OPINII  »  EDITORIAL RADU NAUM

Ca-n gară

Editorial Radu Naum
Editorial Radu Naum

Articol de - Publicat joi, 08 februarie 2024 13:38 / Actualizat joi, 08 februarie 2024 16:34

Călătorie plăcută prin Superșmecheliga!

La suprafaţă e fotbalul. Mai bun, mai rău. Mai deloc în cupele europene. Mai cu insolvenţe, mai cu întârzieri la plată, cu scandaluri, cu arbitraje, bătălii de teren şi de studio, cu câte un gol minunat şi gafe cât China. Cu declaraţii simpatice sau complet aiuritoare. Mai râzi, mai te faci că plângi. Toate astea, la suprafaţă. Şi apoi, pe dedesubt, există fotbalul adevărat. Fotbalul specialiştilor, al meseriaşilor, al eminenţelor, al celor care ştiu cu ce se mănâncă activitatea asta. Şi o mănâncă, nene, până la ultima firimitură!

Scor real, 22-30!

Din ce e făcut acest fotbal? Dintr-un imens târg de jucători. În etapa trecută s-au întâlnit Universitatea Cluj şi UTA. Scor la suprafaţă: 1-3. Scorul celălalt: 22-30. Scor parţial. Atâţia jucători noi a adus fiecare dintre cele două echipe în acest sezon. 52 în total. În valoare a 4 echipe şi 8 rezerve. Vorba unui personaj de film: e de muncă, soro, să cooptezi atâta amar de lume! Vă daţi seama (vorba unui alt celebru). Reperează-i, urmăreşte-i (vorba vine), ia legătura cu agentul sau agenţii, negociază (partea cea mai interesantă), negociază (partea şi mai interesantă), negociază (hai, dom’le, ce nu-nţelegi?), adu-l, probează-l, integrează-l, antrenează-l, bagă-l la joc, aoleu!!!, pe cine naiba am adus?!, scapă de el, oftează, ia-o de la capăt. Păi, credeţi că e simplu? Meciurile sunt jucărie. Aici e adevărata măiestrie. Cine reuşeşte să vânture mai mulţi fotbalişti, să nu retrogradeze şi să se plângă că nu are bani.

Ca-n gară
UTA lui Mircea Rednic a adus 30 de jucători noi sezonul acesta

Cel mai bine plătită ligă din lume

Pentru că, evident, e despre bani. Mana cerească a televiziunilor, prin graţia voastră, a celor care nu puteţi trăi fără fotbal, e paradisul lor. Cel mai bine plătită ligă din lume raportat la performanţele ei internaţionale a pus pe roate un sistem care arată ca o imensă gară în care vin şi din care pleacă legiuni de purtători de ghete cu crampoane, e ca un carusel enorm, nici nu mai ştii cine la cine a jucat, poate că şi ei greşesc vestiarele de atâta plimbare de la unii la alţii! E un vârtej permanent, debusolant, deconcertant. Ieşi ameţit. Dar ce profit!

Mai e nevoie de ceva transferuri

Cam 5.000 de jucător adus. Plus alte angarale. Şi e o estimare modestă. Aşa mi s-a spus. Înmulţiţi cu numărul de mai sus. O să vă ia un pic cu vertij. Şi am bănuiala că adițiunea e mai piperată. Dar pentru cine? Cele două pe care le-am luat cu valoare de exemplu sunt finanţate şi din bani publici. Consistent. Una dintre ele a avut ofertă de cumpărare, dar când s-a ajuns la acte a rămas că lasă, mai bine nu. De ce să scormonim unde nu trebuie? Mai bine să ne bucurăm de fotbal. A, şi să nu uit, mai e nevoie de ceva transferuri…

Nu-i întrebați cum au făcut prima sută. De milioane!

Primele cinci echipe din clasament sunt private. Ştiu, o să vreţi să mergeţi la originea banilor aceştia privaţi, dar, vă rog, nu-i întrebaţi cum au făcut prima sută de milioane! Sunt totuşi oameni care dau bani de la ei. Nu de la primării, consilii judeţene, armată. După care încep echipele injectate cu bani publici, sub o formă sau alta. Destule prin preajma locurilor cu vedere către subsol. Ei bine, cine credeţi că a adus mai mulţi jucători din vară până acum: cele private sau celelalte? Ha, ha, ha! Bun venit în Superşmecheliga!


Comentarii (7)
Chris.Dumi
Chris.Dumi  •  09 Februarie 2024, 13:17

Lasă Naume că au ajuns si fotbalisti buni. Cine crezi ca accepta sa vina in Romania? Iar cand vezi unii jucatori buni, te bucuri. Acest Bauza, acel Keita, chiar incredibili. Sa ne bucurăm că-i avem aici, acum.

Marius.67
Marius.67  •  09 Februarie 2024, 10:17

Fotbalul este o activitate cu circuit închis. Este o găselniță foarte inteligentă , în care activează niște reduși intelectual, doar vedem că reușesc doar la școli T.R. din Rep. Moldova , niște cetățeni care nu au nici cele mai elementare noțiuni de educație. Asta nu ar însemna o mare scofală , numai că ei urmează să instruiască mai departe pe alții , iar azi vedem cu toții rezultatul . Le urez succes tuturor celor care vor absolvi școala de antrenori din Moldova , la fel și celor de la Coverciano , Clairefontaine , sau în cel mai rău caz Hennes Weisweiler . Haide "U" !

elcoselect
elcoselect  •  08 Februarie 2024, 21:44

E greu domnule Naum, atunci cand nu te pricepi la ceva sa intelegi cum functioneaza lucrul despre care vorbesti. Spun asta pentru ca esti in fenomenul fotbal de cativa ani si incerci din rasputeri sa ne convingi ca il stii. Dar nu ne poti insela din cauza exprimarii in emisiunile tale, cand spui numai prostii si cand ocupi tot timpul emisiunii de parca tu esti cel invitat. Ilie incearca sa te mai domoleasca dar, desi nu reusesti, trebuie sa justifici banii pe care ii iei. Si nu sunt putini. Macar articolele pe care le scrii sa le publici fara bani pentru ca altfel s-ar putea sa intri la frauda si foloase necuvenite.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează