GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  REACȚIE

Post public de radio din Germania despre protestul celor 90 de jurnaliști români: „Când vine vorba de libertatea presei, în România e mult loc de îmbunătățire”

Articol de - Publicat joi, 05 octombrie 2023 16:55 / Actualizat vineri, 06 octombrie 2023 11:07

Scrisoarea de protest semnată marți de peste 90 de angajați ai celor două publicații românești „Gazeta Sporturilor" și "Libertatea" a fost preluată și de Deutschlandfunk, un program de informare publică cu sediul la Köln, în revista sa de media @mediasres. 

  • UPDATE 6 octombrie: Într-un mesaj transmis vineri, 6 octombrie redacției Libertatea, jurnalistul Thomas Wagner, autorul articolului de la postul public german, a revenit asupra afirmației sale inițiale potrivit căreia Ringier nu i-a răspuns. Wagner a transmis Libertatea că a încercat să ia o reacție la telefon, nu a reușit, după care a încercat prin email, dar că mesajul său nu a ajuns la Ringier media team. „A fost o problemă cu adresa de email. E vina mea. Vă rog să notați că, în acest punct, nu văd nicio greșeală în reacția echipei media Ringier din Zürich”, a precizat Wagner. 

Reporterul radioului Deutschlandfunk, Thomas Wagner, aflat în prezent în România, a descris îngrijorările jurnaliştilor români cu privire la amestecul grupului de editură elveţian Ringier în conţinutul "Gazetei Sporturilor" şi "Libertatea", publicații care îi aparţin. 

Reporterul Deutschlandfunk a vorbit despre problema actuală: reportajele critice asupra "jocurilor de noroc" românești, pe care Ringier a vrut să le prevină prin solicitarea articolelor în avans, lucru pe care jurnaliștii l-au refuzat.

Premierul Marcel Ciolacu în ședința de guvern, după îndepărtarea redactorului-șef al GSP: „Industria pariurilor concediază jurnaliști. S-a depășit orice limită. Nu e normal să aibă atâta putere”
GUVERN
Premierul Marcel Ciolacu în ședința de guvern, după îndepărtarea redactorului-șef al GSP: „Industria pariurilor concediază jurnaliști. S-a depășit orice limită. Nu e normal să aibă atâta putere”

În emisiunea Deutschlandfunk, ascultătorii au mai aflat că problema influenței holdingului editorial elvețian asupra libertății interne a presei a angajaților români durează de peste un an. Au existat încercări repetate de a face acest lucru, de exemplu prin solicitarea ca articolele să fie prezentate conducerii editurii înainte de publicare.

Reporterul Deutschlandfunk Thomas Wagner a citat din scrisoarea angajaților români către Ringier, unde se specifică că aceasta "a fost o încălcare a legii române a presei și chiar a regulilor interne ale grupului de edituri Ringier".

Jurnalistul a fost întrebat de moderatorul emisiunii și care este starea generală a libertății presei în România.  Wagner a comentat: "Sunt multe canale private de televiziune în spatele cărora se află grupuri de interese precum partidele politice sau companii private. Nu poate fi vorba de o adevărată libertate a presei. Situația este similară și în mass-media online și tipărită".

Situația de la GSP și Libertatea, publicații ”consacrate în jurnalismul de interes public”, cum au spus mai multe ONG-uri, e cu atât mai importantă cu cât, potrivit lui Wagner, care urmărește și ascultă des programele de radiodifuziune publică din România, media publică din România nu e axată pe o critică a Puterii. Pe canalele publice, crede el, "relatarea este obiectivă, dar nu deosebit de critică. Există o mare diferență față de radiodifuziunea publică din Germania, finanțată prin taxe. În România, pe de altă parte, radiodifuzorii publici depind direct de bugetul de stat".

Când vine vorba de libertatea presei, în România este încă „mult loc de îmbunătățire”, a declarat prezentatoarea Deutschlandfunk Brigitte Baetz, încheind conversația în direct.

  • Erată: În urma precizărilor transmise de jurnalistul Robert Wagner, acest text a suferit editări importante, fiind eliminată afirmația acestuia potrivit căreia Ringier nu a oferit nicio reacție. 

Pe același subiect: 

Ce spune șefa sportului românesc, Elisabeta Lipă, după îndepărtarea redactorului-șef GSP + Ilie Năstase: „Fără frică, să nu fie frică pentru adevăr!”
REACȚIE
Ce spune șefa sportului românesc, Elisabeta Lipă, după îndepărtarea redactorului-șef GSP + Ilie Năstase: „Fără frică, să nu fie frică pentru adevăr!”
Dragoș Pătraru a întrebat în direct o jurnalistă de la GSP de ce nu pleacă: ce răspuns a primit
RĂSPUNS
Dragoș Pătraru a întrebat în direct o jurnalistă de la GSP de ce nu pleacă: ce răspuns a primit

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (16)
Mihai111
Mihai111  •  06 Octombrie 2023, 14:04

"S-a depasit orice limita" zice Ciolacu... asa, impersonal... Mafia pariurilor si a jocurilor de noroc a depasit orice limita fiindca i-ati lasat voi, guvernantii! Nu le-ati pus limite. Din cauza coruptiei. Ca si in cazul mafiei drogurilor, mafia pariurilor va mituieste sa le dati teren fertil pentru profit. E jalnic!! Parlament corupt, guvern corupt, politie corupta. E jalnic domnule premier! Mai vorbim noi la alegeri!!

Moshu
Moshu  •  06 Octombrie 2023, 09:42
Postat de _kyx_ pe 05 Octombrie 2023, 21:46

:)))) Astia de de platesc au, macar, stiinta, ca esti certat rau cu limba romana, macar aia scrisa? Auzi, "Moshule", lipsa de stiinta a limbii romane mai poate fi inteleasa, in context, la o adica, pe sistemul "tastatura e prea lenta in a prelua comenzile mele", de exemplu, dar cum mai justifici marile carente de logica. Si eu care credeam ca postacii angajati de sistem trebuie sa fie cat mai invizibili, cat mai subtili, tocmai ca marea masa sa nu se prinda de manevra. :))) Inca stau si ma gandesc care e mai p..., aia de te-au angajat, ca nu au stiut ca caute ce trebuie sau tu, care habar nu ai sa-ti faci treaba pentru care esti platit dar, totusi, inclin sa iti dau o bila alba caci, nu-i asa, p... nu e ala care cere, ci ala care da. :))))))))

hehehe....de fapt ai vrut sa spui ceva,sau doar iti place sa tastezi muuult si prost ?Cit despre niveluri de cultura....ma indoiesc ca vezi ceva de sub fustele uriase ale sosoacei !! Biet prost ingimfat !!

achenbachfrederikk
achenbachfrederikk  •  06 Octombrie 2023, 02:07

Revolta *** de carton. In plandemie ii placea lui tepelin sa scrie dupa dictare ce poruncea ringer. Hopa probleme in paradis....hahahaha

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează