SPORTURI  »  ALTELE  »  GUVERNUL ROMÂNIEI

Scandal la vârful sportului românesc! USR acuză: „Guvernul Ciolacu a băgat în faliment Agenția Națională pentru Sport” + Ce spune Elisabeta Lipă

Articol de , - Publicat miercuri, 29 mai 2024 16:19 / Actualizat miercuri, 29 mai 2024 17:20

La un an de la înființare, Agenția Națională pentru Sport riscă să se închidă. Președintele Elisabeta Lipă a anunțat direcțiile locale că se află in imposibilitate de plată. Practic, faliment.

Agenția Națională pentru Sport, înființată în iunie 2023 pentru a înlocui Ministerul Sportului și aflată în subordinea Guvernului României, are grave probleme financiare.

Un candidat la Primăria Capitalei vrea votul ultrașilor » Promite că schimbă legea în favoarea suporterilor + Ce plan are pentru Arenele BNR
ALEGERI
Un candidat la Primăria Capitalei vrea votul ultrașilor » Promite că schimbă legea în favoarea suporterilor + Ce plan are pentru Arenele BNR

Scandal la vârful sportului românesc: probleme financiare la Agenția Națională pentru Sport

Într-o scrisoare trimisă către Direcțiile județene, semnată de Elisabeta Lipă și intrată în posesia Gazetei Sporturilor, se precizează că Agenția se află în imposibilitatea asigurării fondurilor necesare.

„Având în vedere dispozițiile OUG nr. 115/2023 de modificare a Legii 296/2023 prin care termenul privind reorganizare structurilor funcționale a fost prorogat până la data de 30.06.2024, vă informă că începând cu data 01.07.2024, Agenția Națională pentru Sport se află în imposibilitatea asigurării fondurilor necesare funcționării entităților pe care le coordonați, exceptând cheltuielile de personal aferente lunii iunie, care se vor plăti în luna iulie”, se arată în mesajul Agenției.

Scandal la vârful sportului românesc! USR acuză: „Guvernul Ciolacu a băgat în faliment Agenția Națională pentru Sport” + Ce spune Elisabeta Lipă

Ce a spus Elisabeta Lipă

„Conform Ordonanței care este în vigoare, cu termen până pe 30 iunie, salariile Direcțiilor au fost asigurate până pe 30 iunie. Salariile, plătindu-se cu o lună în urmă, în luna iulie își vor primi salariile pe luna iunie. Dacă această Ordonanță va fi prorogată până, să spunem pe 31 decembrie, cu siguranță își vor primi salariile.

„Nu se pune problema că nu sunt bani. Se pune problema că această Ordonanță are termen până pe 30 iunie, iar Guvernul trebuie să dea până atunci o nouă Ordonanță sau să o pună în aplicare. Iar direcțiile Județene pentru Sport și Tineret vor fi preluate cu patrimoniu și cu personal de către Consiliile Județene. Dacă Ordonanța nu va fi prorogată și va produce efecte, atunci vor trece la Consiliile Județene”, a spus Elisabeta Lipă pentru Libertatea.

Scandal la vârful sportului românesc! USR acuză: „Guvernul Ciolacu a băgat în faliment Agenția Națională pentru Sport” + Ce spune Elisabeta Lipă

USR acuză: „Guvernul Ciolacu a băgat în faliment Agenția Națională pentru Sport”

Într-un comunicat emis azi, USR, partid aflat în opoziție, a atacat Guverul PSD-PNL, condus de Marcel Ciolacu.

„Modul dezastruos în care PSD și PNL administrează banii românilor începe să bage în faliment până și instituțiile statului. În timp ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pozează în susținători ai sportului românesc, Agenția Națională pentru Sport (ANS) și-a anunțat direcțiile din subordine că, de la 1 iulie, nu mai poate asigura fondurile necesare, chiar și plata salariilor fiind pusă sub semnul întrebării.

Printr-o înștiințare trimisă pe 27 mai, conducerea Agenției Naționale pentru Sport a anunțat direcțiile județene din subordine că, de la 1 iulie 2024, se află în <imposibilitatea asigurării fondurilor necesare funcționării>, cu excepția cheltuielilor de personal pe luna iunie, care se vor plăti în luna iulie. Cu alte cuvinte, în lipsa alocării de noi fonduri, din august încolo nici pentru salarii nu va mai avea Agenția bani.

Pe de o parte, lipsa acută de bani derivă din nerealizarea mult trâmbițatei reorganizări a instituțiilor publice, anunțată de Marcel Ciolacu în iulie 2023, dar apoi amânată până la finalul lunii iunie 2024. Concret, ANS are în continuare pe statul său componenta de tineret a Direcțiilor județene pentru tineret și sport, care ar fi trebuit să fie preluată demult de ministerul înființat de PSD special pentru Gabriela Firea. Pe de altă parte, Agenției i-a fost alocat, la conceperea bugetului pe 2024, mai puțin de jumătate din cât a solicitat.

Incapacitatea ANS de a mai asigura fondurile necesare va antrena, ca într-un joc de domino, blocarea activității instituțiilor subordonate Agenției, precum complexuri sportive naționale, cluburi, case de cultură ale studenților sau Centrul național de formare și perfecționare a antrenorilor.

Parlamentarii USR au inițiat mai multe legi pentru sprijinirea sportului, inclusiv în ceea ce privește finanțarea și sponsorizarea acestui domeniu. Una dintre ele, intrată în vigoare în noiembrie 2022, prevede ca autoritățile locale să fie obligate să investească 30% din banii publici alocați sportului către susținerea programelor și secțiilor sportive de copii și juniori. O alta, adoptată recent de Parlament, facilitează înființarea cluburilor sportive în localități prin reducerea birocrației și digitalizarea procedurilor.

Alte legi au vizat de la deschiderea curților școlilor, astfel încât copiii să poată face mișcare pe terenurile de sport, la transparentizarea finanțelor și activității federațiilor sportive, Comitetului Olimpic și Sportiv Român și cluburilor sportive”, se arată în comunicatul USR.

Se vede clar că sportul românesc o ia la vale. Aruncăm cu banii în stadioane nesustenabile ca să dăm mită electorală, în timp ce oamenii din sport rămân neplătiți. Deunăzi, premierul Marcel Ciolacu anunța creșterea salariului minim, dar Guvernul n-are bani să își plătească angajații. Este inacceptabil ca oamenii să nu fie remunerați pentru munca lor.

Problema Direcțiilor județene de sport este una ce trenează deja de trei ani, dar Guvernul a tratat cu dezinteres total activitatea acestor instituții. Din păcate, aceasta este România actualei guvernări. O țară în care oamenii din sport sunt ignorați și neplătiți, iar prezența sportivilor la Jocurile Olimpice se joacă la loz în plic.

- Brian Cristian, deputat USR

VIDEO. Elisabeta Lipă a oferit ultimele detalii despre participarea României la Jocurile Olimpice

Citește și:

Planurile UEFA cu Istvan Kovacs » Arbitrul român de la Euro 2024, la un pas de borna carierei
Euro 2024
Planurile UEFA cu Istvan Kovacs » Arbitrul român de la Euro 2024, la un pas de borna carierei
Cu doar două zile înainte de România - Olanda, Valentin Mihăilă a semnat: „Suntem fericiți să vă anunțăm”
Nationala
Cu doar două zile înainte de România - Olanda, Valentin Mihăilă a semnat: „Suntem fericiți să vă anunțăm”
Peste cine a dat Gardoș într-o baie din Londra: „La chiuveta de lângă mine, chiar el. E ziua mea norocoasă!”
Altele
Peste cine a dat Gardoș într-o baie din Londra: „La chiuveta de lângă mine, chiar el. E ziua mea norocoasă!”

Postul TV de sport a devenit de astăzi indisponibil în România! Dispare după 18 ani » Două competiții importante rămân „în aer”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat


Comentarii (15)
cirus11
cirus11  •  31 Mai 2024, 11:08
Postat de Chris.Dumi pe 29 Mai 2024, 17:05

Măi istețule, hai sa iti spun ceva, nu am nimic cu PSD, nu i-am votat niciodata, dar daca faci apologia USR-ului iti spun doar atât, măcar s-a imprumutat cu cateva miliarde să dea oamenilor salarii si pensii, cei de la USR cand au fost la butoane au dublat datoria României doar prin contracte oneroase cu vaccinmuri, măsti, supraevaluate si nenecesare. Sa iti mai spun si de Rosia Montana, cum plângeau in cor când Guvernul României și-a permis să câstige procesul de la Washington? Cum amenintau ca dau in judecata Guvernul? Iti spun eu, aveau actiuni cumpărate care s-au diminuat de 36 de ori ca urmare a castigarii arbitrajului de către România

Pai cine a anuntat ca pierde Romania cu Gold Corporation?? Ciolacu!! Logica nu ar spune ca tocmai el ar fi avut actiuni cumparate?? Ce rescriere de istorie, mi se pare formidabil. Apoi, vaccinuri... pai avem dosar la DNA pe tema asta, stim exact sumele: s-au antamat de 1 miliard, s-au cumparat doar vreo 2/3... evident multe dintre ele au fost folosite, oamenii le-au vrut. Deci de unde pana unde sa acuzi ca asta a dus la datoria publica a Romaniei care este de sute de miliarde?? In plus, nu USR s-a ocupat de cumpararea sau calcularea nr. de vaccinuri necesare (oricum am luat cel mai putine din Europa)

Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  30 Mai 2024, 11:58

Ciolacu = Ciuma , pe unde merge , nu mai creste nimic ...

ali.bec
ali.bec  •  29 Mai 2024, 22:49

Importante din punct de vedere al sportului i-au fost două lucruri: să trimită corpul de control la CSA și să ia Becali campionatul.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează