FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV În drum spre Germania, echipa GSP a oprit pe la marele Emeric Ienei, care a transmis un mesaj din suflet pentru naționala României: „Speranța este și va fi! Coman e favoritul meu”

Emerich Jenei, marele antrenor al Stelei, foto: Eduard Apostol / GSP
Emerich Jenei, marele antrenor al Stelei, foto: Eduard Apostol / GSP

Articol de - Publicat vineri, 07 iunie 2024 12:10 / Actualizat vineri, 07 iunie 2024 18:01

Venerabilul Emeric Ienei, 87 de ani, este singurul antrenor al României învingător la un turneu final de European, în 2000, 3-2 de poveste cu Anglia. De la balconul casei sale din Oradea, înaintea unui EURO 2024 în care sperăm cu sufletul deschis la un nou succes, seniorul fotbalului românesc a trimis un mesaj de suflet „tricolorilor”.

Parcă timpul s-a oprit în loc pentru acest om! Emeric Ienei este seniorul fotbalului românesc. 87 de primăveri. Într-un tricou alb, lejer, cu ochelarii cu rame aurii, face semnul victoriei de la balconul casei sale, un mesaj sensibil și de suflet pentru România!

Inegalabilul nea Imi nu este doar antrenorul ce-a adus cea mai mare victorie la nivelul echipelor de club din România, Cupa Campionilor Europeni, în acel etern 7 mai 1986. Este și singurul tehnician al naționalei României ce-a bifat o victorie la un turneu final de European. Un 3-2 memorabil cu Anglia, la EURO 2000, calificare pentru noi, singura dată când am trecut de grupe, eliminare pentru marele Albion.

Aceasta a fost ideea demersului jurnalistic de a obține un mesaj de la marele Ienei pentru România, înaintea unui campionat cu destul de multe speranțe, în ciuda realității din teren.

Bărbatul semeț de la balcon și zâmbetul ce i-a rămas peste timp

Temperatura este ridicată și la Oradea, la soare se simte ceva din canicula de la București. O stradă liniștită, din preajma parcului I.C. Brătianu, la câteva sute de metri de centrul orașului, considerat de mulți cel mai spectaculos din țară. O casă de un alb imaculat, o sonerie pe care scrie un nume celebru pentru fotbalul românesc și internațional.

Până și prietenul Iluță, pe cât de dinamovist înfocat, pe atât de antistelist, se uită cu venerație la bărbatul semeț de la balcon, ce a scris istorie pentru „viteziști" și pentru România.

Nu mai contează plecarea din crucea nopții, când seniorul ți-a spus să fii la ora convenită de dânsul în fața casei, în celălalt capăt al țării. Simți - sincer, cu toată inima! - întâlnirea cu legenda. Mai ales atunci când ești întâmpinat cu acel zâmbet nepieritor, impregnat de ani, peste timp și timpuri.

În drum spre Germania, echipa GSP a oprit pe la marele Emeric Ienei, care a transmis un mesaj din suflet pentru naționala României: „Speranța este și va fi! Coman e favoritul meu”
Emeric Ienei, alături de trofeele sale, foto: GSP

„Îmi place de Florinel Coman, numărul 7”

Sunt șanse să repete isprava de atunci. Speranța este și va fi! Eu le țin pumnii <tricolorilor>, fotbaliștilor români. Fotbalul e viața mea! Mă uit și la meciurile din România. Ce zici? De cine-mi place? Coman, numărul 7", a reacționat Emeric Ienei.

Cuvinte puține, dar cu miez. Nea Imi, sprijinit de o doamnă care are permanent grijă de el, va urmări din fața televizorului meciurile României din Germania. „Eram mai tineri acum 24 de ani”, a mai replicat, zâmbind din nou.

Din casa de un alb imaculat, seniorul fotbalului nostru va ține pumnii încleștați pentru un nou succes al naționalei.

10trofee a cucerit ca antrenor cu Steaua București: Cupa Campionilor Europeni, șase campionate și trei Cupe ale României

8echipe a antrenat în carieră: Steaua (în 6 mandate!), FC Bihor, CS Târgoviște, România (în două mandate), Ungaria, Fehervar, Panionios și U Craiova

12selecții a adunat ca fotbalist, la prima reprezentativă, în perioada 1959-1964

7trofee a cucerit cu Steaua București din postura de fotbalist: trei titluri naționale și patru Cupe

10 date care definesc cariera antrenorului Emeric Ienei

  • 386 meciuri în prima divizie cu Steaua, FC Bihor, CS Târgovişte și U Craiova. Palmares: 218 victorii, 79 remize, 89 eșecuri
  • 6 titluri de campion, toate cu Steaua: 1975/'76, 1977/'78, 1984/'85, 1985/'86, 1986/'87, 1993/'94. În 1976 a oprit o serie de 8 ani fără titlu, cea mai lungă din istoria roş-albaştrilor
  • 3 Cupe ale României: 1975/'76, 1984/'85, 1998/'99
  • CCE 1985/'86
  • 51 de meciuri la naţionala României: 23 victorii, 14 remize, 14 eșecuri
  • a calificat România la CM 1990, după o pauză de 20 de ani
  • a fost antrenorul României la CE 2000, de numele lui legându-se ultima victorie la un turneu final, 3-2 cu Anglia
  • a reuşit prima calificare din grupele unui turneu mondial (CM 1990) şi prima din grupele unui turneu european (CE 2000)
  • a condus Steaua în 31 de partide europene. Palmares: 13 victorii, 8 remize, 10 eșecuri. Finala cu FC Barcelona a fost al 13-lea meci
  • e tehnicianul cu cele mai multe derby-uri Steaua - Dinamo, 23 (19 în campionat și 4 în Cupă)

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (50)
dumitru.serban
dumitru.serban  •  07 Iunie 2024, 22:47
Postat de talpaiadului pe 07 Iunie 2024, 22:01

Pai nu tu zisesi ca Romania era plina de ghete de aur ca broasca de raie? Cum adica Lucescu nu a avut la dispozitie un lot valors?

In 85 nu era Mateut bah ametitule. Nici Dudu Georgescu nu mai era, care contribuise la calificare, dar se retrasese de ka nationala prin 84. Era Camataru, care intradevar e posibil sa fi ciupit la Gheata de Aur, nu spun ca nu, dar sa nu crezi ca numai in Estul Europei se faceau aranjamente. Au fost dovedite inclusiv prin Germania si Italia. Si chiar daca a fost Gheata de Aur meritorie, chiar daca nu, asta nu inseamna ca avand 1 atacant de careu cat de cat de nivel bun eram de nivelul Italiei, Cehiei sau Suediei, pe care Lucescu le-a eliminat ca sa ajungem in primele 8. Daca ii aveam pe Marcel Raducanu si Balaci poate ajungeam si in semifinale. Dar nu ne-am comparat cu nicio adversara. Pai Rummenigge, Voller, Aughenthaler, Forster, Lothar Matthaus, Manfred Kaltz, Hrubesch, Magath, ce echipa aveau nemții! Iar la portughezi si Chalana si Paulo Futre au fost in Top 4 la Balonul de Aur, Futre era sa si castige.

Husar.Vasile.Alexandru
Husar.Vasile.Alexandru  •  07 Iunie 2024, 22:15

Emeric Ienei

bulldo
bulldo  •  07 Iunie 2024, 22:14

Nea Enei, du-te bre si te culca

Vezi toate comentariile (50)
Comentează