OPINII  »  EDITORIAL

Ce trebuie să-i dea de gândit lui Șumudică

Articol de - Publicat miercuri, 11 august 2021 14:12 / Actualizat miercuri, 11 august 2021 18:01

Young Boys e o echipă mai valoroasă, chiar de două ori peste CFR, iar calificarea elvețienilor e justă ♦ Diferența dintre noi și alții e că în toate celelalte dispute de pe ruta campioanelor, diferența de buget nu s-a văzut, în vreme ce trupa lui Șumudică a fost efectiv spulberată în cele două manșe

Cât dai, atât face. Această vorbă, atât de adevărată atunci când mergi la cumpărături, e valabilă și în fotbal. Cât valorează jucătorii, atât joci. Deci bugetul face mai mereu diferența. De aici plecăm cu discuția în "dubla" Young Boys - CFR. Și da! Șumudică are dreptate. Și când a spus înainte de meci că elvețienii au bani mai mulți, dar și când a explicat după joc că ne-au fost net superiori. 

Cu alte cuvinte, era normal să meargă mai departe ei și nu noi. E corect! Da, dar nu e suficient să admitem doar aceste explicații și să înghițim alibiuri peste alibiuri atunci când fotbalul românesc bifează astfel de eliminări.

Pe ce ne putem baza însă atunci când avem pretenția ca o echipă precum CFR să elimine Young Boys sau măcar să joace de la egal la egal? Avem astfel de argumente? Da, avem! Chiar în seara de marți. În toate celelalte jocuri de pe ruta campioanelor. Rețineți, în TOATE CELELALTE MECIURI, găsim exemplul că doar CFR a confirmat statutul celui sărac, cu capul plecat în fața celui mai bogat!

Ce trebuie să-i dea de gândit lui Șumudică

Care a fost, de fapt, diferența de bani dintre ei și noi? CFR e cotată pe transfermarkt la 30,4 milioane de euro, Young Boys la 62 de milioane de euro. Dublu! Ce a rezultat? Două partide care n-au produs doar o eliminare, ci o senzație de rău. De umilință. Vorba lui Cornel Dinu, la Telekom Sport: "Privind meciul, mi-era milă de noi". Cifrele meciului, per total, pe ambele manșe, sunt neverosimile:

CFR Cluj Young Boys
3Șuturi pe poartă14
8Șuturi la poartă26
3Cornere13
10 Intervenții portar 1

Și acum, contraexemplele. Din aceeași competiție, din aceeași seară, din aceeași fază a Champions League. Iar ele ne accentuează senzația de rău.

1. Șeriff Tiraspol

Cea mai mare diferență de valoare a loturilor a fost în duelul dintre Șeriff Tiraspol și Steaua Roșie Belgrad. Campioana Serbiei e la același nivel cu Young Boys, campioana Moldovei de două ori și jumătate mai jos decât CFR. Rezultatul? O calificare uluitoare a vecinilor de peste Prut, 1-1 la Belgrad, 1-0 pe teren propriu.

2. Malmo

Campioana Suediei pleca fără șanse mari în fața lui Rangers. Malmo e mai slab evaluată decât CFR, în vreme ce scoțienii sunt aproape de două ori mai valoroși decât Young Boys. Și au rezultat două meciuri câștigate, tur-retur, de Malmo. Mare performanță.

3. Ludogoreț Razgrad

Și aici, decalajul banilor era foarte mare. Grecii, de aproape 3 ori mai valoroși, peste 110 milioane de euro face actualul lot al lui Olympiakos. Ludogoreț cu vreo 7 milioane peste CFR, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe bulgari să meargă mai departe. E drept, cu noroc, la penalty-uri, dar tot o calificare rămâne.

4. Ferencvaros

Maghiarii au buget peste al CFR-ului, dar ca nivel al jucătorilor, cota nu diferă cu foarte mult. Însă adversarul pe care l-au avut în față a fost unul foarte tare. Aproape 100 de milioane de euro valorează Slavia Praga, dar și aici echipa care pleca având șansa a doua a reușit să meargă mai departe.

Șumudică n-a reușit. Alții, da!

Meciul Raport valoare lot* Echipa calificată
CFR - Young Boys30-62Young Boys
Șeriff - Steaua Roșie12-63Șeriff
Malmo - Rangers 26-105Malmo
Ludogoreț - Olympiakos38-113 Ludogoreț
Ferencvaros - Slavia Praga35-93Ferencvaros
 * milioane euro, conform transfermarkt 

Legia Varșovia a pierdut, dar a fost demnă!

Campioana Poloniei a fost singura campioană dintre outsidere, în afară de CFR, care n-a răsturnat calculele, bugetele și cota fotbaliștilor. Oponentul s-a numit Dinamo Zagreb, de peste 5 ori mai valoroasă. Dar chiar și așa, au fost două meciuri extrem de echilibrate: 1-1 în Croația, 1-0 în Polonia pentru Dinamo Zagreb. Iar cifrele celor două manșe sunt departe de masacrul care a existat în disputa CFR - Young Boys.

Legia Varșovia  Dinamo Zagreb
9Șuturi pe poartă9
18Șuturi la poartă20
10Cornere13
7Intervenții portar8

Deci ce ne spune această realitate a serii de marți? Că în timp ce noi ne plângem, ne lamentăm, găsim scuze și alibiuri, alții, aflați în aceeași situație cu noi, reușesc să găsească metode, strategii, prin care să se bată de la egal la egal cu cei care le sunt superiori în conturi. Și chiar reușesc.

În plus, pe Șumudică ar trebui să-l mai pună pe gânduri și alte lucruri, nu doar simpla eliminare și diferența zdrobitoare ca joc.

- În primul rând, că și în precedentele două tururi, când diferența de bani a fost în favoarea CFR-ului, dar nu oricum, ci odios de mare, echipa n-a confirmat pe deplin acest statut. 

Față Borac Banja Luka, CFR e de aproape 6 ori mai valoroasă, dar a avut nevoie de un șut fabulos al lui Chipciu, în minutul 118, pentru a nu ajunge la loteria penalty-urilor. Cu Lincoln, raportul de valoare e uluitor, 30 de milioane noi, 1 milion ei, dar în teren, meciurile nu au arătat nici pe departe atât de disproporționate precum cele cu Young Boys Berna. Iar cifrele acelelor meciuri, per total, sunt incredibil de echilibrate:

CFR Lincoln
9Șuturi pe poartă 8
16Șuturi la poartă10
8Cornere7
5Intervenții portar7

- În al doilea rând, în precedentele două sezoane, această echipă, sub comanda altui antrenor, s-a comportat complet, dar complet diferit în disputele cu echipele în fața cărora n-a fost favorită! 

Cu Dan Petrescu pe bancă, CFR le-a eliminat în 2019 pe Astana, Maccabi Tel Aviv și Celtic, în preliminarii, dar și pe Lazio și Rennes, în grupă. Iar cu Sevilla au fost două egaluri, iar spaniolii aveau să câștige competiția. Anul trecut, Petrescu s-a bătut de la egal la egal cu Dinamo Zagreb, meciul fiind decis la loteria penalty-urilor. 

Diferența de bugete, de valoare individuală, a existat și atunci, chiar mai apăsat în defavoarea CFR-ului, dar echipa a reușit calificări sau prestații apreciate. Și jucătorii sunt, în mare, cam aceiași. Da, lipsesc Vinicius, Burcă, Djokovici, Bordeianu, însă lotul e și acum competitiv, dublat pe toate posturile, cu soluții bune.

Până la urmă, nu neapărat eliminarea din Ligă e o problemă. Oricum, nivelul acestei competiții e mult peste ce merită fotbalul românesc, iar CFR măcar are meritul de a-și fi respectat statutul în fața Gibraltarului și a Bosniei, în vreme ce FCSB, Craiova și chiar și Sepsi au fost scoase de echipe care erau sub ele, dar această "dublă" cu Young Boys ne-a arătat cât de jos am ajuns. 

Împotriva unui adversar care nu e de top, care nu provine nici măcar din primele 10 campionate ale continentului, ne-am prezentat ca niște amatori. 

Același Cornel Dinu a avut o remarcă dureros de adevărată: "Suntem dezgustător de departe de ei!". E foarte trist, dar e realitatea în care ne aflăm. Și care n-are cum să nu ne revolte peste măsură, atât timp cât țări precum Ungaria, Bulgaria și, ULUITOR, chiar Republica Moldova, au echipă în play-off-ul Champions League! Iar România e umilită de Albania și Kazahstan, e batjocorită de Elveția și sărbătorește o calificare, după două meciuri echilibrate, cu o grupare din Gibraltar!


Comentarii (35)
parpalache
parpalache  •  12 August 2021, 19:53
Postat de cornelcc pe 11 August 2021, 23:46

Si cu ce te incalzeste asta? Cati jucatori de la cfr sunt eligibil pentru nationale? O mandrie inutila care nu face decat sa ne mentina la un nivel foarte coborot, ba chiar sa ne traga in jos. Echipelor din Romania le lipsesc in primul rand managerii capabili, profesionisti si apoi, la fel de important, antrenorii! Avem toate “tipurile” de antrenori in liga 1, mai putin profesionisti: patroni-antrenori, grobieni, batausi, fara studii (nu ca scoala de antrenori a frf ar insemna ceva!), subiectivi (arbitrii sunt de vina!), de fatada, clovni, semi-docti, care nu reusesc sa se faca intelesi, etc.. Mai puneti si voi, ca sigur mai sunt. Cu asemenea carente majore la temelia unei echipe nu ai cum sa creezi o echipa competitiva, chiar si acolo unde “investitorul” mai scapa ceva bauti pentru transferuri si loturile sunt mai rasarite.

Cu„finu Mirel”pus acolo de„nasul”-cu mana lu Stoichita-sigur ca de la fcsb toti sunt „eligibili”!

mzm1
mzm1  •  12 August 2021, 15:11

Domnule Udrea, foarte corectă si clara analiza pe care o faceți, cu tabele comparative in plan financiar si ca realizări de joc, felicitari! Din pacate, concluzia evidenta (ca doar antrenorul e de vină) o evitați! De ce? Deci atatea echipe cu buget mai mic au eliminat echipe mult mai potente financiar, in aceeași fază a competiției, iar CFR (condusa de Sumudica) nu numai ca a ratat calificarea, ci chiar a fost umilita ca joc in ambele partide. De asemenea, punctati foarte corect că Dan Petrescu, practic cu acelasi lot, a avut realizari spectaculoase in competitiile europene. Deci acelasi lot, doi antrenori, rezultate complet diferite. In concluzie cine este de vină?... Daca Dan Petrescu ar fi pățit cu YBB ce a pățit Sumudică (scorul in retur putea fi 1-6, 1-7) tot asa de delicat ați fi fost cu el? Mă indoiesc!

chronic
chronic  •  12 August 2021, 12:07

Nu ati mentionat ca fara schimbarea regulei, *** era afara din primul tur si FCSB era singura echipa calificata.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează