SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE » CAMPIONATELE EUROPENE

Loredana Toma, două medalii de aur la Campionatele Europene de haltere de la Sofia

Loredana Toma în acțiune FOTO FR Haltere
Loredana Toma în acțiune FOTO FR Haltere

Articol de - Publicat vineri, 16 februarie 2024 18:52 / Actualizat vineri, 16 februarie 2024 22:56

Loredana Toma (28 de ani) s-a impus la smuls și la total în cadrul categoriei 71 kg de la Campionatele Europene de la Sofia.  Ea a ajuns la un total de 20 de medalii de aur europene. 

Loredana Toma a avut un 2023 complicat: după Campionatele Europene de la Erevan, unde a cucerit trei medalii de aur, ea acuzat o serie de probleme medicale, având o accidentare la spate. Din cauza acestui necaz, românca nu a putut participa la Campionatele Mondiale de la Riad. S-a întors în competiții pe final de an, iar întrecerea de la Sofia este un test pentru ea și spatele său.

Halterofila legitimată la Rapid a avut câteva grimase de durere înainte de a urca pe podiumul de concurs. Ea a intrat în competiție la 106 kg la stilul smuls. A reușit din prima încercare, apoi la 109 kg și la 114 kg, repetând evoluția. Abia după ultima încercare a zâmbit puțin, bucuroasă de performanța sa.

 În 2023, se impuse la stilul smuls cu 110 kg. Pe podium au mai urcat Lisa Schweizer din Germania cu 107 kg și Siuzanna Valodzka din Belarus cu 105 kg.

Loredana Toma a „aruncat” 127 kg din prima încercare, ea ratând de două ori la 131 kg și clasându-se pe poziția a patra la acest stil. La precedenta ediție a Campionatelor Europene, ea a cucerit aurul cu 130 kg. Podiumul a fost compus din Siuzanna Valodzka (130 kg), Sarah Davies (128 kg) din Marea Britanie și Celia Gold (128 kg) din Israel.

Loredana Toma, șase medalii de aur consecutive la total

Cu 241 kg, Loredana Toma a reușit a șasea medalie de aur din carieră la total, a doua la această categorie la care a urcat din 2023. „Tricolora”  a fost urmată de Valodzka (235 kg ) și de Schweizer (231 kg). Înainte de a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, românca a arătat cifra șase, iar în timpul intonării imnului i s-au umezit ochii.

Loredana Toma este între primele cinci sportive la categoria sa în ierarhia mondială în urma căreia se vor împărți biletele pentru Paris, performanța de la Sofia aducându-i puncte în acest clasament. La Jocurile Olimpice se acordă medalii doar la total, nu și aruncat, și smuls. Ea a ratat ediția de la Tokyo din cauza suspendării pe care a avut-o de executat Federația Română de Haltere pentru numeroasele cazuri de dopaj înregistrate.

SUA, invitată în Europa

În concursul de la Sofia au evoluat și sportive din SUA. ”Sportivii din această țară concurează în afara clasamentului, nu vor putea urca pe podium, dar vor puncta pentru sistemul de calificare la Jocurile Olimpice. Concurează la Europene deoarece competiția continentală panamericană e programată în Venezuela, iar relațiile dintre cele două ţări nu sunt la cel mai bun nivel în momentul de faţă”, a explicat Alexandru Pădure, președintele Federației Române de Haltere, pentru Agerpres.

După cinci zile de concurs, delegația României are în palmares 8 medalii grație Mihaelei Cambei la categoria 49 kg (trei medalii de aur: la aruncat, smuls și total), Loredanei Toma (două medalii de aur), Ioanei Miron la categoria 45 kg (bronz la smuls) și Andreei Cotruța la categoria 59 kg (bronz la aruncat) și lui Valentin Iancu la categoria 61 kg (argint la aruncat). Obiectivul forului național era de trei medalii.

Medaliile Loredanei Toma la Campionatele Europene

  • 2013 – cat. 53 kg- bronz (smuls), argint (aruncat, total) 
  • 2014 – cat 58 kg – argint (smuls), argint (aruncat, total) 
  • 2017 – cat. 63 kg- aur (smuls, aruncat, total) 
  • 2018 – cat. 63 kg - aur (smuls, aruncat, total) 
  • 2019 – cat. 64 kg - aur (smuls, aruncat, total) 
  • 2021 – cat. 64 kg - aur (smuls, aruncat, total) 
  • 2023 – cat. 71 kg- aur (smuls, aruncat, total) 
  • 2024 – cat. 71 kg – aur (smuls, total)

Citește și: 

Bronz pentru Andreea Cotruța la Campionatele Europene de haltere de la Sofia
HALTERE
Bronz pentru Andreea Cotruța la Campionatele Europene de haltere de la Sofia
Mihaela Cambei a cucerit trei medalii de aur la Campionatele Europene de haltere de la Sofia
HALTERE
Mihaela Cambei a cucerit trei medalii de aur la Campionatele Europene de haltere de la Sofia

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
sorensen25
sorensen25  •  16 Februarie 2024, 20:30

Felicitari si la cat mai multe realizari!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează