OPINII  »  EDITORIAL

Feriți-vă de România!

Articol de - Publicat luni, 20 septembrie 2021 15:21 / Actualizat luni, 20 septembrie 2021 15:52

Recent, printr-un comunicat oficial, nu printr-o declarație oarecare, Asociația Mondială a Fotbaliștilor Profesioniști (FIFPro) a atras atenția că "Situația e tulbure în România". Ca atare, i-a îndemnat pe jucători să nu semneze cu vreun club de la noi fără să ceară în prealabil asistență. Sprijin. Un fel de "Vă puteți duce acolo, dar pe răspunderea voastră! Să nu ziceți că nu v-am prevenit!".

Liga 1, pentru că despre ea vorbim în principal, a ajuns arătată cu degetul, chiar pusă la zid, din pricină că FRF "limitează cât mai mult drepturile jucătorilor", conform directorului juridic al FIFPro. Inechitatea începe de acolo de unde, imposibil de înțeles, jucătorii nu-s recunoscuți ca membri ai federației și continuă cu o sumedenie de nedreptăți la adresa acestora. De îngrădiri. De anomalii.

Consecință a cărora, numai în ultimele 8 luni, sindicatul fotbaliștilor români (AFAN) a strâns 460 de cazuri în care membrilor săi li s-au încălcat drepturile, unele constituționale. Alertată de la București, FIFPro a înaintat două memorii la TAS. Ele vor fi analizate curând.

Nu apelez la amănunte juridice ca să nu complic lucrurile. Cert e însă că FIFPro s-a luat cu mâinile de cap, contrariată, descoperind modul în care FRF guvernează. Cu reguli depășite, perimate.

De pildă, nu-i logic ca în țara lor jucătorii români să fie tratați mai rău decât cei străini. Să fie discriminați. Astfel, grație legilor FIFA, dacă n-au fost plătiți două luni, străinii pot deveni liberi la 15 zile după ce au notificat asta. Nu și colegii lor români, obligați să se adreseze Camerei Naționale de Soluționare a Litigiilor din FRF. 

Cum verdictele acesteia se tot amână, trec uneori și cinci luni, măcar cinci, în care petentul nu mai ia niciun leu, dar rămâne legat de club, fără să poată semna alt angajament! Cu alte cuvinte, vreme de aproape jumătate de an trăiește din ce-a adunat sau mănâncă pe la prieteni, nu? Discutăm despre o inechitate flagrantă, lesne de detectat.

Anormal e și ceea ce se petrece la Dinamo. Nu-i elegant să lovești în cineva căzut, căci formația din Ștefan cel Mare, tocmai bătută acasă de Botoșani cu 2-1, și-a consolidat poziția de penultimă clasată, însă trebuie spus că, intrați în insolvență, "câinii" au adus jucători noi și-i plătesc, deși n-au rezolvat problema datoriilor de sute de mii de euro față de fotbaliștii plecați fără să fi încasat ce li se cuvenea! Înscriși la masa credală, aceștia își vor lua banii la Sfântul Așteaptă!

Teamă mi-e, în altă ordine de idei, că tot banii constituie cheia și în conflictul cu Dario Bonetti, unul pe care chiar Iuliu Mureșan, administratorul special, l-a numit "telenovelă". Pe când echipa se chinuie cu Sorin Colceag pe bancă, tehnicianul italian nu se dă dus din orgoliu. 

După ce a sosit într-un moment greu, el nu acceptă să fie mazilit. O face însă, o lungește, și pentru că așteaptă să-i fie achitat salariul pe perioada lucrată. Se aude că 12.000 de euro, sub jumătate din cât ia Dan Petrescu lunar.

Din păcate, Mureșan a dezinformat, mai direct, a mințit, când l-a acuzat pe Bonetti că nu s-a mai prezentat la serviciu fără să fi fost dat afară. În realitate, el l-a oprit să conducă antrenamentul de după 0-6 cu FCSB. Chiar el i-a transmis să-și caute de drum!

Prețuiesc și respect clubul Dinamo pentru istoria lui. Regret să închei așa, dar trebuie. Șefii "câinilor" vor să pară alții decât sunt în realitate. E imposibil să ții coada sus când n-o mai ai.


Comentarii (17)
birdibel
birdibel  •  20 Septembrie 2021, 21:46

Sa ma ierte dl. Ioanitoaia, dar mi se pare absolut logic ca sub domnia aberanta a lui B(ur/***)leanu jucătorii români să fie tratați mai rău, în țara lor, decât cei străini. Dacă nu-și primesc drepturile jucătorii străini se plâng la FIFPRO, care este afiliata la FIFA. Juca†orii romani se plâng la FRF!? E ca și cum sclavul s-ar plânge celui care îl asuprește. Jucătorii romani ar trebui sa semneze un memoriu colectiv către FIFPRO și către FIFA, poate cineva ii va scurta picioarele dictatorului.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mzm1
mzm1  •  20 Septembrie 2021, 18:35

Cel mai grav lucru care se petrece in fotbalul romanesc este ca FRF ii permite unei echipe, Dinamo (falimentară pe plan financiar, managerial si sportiv), sa functioneze in continuare in Liga 1, desi a ajuns la a 3-a insolvență in ultimii 10 ani. Deci, aceasta grupare a demonstrat de-a lungul unui deceniu ca nu e capabila sa se autoadministreze, ca face mereu datorii de zeci si zeci de milioane de euro pe care nu le plateste, datorii care se preiau la bugetul statului si pe care le platim, de fapt, noi, toti contribuabilii. In aceasta zona, domnule Ioanitoaia, ar fi necesar să-i cereti explicatii presedintelui FRF. Cat timp cetatenii romani vor mai plati dezmațul financiar si managerial de la Dinamo? De ce i se accepta (numai acestei echipe!) sa aduca jucatori noi, pe care sa-i plateasca, desi are datorii, cum corect afirmați, „de sute de mii de euro fată de fotbalistii plecați fara sa fi incasat ce li se cuvenea”! De ce se fac concesii, incalcari de norme, regulamente si legi doar pentru aceasta echipa? (Inclusiv salvarea de la retrogradare!). Rapid a fost trimisa in Ligile inferioare dupa prima insolvență! De ce FRF este pentru unii - mumă si pentru alții - ciumă?

cita
cita  •  20 Septembrie 2021, 18:05

5. Nea Ovidiu, vedeti ca sughita maximal CeX-ul si juristii FRF cand vad atatea grozavii ce se scriu in presa despre ei! Ma insel oare?

Vezi toate comentariile (17)
Comentează