Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  TURCIA - PORTUGALIA 0-3

CRONICĂ DE OANA DUȘMĂNESCU Portugalia s-a distrat cu Turcia și a câștigat grupa de la Euro 2024! Clasamentul actualizat » Informații de la stadion

Portugalia a învins Turcia, scor 3-0, și a câștigat grupa F de la Euro 2024. +8   FOTO
Portugalia a învins Turcia, scor 3-0, și a câștigat grupa F de la Euro 2024.

Articol de , - Publicat sambata, 22 iunie 2024 21:00 / Actualizat sambata, 22 iunie 2024 22:16

Portugalia a învins Turcia, scor 3-0, și a câștigat grupa F de la Euro 2024.

Cronică de Oana Dușmănescu: Portugalia – pâinea și cuțitul

La Dortmund, pe o arenă derutant de plină cu tricouri roșii – copleșitor mai mulți susținători ai naționalei Semilunei, dar și o puzderie de suporteri portughezi – Cristiano Ronaldo și ai săi nu au lăsat loc de îndoială asupra întrebării: „Cine e stăpâna Grupei F?

Montella a început fără Arda Guler, marcatorul din meciul cu Georgia (câștigat de turci cu 3-1, din prima etapă) – cel care are 19 ani, pare de 12 și are maturitatea unui jucător copt – pentru că mijlocașul lui Real Madrid nu era sută la sută pregătit fizic.

+4 FOTO

Prima mare ocazie de gol aparține tot turcilor, în minutul 7, prin Kerem Akturkoglu, care ratează de la trei metri, iar replica i-o dă Ronaldo, un minut mai târziu, însă cu mai puțină convingere.

Sub soarele înserării de la Dortmund, Turcia are un plus de agresivitate, încercând tot timpul să recupereze mingea și să imprime jocului o dimensiune verticală. E antidotul pentru a ține la respect echipa net mai valoroasă a Portugaliei. În primul sfert de oră al întâlnirii, planul turcilor funcționează de minune.

Portugalia nu mai stă la discuții

Dar, treptat, lusitanii trag în dreptul lor butonul de control al desfășurării istoriei de pe teren, făcându-i pe turci să regrete și mai tare ratarea spectaculoasă de la începutul reprizei întâi. Pare o șansă pe care o ai o dată la 100 de ani, când adversarii tăi de azi sunt portughezii.

În minutul 22, Bernardo Silva, lăsat fără marcaj de naiva apărare turcă, după o pătrundere a lui Mendes mixată cu o deviere a lui Kokcu, izbutește să-l învingă pe Bayindir – e 1-0, iar dominația turcă din debutul meciului e ștearsă cu un burete uriaș. Bernardo Silva e primul jucător de la Manchester City care marchează, la un turneu final de Europene sau Mondiale, în poartă apărată de un goalkeeper de la Manchester United.

Autogolul lui Akaydin spune mai multe despre disciplina Portugaliei decât despre indisciplina turcă

Minutul 29 întărește senzația de degringoladă din echipa de altminteri bătăioasă a turcilor, când Akaydin a trimis în propria sa poartă, într-unul dintre momentele caraghioase ale manualelor de fotbal, la capitolul „Cum să dăm autogoluri rușinoase”.

După declinul pe care-l străbate vertiginos în prima repriză, Turcia nu poate avea pretenții la șefia Grupei F. Absența lui Arda Guler pare mai costisitoare decât ar fi visat vreodată Vincenzo Montella, care trebuie să admită că experiența net superioară a adversarilor i-a lovit jucătorii cu forța brută a unui buldozer, dar și faptul că se face mult vinovat pentru haosul din propria-i echipă.

Ronaldo – pasă decisivă în careu

La pauză, Martinez îl scoate pe Rafa Leao, care a primit un cartonaș galben și va lipsi de la meciul cu Georgia, înlocuindu-l cu Neto. Mai părăsește terenul și Palhinha, schimbat cu Neves. De la turci, iese Kokcu, înlocuit de Yazici.

Repriza a doua începe cu o Turcie care testează, de la distanță, fără zvâc și emoții, poarta portughezilor, care știu că nu e cazul să ațipească, în ciuda meciului bezmetic făcut până acum de elevii lui Montella. Și nu doar că nu ațipesc, dar în minutul 56 Bruno Fernandes înscrie dintr-o colaborare surprinzător de generoasă cu căpitanul Cristiano Ronaldo – care pune cel de-al 47-lea său assist la națională și cel de-al 285-lea din întreaga sa carieră. Cristiano Ronaldo (7) îl depășește astfel pe cehul Karel Poborsky (6) și este acum jucătorul cu cele mai multe pase decisive din istoria competiției.

3-0 și iată cum se conturează în tușe tot mai groase o nouă candidată hotărâtă la cucerirea titlului european – deși Portugalia joacă pentru a-și conserva rezultatul de pe tabelă, dând în același timp senzația că poate ajunge ușor la poartă, inventându-și situații infailibile de gol și păstrându-și liniștea interioară cu gândul la o bancă strălucită de rezerve.

Ronaldo își permite să facă spectacol, pasând în loc să tragă la poartă – e Ronaldo sau e un Terminator venit din viitor să schimbe povestea fotbalului? Un zâmbet îi joacă pe buze aproape în permanență. Și cum să nu te distrezi când ai o ploaie de recorduri?

Recordurile lui Cristiano Ronaldo la Euro:

  • Jucătorul cu cele mai multe goluri din istoria Campionatului European.
  • Jucătorul cu cele mai multe pase decisive din istoria Campionatului European.
  • Jucătorul cu cele mai multe apariții în istoria Campionatului European.
  • Jucătorul cu cele mai multe minute în istoria Campionatului European.
  • Jucătorul cu cele mai multe șuturi la țintă din istoria Campionatului European.
  • Căpitanul cu cele mai multe meciuri din istoria Campionatului European.
  • Jucătorul cu cele mai multe victorii în istoria Campionatului European.
  • Jucătorul care a marcat în cele mai multe ediții ale EURO.
  • Jucătorul care a jucat în cele mai multe ediții ale Campionatului European.

Turcia ripostează din ce în ce mai firav. Dacă golul al doilea i-a dezumflat pe turci, cea de-a treia reușită a portughezilor îi demolează, fizic și psihic. Sunt din ce în ce mai dezorganizați când pierd posesia – practic replierea e misiune imposibilă.

Guler intră și el, în minutul 70, dar turcii nu mai au elanul din meciul cu Georgia. De data aceasta au întâlnit un adversar dintr-o ligă stelară, al cărui joc a crescut față de cel din meciul cu Cehia (2-1).

În minutul 75, Akaydin părăsește terenul șchiopătând, înlocuit de Demiral. E ca o scenă dintr-un mic război, în care victimele cad de-o singură parte. Finalul aparține, amărui, turcilor, dar asta numai pentru că portughezii nu mai au nimic de demonstrat. Și-au spus punctul de vedere clar și răspicat, impunându-și autoritatea prin organizare și comunicare. Asta nu înseamnă că lusitanii nu mai ajung în fața porții lui Bayindir, exersând niște scheme frumos gândite la antrenament.

Minutele de prelungiri sunt tulburate doar de intrarea unui fan al lui Cristiano pe teren, care sparge defensiva stewarzilor așa cum portughezii au străpuns tot meciul apărarea turcă. Și nu o dată, chiar de două ori.

FINAL » Turcia - Portugalia 0-3

  • Au marcat: B. Silva '21; Akaydin '28 (aut.); B. Fernandes '56
  • Click AICI pentru statistici
  • Pe durata primei părți, turcii au pus o presiune uriașă pe arbitru. Fiecare decizie împotriva favoriților, corectă sau nu, a fost întâmpinată de un cor asurzitor de fluierături!
  • AUTOGOL AIURITOR! Golul de 0-2 a fost de cascadorii râsului, amintind de autogolul lui Bănel Nicoliță de pe „Santiago Bernabeu”, cu Real Madrid. Cancelo a greșit o pasă, încercând să-l lanseze pe Ronaldo la prima bară când acesta se demarcase central, stoperul Samet Akaydin a ajuns primul la balon și nu s-a uitat că Bayindir, colegul din poartă, își părăsise postul pentru a ajunge primul la balon. Fără repere, a pasat către poarta nevegheată, iar balonul a depășit linia, spre disperarea turcilor, care au amuțit și și-au pus mâinile pe cap!

Turcia - Portugalia, informații de la stadion:

  • UPDATE 17:33. Stadionul a ERUPT în momentul în care crainicul l-a prezentat pe Cristiano Ronaldo. Chiar dacă turcii au încercat să acopere fondul sonor cu fluierături, portughezii au răzbit să se facă auziți. Prezentarea lusitanilor, cap-coadă, a fost întâmpinată cu fluierături de conaționalii lui Arda Guler și Calhanoglu!
  • UPDATE. Cu 40 de minute înainte de start, locurile din stadion sunt ocupate în proporție de 80%. Un plus numeric și fonic pentru turci, care acaparează fondul sonor atunci când își propun asta!
  • De exemplu, Ronaldo și compania au fost huiduiți COPIOS la intrarea pe teren pentru încălzire! Fluierăturile au continuat în momentul în care crainicul a cerut publicului să „facă zgomot pentru echipa Portugaliei”. Neatins de huiduieli, Ronaldo s-a oprit în fața tribunei pentru a aplauda publicul.
  • Portughezii nu l-au uitat pe Eder, eroul Europeanului din 2016. Un lusitan a venit la meci cu un carton pe care a printat chipul celui care a înscris golul victoriei în finala Euro 2016!
  • Iese fum. La propriu! Portughezii pun în scenă un spectacol de zile mari la porțile Signal Iduna Park. 90 de minute ne despart de fluierul de start, dar atmosfera îți taie respirația. Pe stadion și la porți e deja forfotă mare și se anunță și mai și în următoarele zeci de minute, cu cât cele 62.000 de locuri vor continua să se ocupe.

Turcia - Portugalia, echipele de start:

Turcia: Bayindir - Celik, Akaydin, Bardakci, Kadioglu - Calhanoglou, Ayhan - Akgun, Kokcu, Akturtoglu - Yilmaz
Selecționer: Vincenzo Montella
Rezerve: Cakir, Kaplan, Demiral, Muldur, Yuksek, Yokuslu, Ozcan, Guler, Yildirim. Tosun, Yildiz, Kilicsoy, Yazici

Portugalia: D. Costa - Cancelo, Dias, Pepe, N. Mendes - Vitinha, Palhinha, B. Fernandes - B. Silva, Ronaldo, Leao
Selecționer: Roberto Martinez
Rezerve: Sa, Patricio, Silva, Pereira, Dalot, Inacio, Semedo, Neves, Nunes, Neves, Conceicao, Jota, Ramos, Felix, Neto

Stadion: Signal Iduna Park
Arbitru: Felix Zwayer

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (2)
Stevengreat79
Stevengreat79  •  22 Iunie 2024, 21:30

Spania e prima castigatoare de grupa. Informati-va mai bine.

Stevengreat79
Stevengreat79  •  22 Iunie 2024, 21:24

Spania e prima castigatoare de grupa, nu Portugalia. Jurnalistii ar trebui sa fie mai bine informati inainte de a-si publica articolele.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează