OPINII  »  EDITORIAL

„Cine-a pus Conferința asta-n drum?”

Articol de - Publicat sambata, 06 august 2022 09:21 / Actualizat sambata, 06 august 2022 10:07

Un răspuns simplu și prompt.

Turmentat de contrastul dintre „seara minunată” a primului tur preliminar și scorurile celui de-al doilea, nu pot să contemplu priveliștea decât îngânând ancestral: „Cine-a scos Conferința asta-n drum?”, de ce a avut nevoie de ea? Răspunsul e simplu: ca să vedem că și la cluburile europene stăm ca și la națională. Precar, foarte precar!

Alte cifre, alte lămuriri

Poate că nu era urgent s-o știm, dar poate că asta e soarta adevărurilor prompte: nu pot fi ocolite sau amânate. Cu melancolia de mai sus în pix, am străbătut epopeea Conferinței, am luat scor cu scor și m-am fixat la două-trei rezultate care fac din Conferință un Turn Babel al fotbalului minor: de pildă, Djurgardensul lui Sepsi încasase un 4-1 de la Piunikul care o eliminase pe CFR și ce face armeanul mai departe? Pierde la Steaua Roșie cu 5-0! Mai sunt necesare alte cifre și lămuriri?

Nicușor nu știa că sunt atât de buni

„Cine-a pus Conferința asta-n drum?”
După ce a stat 6 etape în întrecerea internă din cauza unui gest huliganic (cap în pieptul adversarului, a la Zidane), Bancu a reușit în Conference performanța să ia un cartonaș galben în minutul 6 al meciului cu Zoria (foto: Facebook)

Poate doar vorba lui Bancu după ce a luat acel scurt 1-0 de la Zoria, care mi se păruse și cea mai valabilă echipă din joia precară: „Nu am știu că sunt atât de buni”. E de pus pe perete. E ceea ce reușește sinceritatea snobului inteligent. Eu aș pune-o ca explicație generală la tot ce s-a întâmplat în acest tur, mai puțin, desigur, la FCSB - Streda, acel 1-0 înscris din nou de un half necunoscut patronului.

„O victorie uriașă”, cum se consemnase într-un studio unde era prezent și de acord un idol al meu, Neluțu Sabău. Moțu nu avea obiecții la „o victorie uriașă”.

Nu e sigur nimic în Conferința asta

Nu-mi intră în obicei să-mi contrazic vehement idolii. Dar celelalte 3 meciuri? Va trebui să fac un anume efort ca să le țin minte. Conferința asta îmi exasperează memoria. E singura victorie memorabilă acest 5-0 al Stelei Roșii cu Erevan. 

Altfel, nu e sigur nimic în Conferința asta. Sau, ar fi mai corect, sunt prea puține sigure; domnește o nesiguranță în răsturnarea acestor scoruri foarte strânse. Așa cum a arătat Clujul cu bielorușii, observația telecomentatorului mi s-a părut cea exactă: o frică de a nu greși.

În general, cred că telecomentatorii noștri au constituit singura realizare în această zi precară. Țin s-o repet: am avut parte de telecomentarii inteligente și neoportuniste. Să fie și asta o realizare a unei nopți de vară?


Comentarii (9)
carnag3
carnag3  •  07 August 2022, 14:29

Foarte Adevărat ce spuneți domnule Cosașu !

ralffy_mr
ralffy_mr  •  06 August 2022, 21:06

ceea ce a spus Bancu si este foarte grav nu e ca "nu am stiut ca sunt atat de buni" ci mai degraba ca "antrenorul ne-a spus ca paseaza si joaca foarte bine, dar NOI NU AM CREZUT" Asta si nimic mai mult, despre fotbalistul profesionist roman!!! Dar csf, ncsf...Astia sunt, cu astia defilam! ;-)

itu52
itu52  •  06 August 2022, 14:44

Zona în care ne-am tras este instabilă, e zona nisipurilor mișcătoare. Campionatele puternice trimit aici echipe de la locul 10 în sus, iar fazele de calificare sunt înțesate cu lumea a treia. UECL sau CONFERINȚA d_tale este o plăcinta cu întindere geografică chinuitoare. Aleargă nimurugii din Andora până la armeni și kazahi de scot limba, este mai de grabă o competiție turistică. Luxul grupelor, în care se regăsește crema fotbalului, este în UCL și un pic în UE. Până acolo este o cale lungă, cale care trece prin economia de sprijin și politicile de stat. Ori, această cale este tot atât de greu de făcut ca celebrele autostrăzi care dacă nu o iau la vale se blochează-n munți. Așa că, e mai bine să lăsăm fotbalul competițional în grija celor tari și să vedem de tărăboiul nostru. Tărăboi în care fotbalul o dă pe divertisment social. Aici făcătorii și desfăcătorii de cluburi, Fanfara Română de Fotbal și Liga Pârâților din Fotbal, orchestrate de „crema gazetăriei” ne delectează zilnic cu tot felul de făcături. Neavând altă alternativă, bolnavi după ceva ce sună românește, îngurghităm cu lehamite grețoșeniile autohtone. Ca bețivii, abandonăm o vreme, ca apoi să o luăm de la capăt. Tunelul nostru nu poate avea luminiță, din păcate este înfundat. Nu poți amesteca fotbalul, politica, sănătatea, educația și revoluția fără a ocoli involuția. De ce ne-au pus Conferința-n drum? Ca să avem și noi piedici pe poteca fotbalului. După cum se vede, ne împiedicăm vârtos.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close