OPINII  »  ROMÂNIA - LIECHTENSTEIN 0-0

Poate uitaserăm cât de penibili suntem

Alexandru Barbu, jurnalist GSP
Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de - Publicat vineri, 07 iunie 2024 23:05 / Actualizat sambata, 08 iunie 2024 00:00

Amicalele cu Bulgaria și Liechtenstein, dublu 0-0, ne-au ajutat să realizăm mai bine că prezența noastră la Euro 2024 e o minune.

Noiembrie 2023. Fotbalul românesc e conectat la aparate deja de ani buni, se pregătește să încoroneze un patron-antrenor, și nu pe Hagi, nu există proiecte, nu pregătim viitorul, ciupim rezultate și împușcăm clișee.

Poate uitaserăm cât de penibili suntem
România n-a reușit să marcheze contra lui Liechtenstein / foto: Raed Krishan (GSP)

Terminăm primii într-o grupă cu Elveția. Performanța e realmente senzațională, tocmai am depășit o națională cu prezențe consecutive în „optimi” la precedentele 5 turnee finale de Euro și Mondial, cu jucători aproape numai în Top 5 Europa, de 3 ori peste noi din perspectiva cotei de piață. Uităm temporar - pe bună dreptate - că am arătat jalnic în destule segmente din campanie. Sărbătorim.

Fast forward, e iunie 2024. Mai sunt 10 zile până la primul meci al României de la Campionatul European. Alegem două amicale inutile, din care nu avem nimic de câștigat. Exclusiv de pierdut. Bulgaria și Liechtenstein nu ne pregătesc nicidecum pentru Campionatul European, sunt naționale de carton.

Nu doar că nu învingem la pas, dar „familia creată de Edi” joacă îngrozitor. Fără inspirație, zero idei, fără valoare. Scuza antrenamentelor încărcate din ultimele zile e numai despre diletantism. Nicio sanie metalică nu te poate încurca să bați Liechtenstein, locul 202 FIFA.

Nu e neapărat un text critic adresat selecționerului, jucătorilor. Au dreptate când spun că ăștia sunt. În general fotbaliști de Serie B, rezerve, mercenari în Golf. Și-au depășit condiția în preliminarii, merită și au fost felicitați. Au clacat cu Bulgaria și Liechtenstein - eșecul era o chestiune de timp -, iar acum urmează Campionatul European.

„Să avem încredere”, ne îndemna, miercuri, Raul Rusescu. Nu în națională, mai degrabă în rugăciunile lui Iordănescu.

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Comentarii (29)
rentsale
rentsale  •  13 Iunie 2024, 09:18
Postat de JFM_K pe 08 Iunie 2024, 10:27

Fotbalul de la noi traieste din emisiunile sportive de la TV, acolo supravietuim pentru ca ne mintim frumos, cum ca suntem campioni europeni la numarul de bilete vandute, performam la ratinguri ca nimeni altii si facem pariuri de dimineata pana seara. Bucurati-va ca am luat un pubct acestei nationale de amatori absoluti, s-ar putea ca alta data sa n-o mai putem face.

Fine!!!

Dadas
Dadas  •  08 Iunie 2024, 14:39

Pentru miloșii care-și dau cu părerea pe aici că nu trebuie să criticăm naționala pentru cele două rezultate obținute în amicale le atrag atenția că părerea lor este la fel de extremistă precum a acelora care au numai critici. Trebuie echilibru în analiza a ceea ce s-a întâmplat! Nu am obținut ceea ce ne doream pentru că nu avem valoarea de a câștiga și din greșeală sau din inerție cu echipele mici! De fapt nu critica sau abținerea de la critică contează aici. Analiza e ceea ce contează! Și ce am văzut? O meteahnă mai veche a fotbalistului român care nu e educat, nu e format, nu e învățat să înscrie, să fie un prădător în fața porții cum se spune. Golgheterii naționalei, cu doar 35 de goluri, ceea ce e puțin dacă luăm clasamentele țărilor în acest sens, sunt doi mijlocași cu veleități de atacanți: Hagi și Mutu. Ce vreți mai mult? Unde sunt atacații de rasă în clasament? Dar uitați-vă și la numărul de goluri oficiale înscrise de jucătorii români într-o carieră: nu trece nici unul de 300 de goluri, nici Dudu Georgescu, nici Hagi, nici ... nimeni! Comparați cu jucătorii din alte campionate ca să vă faceți o idee. De ce? Jucătorii români sunt fragili psihic în general. Se pierd în fața oportunității! Nu au exersată tehnica de a înscrie din orice poziție. Exersăm lovituri libere și de la 11 m și cam atât. E puțin! Deficiențele tehnice și fragilitatea psihică sunt principalele argumente pentru care nu prea dăm goluri. Mai putem adăuga și altele, bineînțeles!

Moshu
Moshu  •  08 Iunie 2024, 14:30
Postat de donqhote pe 08 Iunie 2024, 10:35

nu ai creier deloc.

wow...tu esti din aia intelighentii,bre...n-ai scris creer...vai de capul vostru de blambeci !

Vezi toate comentariile (29)
Comentează