Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  INCIDENT

Scandări șocante în tribune la Euro 2024: „Ucideți-i pe toți!” » Mesaje politice și o replică rapidă: „Rușine fără precedent la un turneu final”

Fani croați la meciul cu Albania / Foto: Getty Images +27   FOTO
Fani croați la meciul cu Albania / Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 19 iunie 2024 22:29 / Actualizat miercuri, 19 iunie 2024 23:28

Numeroși suporteri croați și albanezi au scandat mesaje reprobabile la adresa sârbilor, pe parcursul meciului direct de la Campionatul European, terminat la egalitate, scor 2-2.

Mesajul transmis de cele două tabere de fani este de o violență de-a dreptul șocantă: „Ucideți toți sârbii, ucideți toți sârbii!”. Momentul a fost surprins și pe transmisia live a meciului Croația - Albania, între minutele 59 și 60, când albanezii conduceau cu 1-0.

Mesaj politic la Croația - Albania 2-2

Croația - Albania / Sursă foto: Imago Images
Croația - Albania / Sursă foto: Imago Images
Croația - Albania / Sursă foto: Imago Images
Croația - Albania / Sursă foto: Imago Images
+23 FOTO

În plus, albanezii au afișat și un banner cu o tentă politică evidentă: „Kosovo este Albania”.

Presa din Serbia a reacționat și cere intervenția UEFA. Jurnaliștii de la Sportal.rs au titrat: „Rușine fără precedent la un turneu final”.

Forul european a deschis o procedură și împotriva Serbiei, din cauza comportamentului avut de fani la meciul din runda inaugurală cu Anglia, pe care a penalizat-o cu 10.000 de euro. Sârbii au afișat o hartă ce cuprindea și Kosovo, cu mesajul „Fără capitulare”.

Federația de Fotbal din Albania a fost, la rândul ei, amendată de UEFA cu aceeași sumă din cauza faptului că suporterii albanezi au afișat, la meciul pierdut cu Italia (1-2), tot un banner cu o hartă a țării lor cu teritoriul extins.

De unde provine conflictul etnic

Conflictul etnic dintre dintre croați și albanezi, de o parte, și sârbi, de cealaltă parte, își are originea într-unul dintre cele mai importante evenimente istorice contemporane, respectiv destrămarea Iugoslaviei.

Iugoslavia s-a destrămat după o serie de conflicte politice și armate desfășurate la începutul anilor 1990. La data de 25 iunie 1991, Croația și Slovenia și-au declarat independența față de Iugoslavia. Ulterior, pe 8 septembrie 1991, Macedonia a făcut același lucru.

Bosnia și Herțegovina (1 martie 1992) și Muntenegru (3 iunie 2006) au fost următoarele țări care s-au constituit independent din fostul bloc iugoslav, din care au mai rămas Serbia și Muntenegru, destrămate și ele ulterior între 3 și 5 iunie 2006.

Ultima etapă din destrămarea Iugoslaviei s-a consumat pe 17 februarie 2008, când Kosovo, unde populația este de origine albaneză într-o proporție majoritară, s-a desprins de Serbia.

În momentul de față, 104 țări din 193 de state afiliate ONU recunosc Kosovo ca fiind stat autonom. Printre ele nu se numără și România, care are relații diplomatice apropiate de Serbia și relații nule cu Kosovo. La rândul ei, țara vecină continuă să nu accepte independența proclamată de kosovari.

VIDEO Bătaie între suporterii sârbi și englezi înainte de meciul de la EURO 2024. Poliția germană a intervenit și a arestat mai multe persoane

Citește și:

România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Nationala
România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Nationala
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”
Nationala
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (24)
anti_fcsb_bayern_real_juve
anti_fcsb_bayern_real_juve  •  20 Iunie 2024, 14:45

Respect Croatia, tara catolica, cea mai civilizata dintre slavii de sud alaturi de Slovenia. Respect si pentru fratii nostri albanezi(Kosovo pamint albanez si Romania trebuie sa recunoasca asta, toata lumea civilizata recunoaste asta), ei fiind poporul nativ pe aici alaturi de noi si de greci. Serbia e cea mai cocalara tara din zona, sint niste putinisti odiosi, sa plateasca pentru genocidul lor de la Srebrenica din 1995 asupra bosniecilor si pentru ca ei cu organizatia lor terorista Bratul Negru sprijinita de guvernul Nikola Pasic in 1914 au pornit primul razboi mondial din care s-a nascut comunismul si cam aproape toate necazurile din prezent. Foarte bine a facut Romania cind a tras impotriva lor in 1941, oricum ne-au furat Banatul de Vest. Serbia sa stea cuminte ca imediat daca au tupeul de a se atinge de Kosovo ii pune NATO la respect cum au facut in 1999.

DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  20 Iunie 2024, 08:55

Mi-ați șters comentariu pt că spun ca și poziția oficiala a Romaniei că NU EXISTA Kosovo. De ce? Doar pentru că stăpânii voștri elvețieni spun că există? Ați ajuns jos de tot.

boerbist
boerbist  •  20 Iunie 2024, 08:52

Noroc ca mintenas o iau usor spre casa, amandoua.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează