouri galbene!” » Detaliul care l-a scos din minți
Nationala
Dan Negru nu s-a mai abținut: „Niște păcălici îmbrăcați în tricouri galbene!” » Detaliul care l-a scos din minți
A mai apărut o problemă la echipa națională » Un titular s-a antrenat separat: GSP a aflat motivul
Nationala
A mai apărut o problemă la echipa națională » Un titular s-a antrenat separat: GSP a aflat motivul
Decizia luată de Ronald Koeman, după ce a aflat că Olanda înfruntă România în „optimi” la Euro 2024
Nationala
Decizia luată de Ronald Koeman, după ce a aflat că Olanda înfruntă România în „optimi” la Euro 2024

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (6)
manx
manx  •  24 Iunie 2024, 22:38
Postat de grro pe 24 Iunie 2024, 21:43

Păi nu prea ai experiență în Europa asta mare. Eu trăiesc de 40 de în Germania și în România. Două domicilii. Cu basmele tale ieftine adormi copii, dar mai mult nu. Și ce spune Orban, chiar că nu interesează pe nimeni în Europa, decât pe spălații ăia pe creier din țara lui. Sau schimbat multe în Europa, asta știe orice copil. Cea ce privește economia, pădurile și multe altele în România, nu poți spune că au "furat legal", că singurii care au furat și au vândut occidentului, tot românii au fost. Noi, în România, nu am fost în stare să integrăm rromii după sute de ani și ne freacă grija de arabii și africanii occidentului. Mai încet cu pianul pe scări.

Ce coincidenta!!! Eu am doar unul, în Belgia si apartament si casa-n România. Casa la tara, adevarat, ramasa de la bunicii mei. Cum sa fac sa am si eu doua domicilii, legale, permanent? Cu contul bancar din România ai sa-mi dai sfaturi cum sa fac sa nu-l afle cei de aici? Sa-ti spun un secret. Au aflat fara sa ma dea vreûn român în primire. Iar daca ai 40 de ani de Germania si nu vezi în ce hal a ajuns acea tara, înseamna ca traiesti închis în beci. Keller. Cu doua domicilii. In celalalt poate-n pod. Dachgeschoss. S-au schimat multe dar nu în bine. Râman aici pentru ca nu are sens un schimb de pareri pe acest suiect. Pianul meu este la primul etaj, l-am urcat cu un lift extern...Aufzug...Eu cunosc foarte bine Belgia si Italia. Ceva mai putin Franta si Olanda. aceeasi scimare peste tot. Ma doare sufletul când trec prin Germania. Te-a suparat remarca despre LGBTQIA+, MOGAI + ....Queer? Asta da schimbare. Asta vor sa duca si la noi. Sa ne învete copiii de la gradinita ca ei sunt si arati si femei. Cu furatul de la noi din tara ai dreptate. Parca totul este calculat sa dispara România si poporul român. La buna vedere si umbla sanatos.

grro
grro  •  24 Iunie 2024, 21:43
Postat de manx pe 24 Iunie 2024, 19:28

Ar trebui sa te uiti mai atent. Ei fura legal din România la scara mare. Austria, Franta, Germania, doar din paduri, agricultura, gaz,petrol, comert avantajos doar pentru ei. Ne-au distrus economia. Iar despre nemti, în perioada '92/'94 cât am stat eu în Germania traiau cu noi trei nemti în permanenta. Din reveniturile noastre. Altfel ei erau în strada. Nu mai spun de adolescente care traiau cu noi. In România ei vin studenti sau sa traiasca mai bine decât în tarile lor unde nu mai au loc de arabi si africani. Cartiere întregi din Bruxelles locuite doar de ei. Eu am parasit Bruxellul în 2010 din aceasta cauza. M-am mutat într-un oras mic. Acum, nu mai vezi belgieni" de rasa" în Bruxelles. Nici politia nu mai intra în anumite cartiere. Deci, mai usor cu mobila daca nu cunosti evoulutia Europei în ultimii 34 de ani. Eu am trait în permanenta acolo. Adica, aici. Cauta pe cineva care traieste-n Paris, de exemplu. Cauta declaratia premierului Orban al Ungariei care a fost la meci zilele astea în Germania. Si nu conteaza daca faci parte din acel neam. Este valabil si la ei procentul. Sunt cei mai multi care-si vad de treaba si muncesc.

Păi nu prea ai experiență în Europa asta mare. Eu trăiesc de 40 de în Germania și în România. Două domicilii. Cu basmele tale ieftine adormi copii, dar mai mult nu. Și ce spune Orban, chiar că nu interesează pe nimeni în Europa, decât pe spălații ăia pe creier din țara lui. Sau schimbat multe în Europa, asta știe orice copil. Cea ce privește economia, pădurile și multe altele în România, nu poți spune că au "furat legal", că singurii care au furat și au vândut occidentului, tot românii au fost. Noi, în România, nu am fost în stare să integrăm rromii după sute de ani și ne freacă grija de arabii și africanii occidentului. Mai încet cu pianul pe scări.

manx
manx  •  24 Iunie 2024, 19:28
Postat de grro pe 24 Iunie 2024, 18:58

Nu am văzut neamț, spaniol sau italian cerșind sau furând în România. În schimb în Germania, Italia sau Spania e plin de cerșetori și hoți din România. Din 10 vreo 7 sunt români. În acel popor negru și frumos sunt toți români. Sau sunt români numai când joacă la națională sau au succes? Dacă nu e cazul atunci sunt rromi, unguri, aromâni etc. Ce gândire de ortodox limitat și înapoiat ai.

Ar trebui sa te uiti mai atent. Ei fura legal din România la scara mare. Austria, Franta, Germania, doar din paduri, agricultura, gaz,petrol, comert avantajos doar pentru ei. Ne-au distrus economia. Iar despre nemti, în perioada '92/'94 cât am stat eu în Germania traiau cu noi trei nemti în permanenta. Din reveniturile noastre. Altfel ei erau în strada. Nu mai spun de adolescente care traiau cu noi. In România ei vin studenti sau sa traiasca mai bine decât în tarile lor unde nu mai au loc de arabi si africani. Cartiere întregi din Bruxelles locuite doar de ei. Eu am parasit Bruxellul în 2010 din aceasta cauza. M-am mutat într-un oras mic. Acum, nu mai vezi belgieni" de rasa" în Bruxelles. Nici politia nu mai intra în anumite cartiere. Deci, mai usor cu mobila daca nu cunosti evoulutia Europei în ultimii 34 de ani. Eu am trait în permanenta acolo. Adica, aici. Cauta pe cineva care traieste-n Paris, de exemplu. Cauta declaratia premierului Orban al Ungariei care a fost la meci zilele astea în Germania. Si nu conteaza daca faci parte din acel neam. Este valabil si la ei procentul. Sunt cei mai multi care-si vad de treaba si muncesc.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează