INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CM 2023 FEMININ

FOTO Spania, regina fotbalului feminin! „Furia Roja” a surclasat-o în finală pe Anglia

Articol de - Publicat duminica, 20 august 2023 15:00 / Actualizat duminica, 20 august 2023 15:59

Spania este noua campioană mondială la fotbal feminin, premieră!, după 1-0 în finală cu Anglia. „Leoaicele” erau marile favorite la câștigarea trofeului, după eliminarea Statelor Unite, care se impusese la ultimele două turnee.

Rupe contractul după o lună și vine la FCSB? Ce scriu italienii
FCSB
Rupe contractul după o lună și vine la FCSB? Ce scriu italienii

Cronică: Campioana Europei, învinsă la Sydney. Spania câștigă titlul mondial în premieră!

Spania s-a impus pe merit în finala Mondialului feminin cu Anglia, dominând la toate capitolele. Căpitanul Olga Carmona a decis învingătoarea, cu un șut lângă bară imparabil.

Spania este noua campioană a lumii la fotbal. O premieră absolută, așa cum s-a întâmplat cu naționala feminină iberică în „sferturi”, semifinale și finala CM. 

Diferența a fost făcută de căpitanul Olga Carmona, care a marcat la mijlocul primei reprize printr-un șut în diagonală. Trupa lui Jorge Vilda putea intra cu dublu avantaj la cabine, însă bara le-a salvat pe englezoaice. Statisticile, nu numai ocaziile de gol, au relevat superioritatea Spaniei. Care a ratat în minutul 69 și o lovitură de la 11 metri, acordată cu VAR pentru un henț în careu!

Hermoso a ratat un penalty

Jenni Hermoso se afla la a doua greșeală de la punctul cu var, tot ea irosind și penaltyul de la debutul în competiție cu Costa Rica. 

Ofensiva Albionului nu a găsit forța de a egala. Earps a prins mingea șutată de atacantul Barcelonei și a ținut campioana Europei în meci. Spre final, ibericele au introdus-o și pe Alexia Putellas, deținătoarea Balonului de Aur, și tot ele și-au trecut în cont cele mai mari ocazii. Diferența putea fi chiar mai concludentă dacă nu era portarul lui Man. United cu intervențiile sale extraordinare.

14-7 (5-3 cadrate)a fost raportul șuturilor către poartă în favoarea Spaniei. Ibericele au avut și mai mult posesia (46% la 37%), și mai multe cornere (7-3)

23 de aniși 69 de zile are Olga Carmona. E a doua cea mai tânără jucătoare ce înscrie atât în semifinale, cât și în finala aceleiași ediții de Mondial. Prima e Alex Morgan în 2011 (22 de ani și 15 zile)

Spania - Anglia 1-0, finala Campionatului Mondial de Fotbal Feminin

  • A marcat: C. Garcia '29
+19 FOTO

→ Final de meci. Spania e campioană mondială!

→ Minutul 90+2 » Mary Earps intervine senzațional și în fața lui Bronze, care ar fi avut și varianta unei pase.

→ Minutul 90 » Avem 13 minute de prelungiri.

→ Minutul 78 » Alex Greenwood e lovită la arcadă și se resimte, după un duel cu Salma Paralluel.

→ Minutul 76 » Ocaziile se puteau răzbuna, Catalina Coll intervine providențial la șutul la „scurt” semnat de James.

→ Minutul 69 » Spania ratează penalty! Jenifer Hermoso execută slab, în stânga lui Earps, care i-a ghicit intenția.

→ Minutul 64 » Anglia e în corzi, Spania primește un penalty dictat cu ajutorul VAR, henț comis de Keira Walsh.

Spania, regina fotbalului feminin! „Furia Roja” a surclasat-o în finală pe Anglia

→ Minutul 62 » Spania continuă să fie echipa mai periculoasă. Aitana Bonmati trimite puțin peste transversală din afara careului. 

→ Minutul 50 » Ocazie imensă Spania! Mary Earps scoate de lângă bară șutul trimis de Caldentey pe care putea să scrie 2-0.

→ Start în repriza secundă. 

→ Pauză.

→ Minutul 45+6 » Încă o ocazie mare a Spaniei. Salma Paralluelo trimite în bară în prelungirile primei reprize!

→ Minutul 37 » Spania trece pe lângă 2-0. Din interiorul careului, Irene Paredes nu cadrează un voleu.

→ Minutul 29 » GOOL SPANIA! Fundașul stânga Carmona Garcia avansează și finalizează cu un trasor impecabil, la colțul lung, lângă bară!

Spania, regina fotbalului feminin! „Furia Roja” a surclasat-o în finală pe Anglia

→ Minutul 17 » Șansă uriașă și pentru Spania: din câțiva metri, Redondo o ia la țintă pe Earps!

→ Minutul 16 » Ocazie mare Anglia, prima a partidei: Hemp trimite în bară, Coll era bătută.

→ Minutul 10 » Meciul e echilibrat până acum. O centrare încercată de Battle putea fi periculoasă, dar a fost blocată de Bright, Hemp a răspuns cu un șut parat de Coll.

→ Așa arată trofeul pe care îl va primi marea câștigătoare:

Spania, regina fotbalului feminin! „Furia Roja” a surclasat-o în finală pe Anglia

→ A început partida.

ECHIPELE DE START:

Spania: Coll - Batlle, Parades, Codina, Carmona - Bonmati, Abelleira, Hermoso - Redondo, Paralluelo, Caldentey
Rezerve: Misa, E. Salon, del Castillo, Galvez Luna, Gonzalez Rodriguez, I. Guerrero, O. Hernandez, Ivana, E. Navarro, M. Perez, Putellas, Zornoza
Selecționer: Jorge Vilda

Anglia: Earps - Carter, Bright, Greenwood - Bronze, Stanway, Walsh, Daly - Toone - Hemp, Russo
Rezerve: Hampton, Reobuck, N. Charles, Coombs, England, L. James, C. Kelly, E. Morgan, Nobbs, K. Robinson, Wubben-Moy, Zelem
Selecționer: Sarina Wiegman

Arbitru: Chris Penso
Stadion: Olimpic (Sydney)

UPDATE, 12:55 // Imagine spectaculoasă de la ceremonia de deschidere:

Spania, regina fotbalului feminin! „Furia Roja” a surclasat-o în finală pe Anglia

UPDATE 12:50 // Atmosfera e senzațională și în afara arenei:

UPDATE 12:40 // Imagini de la încălzirea celor două echipe

+2 FOTO

UPDATE 12:30 // Selecționerul Angliei: „Vrem să facem cel mai bun meci al nostru”

Iată ce a spus Sarina Wiegman, managerul Angliei, înainte de finală, pentru BBC Sport:

Jucătoarele și-au păstrat calmul și suntem pregătite Ne-am pregătit la fel ca întotdeauna și fetele sunt foarte încântate să evolueze. 

Sper că toate care încep vor avea un impact asupra jocului. Avem și o mulțime de jucătoare care ne pot ajuta când vin de pe bancă

Am vorbit despre planul nostru și despre punctele forte și slabe ale Spaniei și despre cum vrem să jucăm. Ceea ce ne dorim - să facem cel mai bun joc al nostru și să ne bucurăm de acest moment, pentru că este foarte special

UPDATE 12:10 // Istorie în tricoul Angliei

Lucy Bronze, 31 de ani, intră în istorie. Fundașul dreapta al Angliei va bifa meciul cu numărul 20 la Mondiale, stabilind un nou record pentru naționala Albionului. Până la această ediție, Jill Scott conducea ierarhia cu 19 prezențe.

UPDATE 12:00 // Cele două echipe au ajuns la stadion

UPDATE 10:45 // Harry Kane, alături de „leoaice”

Harry Kane, căpitanul naționalei masculine a Angliei, a transmis un mesaj de susținere pentru colegele sale înainte de marele meci: „Salut, «leoaicelor»! Vreau să vă urez succes în finala de duminică. O să vă urmăresc. A fost un drum incredibil până aici, trebuie să fiți mândre de ce ați realizat. Suntem toți alături de voi, vă susținem și știm că puteți câștiga. Așa că hai să obțineți și această victorie și să aduceți trofeul acasă. Toate cele bune!”.

UPDATE 10:30 // Aici se joacă finala

Noua campioană mondială va fi stabilită pe Stadionul Australia din Sydney, unde sunt așteptați peste 75.000 de suporteri!

UPDATE 10:00 // Mesajul prințului William

Prințul William, care este și șeful Federației Engleze de Fotbal, a fost criticat de britanici pentru că nu a făcut deplasarea în Australia pentru a susține naționala Angliei în finala Mondialului feminin.

Acesta a postat un video pe social media, alături de fiica sa Charlotte: „Leoaice, vreau să vă urez noroc. Ne pare rău că nu putem fi acolo, dar suntem foarte mândri de tot ceea ce ați realizat și de milioanele de oameni pe care i-ați inspirat aici și în întreaga lume”.

Spania dispută în premieră finala Mondialului feminin, condusă de antrenorul pe care jucătoarele au vrut să-l schimbe!

Antrenorul spaniol Jorge Vilda (42 de ani) a beneficat de susținerea președintelui federației și acum i-a răsplătit încrederea lui Rubiales. La 13 ani de la triumful naționalei masculine, La Furia Roja feminină joacă pentru titlu, după succesul dramatic cu Suedia din semifinale.

Considerată cea mai ofensivă echipă de la actualul turneu final, 17 goluri în șase meciuri, Spania a pierdut un singur joc la CM 2023, 0-4 cu Japonia în grupă, și de două ori a dat cinci goluri, cu Zambia și Elveția. Este revanșa lui Jorge Vilda, numit în funcție în 2015. Anul trecut a fost revolta celor 15 fotbaliste ce au anunțat că nu mai vin la națională dacă nu pleacă selecționerul!

Dacă franțuzoaicele au reușit să provoace demisia Corinnei Diacre, care a plecat cu o despăgubire de 870.000 de euro, ibericele au eșuat și acum sunt la un meci distanță de victoria supremă, la 13 ani după primul și singurul titlu mondial al reprezentativei masculine.

Englezii se gândesc la Sarina Wiegman, selecționerul naționalei feminine, pentru înlocuirea lui Gareth Southgate la naționala masculină a Angliei

Sarina Wiegman, selecționerul reprezentativei feminine a Angliei, se pregătește pentru finala Mondialului 2023, cu Spania, iar Mark Bullingham, directorul executiv al Federației, susține că olandeza de 53 de ani i-ar putea succeda lui Gareth Southgate pe banca naționalei masculine.

În fotbalul profesionist englez a mai fost o singură femeie care a condus de pe bancă o echipă masculină. Hannah Dingley, la Forest Green Rovers, în League Two. În 2024 situația s-ar putea schimba și chiar la cel mai înalt nivel!

Mark Bullingham, directorul executiv al Federației (FA), crede că actualul selecționer al reprezentativei feminine, Sarina Wiegmann, 53 de ani, ar putea intra în discuție pentru succesiunea lui Gareth Southgate la naționala masculină!

Lui Southgate îi expiră contractul în 2024, iar dacă decide să plece, Bullingham crede că pe pe postul lui trebuie adus cel mai valoros antrenor, indiferent că este bărbat sau femeie: „Sarina face o treabă grozavă și sperăm să continue așa mult timp. Cred că ea ar putea face ce vrea în fotbal. Dacă la un moment dat, în viitor, decide că vrea să treacă la fotbalul masculin s-ar putea să avem o conversație foarte interesantă”.

Antrenoarea olandeză a preluat naționala feminină a Angliei în 2021, a condus-o anul trecut la câștigarea Euro 2022, iar duminică va disputa finala Mondialului 2023, împotriva Spaniei. Înainte de a le prelua pe insulare, Wiegman a câștigat Euro cu Olanda, în 2017, pe care a dus-o și-n finala Cupei Mondiale 2019.

2025e anul în care Sarinei Wiegman îi expiră contractul la naționala feminină a Angliei

Mai multe articole despre Campionatul Mondial de Fotbal Feminin:

Premieră pentru Anglia! S-a calificat în finala Campionatului Mondial de fotbal feminin
CM 2023 FEMININ
Premieră pentru Anglia! S-a calificat în finala Campionatului Mondial de fotbal feminin
„Eram la două scaune de el, nu mi-a venit să cred ce aud!” » Moment penibil la Mondialul feminin! Cum a reacționat vedeta Suediei când a fost întrebată: „Ai auzit de Zlatan?”
FOTBAL FEMININ
„Eram la două scaune de el, nu mi-a venit să cred ce aud!” » Moment penibil la Mondialul feminin! Cum a reacționat vedeta Suediei când a fost întrebată: „Ai auzit de Zlatan?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
Str82HeIL
Str82HeIL  •  20 August 2023, 17:09

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ivar
ivar  •  20 August 2023, 16:24

La o agentie de pariuri Spania avea cota 2.65,iar Anglia 2.95.Surpriza uriasa pentru voi

florinmn_99
florinmn_99  •  20 August 2023, 15:54

Surpriză poate pt voi, ziariști ignoranți... Câți ați fost acreditați pt acest mondial? Poate începeți sa promovați mai mult, sa scrieți mai mult și despre fotbalul feminin, care, încă, nu e o afacere, precum cel masculin!!! Se vede ca joaca de placere și se bucură din plin de fotbal, de sport!!!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează